Anadolu’da termal turizm antik çağlarda çok daha güçlüydü

Jeotermal Enerji Derneği (jed) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap: “Anadolu’da termal turizm antik çağlarda çok daha güçlüydü. Anadolu, sağlık turizminin dünyadaki ilk uygulama noktaları arasında. bugün termal turizmde ziyaretçi sayısımız 3 milyon bile değil. Antik çağlarda bile bundan fazla ziyaretçi ağırlamışız. Termal turizmde 10 milyonun üzerinde ziyaretçi ve 20 milyar dolardan fazla döviz geliri elde edebiliriz.

  • 0
  • 4.868
Anadolu’da termal turizm antik çağlarda çok daha güçlüydü
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Jeotermal enerjide dünyanın en yüksek potansiyele sahip 4’üncü ülkesi olan Türkiye, termal turizmden potansiyelinin çok altında yararlanıyor. 2022 yılı itibarıyla termal turizmde 60 bin yatak sayısına ulaşan Türkiye’de termal turist sayısı 3 milyonu bile bulmuyor.
Türkiye’de jeotermal enerji sektörü yatırımcılarını çatısı altında toplayan Jeotermal Enerji Derneği’nin (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, Anadolu coğrafyasının dünyada jeotermal kaynaklarla sağlık uygulamalarının ilk kez uygulandığı coğrafya olduğuna dikkat çekerek, “Ancak bugün geldiğimiz noktada potansiyelimizin çok altında değer yaratıyoruz. Antik çağlarda bile bugünden daha güçlü noktadaydık.” dedi.

HEDEF 500 BİN, GERÇEKLEŞME 60 BİN
Türkiye’nin jeotermal enerjide Avrupa’nın lider ülkesi olmasına rağmen sadece 60 bin termal yatak kapasitesine sahip olduğunu anımsatan Kındap, Türkiye ile kıyaslanmayacak kadar az kaynağı Almanya’nın 750 bin termal yatak kapasitesi ile her yıl 10 milyondan fazla turiste ev sahipliği yaptığını belirtti.

2007 yılında hazırlanan Termal Turizm Master Planı’nda, Türkiye’nin 2023 yılına kadar termal turizmde 500 bin yatak hedefi belirlediğine işaret eden Kındap, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugün Avrupa ülkelerinde yaşlı nüfusun sayısı hızla artıyor ve devletlerin sosyal güvenlik bütçeleri içinde sağlık harcamaları çok önemli bir yer tutuyor. Türkiye, sağlık turizminde tesisleşme yönünde atılım yaparsa, Avrupa’daki yaşlı nüfusun ilk seçeneği olabilir. Bugün ülkemize gelen turist sayısı 45 milyon iken, termal turizmden yararlananların sayısı 3 milyonu bile bulmuyor. Bu sayının hemen hemen tümü yerli turistlerden oluşuyor. Alacak çok yolumuz var. Ülkemiz, bin 500’e yakın doğal çıkış noktası olan bir jeotermal ülkesi. Bu kaynak ayaklarımızın altında hazır. On milyonun üzerinde turiste hizmet vererek sadece termal turizmden 20 milyar doların üzerinde döviz girdisi elde edebiliriz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv