Anne adaylarına rehber olacaklar

  • 0
  • 1.465
Yazı Boyutu:

Şifa Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Uygulama Merkezi (ŞÜSEM) anne adaylarını psikolojik ve fizyolojik olarak doğuma hazırlayacak olan ‘doğuma hazırlık’ eğiticilerine yönelik 2 günlük bir kurs düzenledi.
 
Şifa Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞÜSEM) anne adaylarını hem psikolojik hem de fizyolojik olarak doğuma hazırlayacak; doğuma hazırlık eğiticileri yetiştirmek üzere; doktor, ebe ve hemşirelere yönelik 2 günlük bir kurs düzenledi. Şifa Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Doğum Öncesi Hazırlık Eğitici Eğitimi” kursuna İzmir’in yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Kurs; Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Okumuş ve Şifa Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Keziban Yenal koordinatörlüğünde yürütüldü.
Prof. Dr. Okumuş, eğitimler hakkında şu bilgileri verdi: “Katılımcılarımıza, anne adaylarını normal doğuma nasıl hazırlayacaklarını öğretiyoruz. Katılımcılarımız doktor, ebe ve hemşirelerden oluşuyor. Maalesef günümüzde kadınların çoğu korkuları dolayısıyla sezaryenle doğurmayı tercih ediyor. Kadınlar doğuma iyi bir şekilde hazırlanmadıkları için korkuyorlar. Kadınları normal doğuma iyi bir şekilde hazırlarsak, sezaryen oranları da ciddi bir şekilde düşecektir. Kursiyerlerimiz bu eğitimin ardından gittikleri yerlerde doğuma hazırlık sınıfları açacaklar ve kadınları normal doğuma hazırlayacaklar. Doğuma hazır bir kadın korkmaz, çok güzel doğurur, doğum komplikasyonları da azalır.”
 
“DOĞUM NORMAL BİR OLAYDIR” 
Günümüzde sezaryenle doğumun normal hale geldiğine dikkat eken Okumuş, “Doğum normal, sezaryen ise anormal bir olaydır. Normal doğuramayan biri için, bebek veya anne sağlığı tehdit altındaysa, sezaryen can kurtarma operasyonudur. Ama bizim ülkemizde sezaryen normal, normal doğum anormal hale geldi. Sağlık Bakanlığı’nın politikası da şimdi sezaryenle doğum oranlarını düşürmek yönünde… Biz de biliyoruz ki; kadınları ruhsal ve fiziksel olarak doğuma hazırlarsak, normal doğum yapmamaları için hiçbir neden yok” şeklinde konuştu.
Kursun açılış töreninde konuşan Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Vural da yükselen sezaryenle doğum oranlarının artık bir sorun teşkil ettiğini belirterek, “Ülkemizdeki sezaryen oranları Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği oranların 3 katından daha yüksektir. Sağlık Bakanlığı da bu oranları düşürmeye yönelik çalışmalara başladı. Bu yükselen oranın düşürülmesindeki en önemli adım, toplumun eğitilmesi olacaktır” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv