Anneden oğluna ikinci hayat

  • 0
  • 1.466
Anneden oğluna ikinci hayat
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Başarılı bir iş birliği protokolü ile birlikte kullanımaörnek olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve AraştırmaHastanesi ile İKÇÜ Tıp Fakültesi başarılı operasyon örnekleri vermeyi devamediyor.
 
 
Kadavradan böbrek nakil programının yanı sıra canlıdanböbrek nakli programını da başarıyla uygulayan Genel Cerrahi Kliniği, Organ nakli Sorumlusu Op.Dr. Ahmet Erbaşkanlığında Doç.Dr.Erdinç Kamer, Op.Dr.Fevzi Cengiz,  İKÇÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.B.D.Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Zeki Soypaçacı, Uzm.Dr.Mehmet Polat’tanoluşan nakil ekibi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD öğretimüyesi Prof.Dr.Cüneyt Hoşcoşkun’un da verdiği destek ile nakil bekleyenhastalara şifa veriyor.

Son olarak bu ekibin gerçekleştirdiği başarılı bir operasyonsonucu kronik böbrek hastası olan oğluna ikinci bir hayat hediye eden FatmaUzunay(50) oğlu Adem Uzunay(28) ile  yenibir hayata birlikte merhaba dedi.

“Başkalarına can olacak organlar toprak olmasın”
Başarılı operasyon ile ilgili bilgi veren Nakilden SorumluUzman Op.Dr.Ahmet Er,  esas amaçlarınınkadavradan organ naklini arttırmak olduğuna işaret etti. Op.Dr.Er, “ Ülkemizdecanlıdan canlıya organ bağışlanıyor ama öldüğünde organları kullanılabilecekkişilerin organları bağışlanmıyor, bağışlatamıyoruz. Dinimizce de bu uygundur.Ancak bunda tezatlık var. Avrupa’da  isebu durum  tam tersidir. Kadavradanbağışlar daha fazladır. Amaç canlıdan canlıya nakil yapmak olmamalı, organnakli ile başka hayatlara can verebilecek organların toprakta çürümesini  önlemek olmalıdır. Yaptığımız operasyondaannenin ve oğlunun genel sağlık durumu gayet iyi. Taburcu etmeyehazırlanıyoruz” diye konuştu.

 
“ Nakil bekleyen çok hastamız var”
İKÇÜ AEH Organ Nakli Merkezi Koordinatörü  Dr. Rahmi Baykan bu yıl 3’ü canlı 3’ü kadavraolmak üzere 6 başarılı nakil gerçekleştirildiğini ifade etti. “Bu işin doğrusukadavradan organ bağışıdır” diyen Dr.Baykan, “Bugün itibariyle 21.566 böbrekhastası nakil beklemektedir. Bu rakam İzmir ve Bölgemizde de oldukçafazla.  Organ nakli bekleyen çok hastamızvar. 2007’de açılan ama bir süre ara veren merkez 2012 yılından bu yanaNakilden Sorumlu  Uzman Op.Dr.Ahmet Er veekip arkadaşlarımızla birlikte organ nakli bekleyen hastalara şifa dağıtıyor.Yeni kurulan bir merkez olarak burada yapılan toplam nakil 39’a ulaştı” dedi.

“Böbrek hastalıklarında ciddi artış var”
Nakillerden Sorumlu Uzman Yardımcısı İKÇÜ Tıp Fakültesi İçHastalıkları A.B.D. Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Zeki Soypaçacı ise  İzmir’de böylesine önemli tam teşekküllü  bir merkezin olmasının önemine değindi.Böbrek naklinin hem hastanın yaşam süresini hem de kalitesini arttıran birişlem olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr. Zeki Soypaçacı, “Ayrıca ülkeekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Böylece diyalize giren bir hastanın yıllıkmaliyeti de yarı yarıya düşmüş oluyor. Bir diyaliz hastasının devlete bir yılda25 bin dolar maliyeti olurken nakil olduktan sonra bu yarı yarıya düşmüşoluyor. Son yıllarda çok ciddi ölçüde böbrek hastalıklarında artış var. Hastalarımızınbirçoğu organ nakli bekliyor” şeklinde konuştu.

Başarılı operasyonun ardından oğluna ikinci bir hayat hediyeeden Fatma Uzunay, oğlu Adem Uzunay’ı ziyaret etti. Oldukça mutlu olduğunuifade eden anne Uzunay, onların bu mutluluğuna vesile olan başta operasyonugerçekleştiren ekip olmak üzere; hemşirelere, tüm sağlık personeline ayrı ayrıteşekkür etti.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv