Anneler, Hastalık Nedeni Olmayın

Gastroenterolog Dr. Mustafa Yalçın, en çok da ülserin nedeni diye bilinen Helicobakter pylori bakterisinin ortalama her 10 kişiden 8’inde görüldüğünü söyledi.

  • 0
  • 2.325
Anneler, Hastalık Nedeni Olmayın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gastroenterolog Dr. Mustafa Yalçın, en çok da ülserin nedeni diye bilinen Helicobakter pylori bakterisinin ortalama her 10 kişiden 8’inde görüldüğünü söyledi. H. pylori infeksiyonlarının genellikle çocukluk çağında aile içi “anneden bebeğe” bulaş yoluyla geçtiğini belirten Uzm. Dr. Yalçın, “Annenin emziği ağzıyla temizleyip bebeğine vermesi ciddi hata. Bu mikrobu çocuklarıyla tanıştırmamak için annelere önemli görev düşüyor” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Gastroenteroloi Uzmanı Mustafa Yalçın, H. Pylori bakterisi infeksiyonlarıyla ilgili uyarılarda bulundu. Yalçın, bu bakterinin dispepsi denilen üst karında şişkinlik, hazımsızlık, ağrı, dolgunluk hissine, ülser, mide kanseri ve  lenfomaya neden olabildiğine dikkat çekti. H. pylorinin tüm dünyada ve Türkiye'de en yaygın infeksiyon etkenlerinden biri olduğunu belirtenUzm. Dr. Yalçın, “ülkemizde görlüme sıklığı yüzde 80 civarında” diyerek, şöyle konuştu:

“Halk arasında ülser mikrobu olarak bilinen H. Pylori’nin mide mukozasında görülme sıklığı ve hızı, gelişmişlik oranlarına ve yaşa göre ülkeler arasında farklılıklar gösteriyor. Gelişmekte olan ülkelerde yüzde 60-85 arasında değişen görülme sıklığı, gelişmiş ülkelerde kişisel hijyene verilen önem ve yapılan başarılı ortadan kaldırma çalışmalarıyla yüzde 10-30'lara kadar geriletilmiştir. Taşıyıcıların ancak yüzde 30'unda hayatın herhangi bir döneminde mide ve oniki parmak bağırsak sorunları görülmektedir. H. Pylori pozitif kişilerde mide kanseri gelişme riskinin, negatif hastalara göre 20 kat fazla bulunduğu da bilinmelidir. İnsandan insana geçişi mümkün olan mikrobun geçiş yolu tam olarak bilinmemekle birlikte, insanlar arasında fekal-oral yolla (dışkı ürünlerinin ağıza alınmasıyla) veya oral-oral yolla (tükürük, salya vb.) bulaştığı düşünülmektedir.”

ANNENİN BEBEĞİNİN EMZİĞİNİ AĞZIYLA TEMİZLEMESİ BÜYÜK HATA 
H. Pylori infeksiyonlarının genellikle çocukluk döneminde aile içi “anneden bebeğe” bulaş yoluyla kazanıldığını da vurgulayan Uzm. Dr. Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnfekte annelerin çocuklarında, infekte olmayanlara göre beş kat daha fazla H. Pylori infeksiyonu görülmüştür. H. Pylori infeksiyonları sıklıkla çocukluk döneminde kazanılır ve birden fazla suş bu dönemde midede kümelenebilir. Ancak suşların çoğu kendiliğinden yok olurken, bir bölümü kalıcı olabilir. Anneler bebeklerini, çocuklarını her türlü hastalıktan korumaya çalışır. Ancak bu bakterinin varlığı unutuluyor ve infekte olmuş anneler bunu çocuklarına bulaştırabileceklerini bilmiyorlar. En sık yapılan hatadır, anne emziği ağzına alıp temizler ve bebeğine verir. Bu mikrobun bulaşması için çok kolay bir yoldur. Bu mikrobu çocuklarıyla tanıştırmamak için annelere önemli görev düşüyor.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv