Annelik, Embriyo Biyopsisiyle Geldi

Kısırlık tedavisiyle geçirdikleri 5 yılın ardından 5 kez de tüp bebek yöntemi denenip sonuç alamayan Nazlı- Fatih Özçaka çifti, Jinekolog Dilek Aslan’ın önerisiyle “embriyo biyopsisi” yaptırdı.

  • 0
  • 655
Annelik, Embriyo Biyopsisiyle Geldi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kısırlık tedavisiyle geçirdikleri 5 yılın ardından 5 kez de tüp bebek yöntemi denenip sonuç alamayan Nazlı- Fatih Özçaka çifti, Jinekolog Dilek Aslan’ın önerisiyle “embriyo biyopsisi” yaptırdı. Yapılan testle sorunun kromozomdan kaynaklandığı belirlenip sağlıklı embriyo transferiyle gebelik sağlanan Nazlı Özçaka, nur topu gibi bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Özçaka, “Dünyanın en mutlu annesi kim diye sorarsanız, o benim” dedi.

Uşak’ta oturan Nazlı Özçaka- Fatih Özçaka 6 yıl önce evlendi. Çift evliliklerinde bir yılı geride bıraktıktan sonra evlat sahibi olmak istedi, olmayınca doktorlara başvurmak zorunda kaldı. Nazlı Özçaka, yumurtlama, aşılama tedavileri gördü, sonuç değişmedi. Uşak’ta umutlarını yitiren çift, Ekim 2015’te İzmir Kent Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’ne başvurdu. Nazlı Özçaka’ya tüp bebek yöntemi uygulandı, ancak ortada sorun görünmemesine karşın gebelik elde edilemedi. Çifte gebeliği engelleyen nedenin belirlenmesi için “embriyo biyopsisi” yöntemini önerdiklerini belirten Kent Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Dilek Aslan, Nazlı Özçaka’yı anneliğe götüren süreci şöyle anlattı:

KAPSAMLI KROMOZOM TESTİ ÖNERDİK
“Bize başvuran her 100 çiftten 15’inde gebeliğe engel bir neden bulamıyoruz. Nedeni belirlenemeyen infertilite dediğimiz bir durum ortaya çıkıyor. Açıklanamayan infertilitede tedavilere rağmen gebelik sağlanamadığında tüp bebek uygulamalarına geçiliyor. Embriyolar çok sağlıklı görünmesine karşın yine tüp bebekte de gebelik elde edilemiyor. Biz bu tür durumlarda çiftlere kapsamlı kromozom testi yaptırmalarını öneriyoruz. Nazlı hanım bizden önce birçok defa aşılama, yumurtlama ve değişik tedaviler görmüş. 5 kez tüp bebek denemesi yaptık, olmadı. Kapsamlı kromozom testinde sorunun kromozomdan kaynaklandığı belirlendi. Biz de sağlıklı embriyoları transfer ettik, bu sayede gebelik elde edildi. Nazlı hanım sorunsuz bir gebelik dönemi geçirdi. 8 Kasım’da sezaryenle kızını dünyaya getirdi. 3 kilo 400 gram ağırlığında, 50 santimetre boyunda doğan bebek sağlıklı. Anne ve baba çok mutlu, biz de mutluluklarına ortak olduk.”
 
DÜNYANIN EN MUTLU ÇİFTİ BİZİZ
Öte yandan 5 yıldır özlemini çektiği bebeğine kavuşan, minik kızına Duru adını veren anne Özçaka, “maddi manevi yorucu, yıldıran tedavi süreçleri geçirdik. Umutsuzluğa kapıldığımız çok oldu. Evlat edinmeyi düşünür olmuştuk. Son tüp bebek denemesinden de sonuç alınamayınca doktorumuz Dilek hanımın embriyo biyopsisi önerisini kabul ettik. İyi ki de kabul etmişiz. Bu sayede kızımıza kavuştuk. Çok mutluyuz, her anımızı Duru’yla geçirmek istiyoruz. Doktorumuza da çok teşekkür ediyoruz” dedi. Baba Özçaka da mutlulukların anlatacak söz bulamadıklarını söyledi. 
 
NEDEN KROMOZOM TESTİ
Opr. Dr. Aslan, kapsamlı kromozom testleriyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Son yıllarda özellikle embriyolardan genetik tarama yöntemleri yeni bir umut ışığı oldu. Eskiden sadece 5 çift kromozoma, down sendromu vb. ile ilgili bakarken artık kapsamlı kromozom testi adı verilen yöntemle 46 kromozomun tamamı görülebilmekte ve böylece daha sağlıklı embriyoların seçilerek transfer edilmesiyle gebelik şansını artırmak mümkün olmaktadır. Bu test için de embriyodan biyopsi alınıyor ve genetik tetkikle kromozomların 46 olup olmadığı, herhangi bir hastalık taşıyıp taşımadığı, örneğin tek gen hastalıklarını barındırıp barındırmadıkları embriyolardan anlaşılabiliyor. Örneğin hemofili hastalığı,  ya da akdeniz anemisi, bazı kas erimesi hastalıkları gibi hastalıkların embriyolardan da tespit edilmesi ve sağlıklı embriyoların seçilmesi mümkün olabiliyor. Tüp bebek tedavilerinde kişiselleştirilmiş tedavi bu yüzden çok önem kazanıyor. Sadece bu test değil spermlerin 8 bin kat büyüterek seçilebildiği IMSI yöntemi, yine intralipit serumları ile düşük riskinin azaltılması ve 5. gün embriyo transferi gibi yardımcı  yöntemler kişiye özel olarak belirlenip karar verilerek çoklu tedavi yaklaşımı ile gebelik şansı sunuluyor.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv