Astım hastaları sonbaharda daha dikkatli olmalı

  • 0
  • 2.369
Yazı Boyutu:

Özellikle çocuklarda yaygın görülen bir solunum hastalığı olan astım hayatımızı tehtit etmeye devam ediyor. Özellikle son bahar ve ilkbahar aylarında hastalık daha fazla tetikleniyor.
Nefes borusunu, hava yollarını etkileyen bir durum olan astımda hasta alerjen bir objeyle karşılaştığında hava yolları daralır ve tahriş olur. Astım atakları başlayan insanda aldığı havayı verememe problemi görülür. Bahar aylarının görülen atakları sıklaştırdığına dikkat çeken Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Pediatrik Solunum Allerji Bilimdalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Remziye Tanaç, astım tehlikesine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

BAHAR AYLARINDA POLENLERE DİKKAT EDİLMELİ
Prof. Dr. Tanaç bu aylarda görülen atak artışının sebeplerini şöyle anlattı, “Alerjik yapıya sahip olan bireyler özellikle bahar aylarında havada yoğun şekilde bulunan çiçek, ağaç vb. polenlerinden etkilenirler. Bu bireyler polenlerle karşılaştıklarında solunum sıkıntıları yaşarlar. Ard arda gelen boğulur tarzda öksürük nöbetleri geçirirler” dedi.
 
ATAKLARI EN AZA İNDİRMENİN YOLLARI
Tamamen engellenmesi mümkün olmayan astım krizlerini en aza indirmek için alınabilecek önlemlerden bahseden Prof. Dr. Tanaç, astımı olan insanların sağlıklarına çok daha fazla dikkat göstermek zorunda olduklarını kaydetti.
Vatandaşların gündelik yaşamlarında birkaç küçük kurala uyarak daha az atak geçirilebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Tanaç bu konu da şunları söyledi: “Bu hastalar özellikle polenlerin fazla olduğu bahar aylarında pikniğe gitmemelidirler. Kapalı ve havasız ortamlarda fazla vakit geçirmemeli, havalandırma imkanları varsa ortamı sık sık havalandırmalıdırlar. Özellikle viral enfeksiyonun salgın olduğu dönemlerde iyi korunmalıdırlar. Bu enfeksiyona yakalanıldığı taktirde astım atakları daha çok tetiklenir ve hastalık daha ağır geçer.”
 
ANNE BABALAR ÖZENLİ OLMALILAR
Astımın çocuklarda daha fazla görülmesinin sebebini, çocukların daha hassas olmalarına bağlayan Prof. Dr. Tanaç anne ve babalara önerilerde bulundu. Bu konuda “Anne ve baba nezleyse çocuklarına bulaştırmamaya dikkat etmelidir. Çocuklar mümkün olduğu kadar öpülmemelidir. Maske takmak hastalığın bulaşmaması için gereklidir. Ayrıca sigara dumanı astımı olan bireye solutulmamalıdır. Temizlik malzemeleri, ev tozları ve parfümler de astımı tetikleyen maddelerdendir” dedi.İZMİR(Ege Ajans/ Cansu Özcan)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv