İzmir Özel Türk Koleji, kurumun içinde bulunan tarihi Uşakizade Köşkü’ne Atatürk’ün ilk kez adım attığı 14 Eylül 1922 tarihinin 100. Yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladı.
9 Eylül’ün 100. Yıldönümünün hemen ardından gelen ve İTK’lılar için büyük önemi olan köşkten, 14 Eylül Çarşamba sabahı Köşk Müdürü Sn. Cemal Necip Gürel’in anlatımıyla bir canlı yayın gerçekleşti. Tüm öğrencilerin canlı bağlantıyla izlediği yayında, Gürel, köşkün tarih içindeki öneminden bahsederken, Mustafa Kemal Paşa’ya gelen önemli konukların ağırlandığı köşkün başodasında, İTK Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Tatış ve İTK Genel Müdürü Yiğit Tatış’tan köşkle ilgili anıları da dinledi. İzmir Özel Türk Koleji olarak üstlendikleri tarihsel misyona dikkat çeken İTK Genel Müdürü Yiğit Tatış şunları şöyledi: “Kurtuluşun ve kuruluşun 100. yıldönümünü kutlamaya hep birlikte hazırlandığımız bu süreçte Ata’nın izinde bir kurum olmanın gururunu yaşıyoruz. Yetiştirdiğimiz gençler için daha fazlasını ortaya koyma irademizin daha da belirginleştiği bu günlerde İzmir Özel Türk Kolejli olmanın haklı gururunu bir kez daha yaşıyoruz.”

Cemal Necip Gürel ise, köşkün İzmirliler tarafından daha fazla tanınması ve bilinmesinin önemini vurgularken, 100. yılda hedeflerinin sadece İzmir değil tüm Türkiye’ye bu tarihi mekânı tanıtmak olduğuna dikkat çekerken “Bu köşk Atamızın 5 kez geldiği ve hayatının 91 gününü geçirdiği yer. İlk ziyareti bu yıl 100. Yılını kutlamaya coşkuyla hazırlandığımız İzmir’n kurtuluşunun hemen ardından çıkan İzmir yangını ile oldu. Mustafa Kemal’in yaverlerin güvenilir bir karargah arayışı içinde olması üzerine Göztepe’de bulunan denize hakim kartal yuvası gibi konuşlanmış olan bu köşk karargah binası olarak seçildi. İlk ziyaret sırasında Atatürk Mundanya ateşkes antlaşmasının stratejik planlamasını, Lozan görüşmeleri sırasında yeni kurulacak devletin ekonomik rotasını ve Cumhuriyet’in ilanından sonra gerçekleşecek devrimler için pek çok akademisyen, gazeteci ve sanatçıyla görüşmeleri de bu köşkte yaptı” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Köşkün bir diğer tarihsel ve duygusal önemi ise, Ata’nın ilk ziyaret sırasında Latife hanım tarafından burada ağırlanması ve ikinci gelişinde ise kendisiyle ilk ve tek evliliğini bu köşkte gerçekleştirmesidir. Bu nikahta ilk kez bir Türk kadını kendi nikahında masaya oturdu ve özgür iradesi ile evlilik beyanını verdi.