Bahar kabusu; alerji

  • 0
  • 940
Yazı Boyutu:

Prof. Dr. Ülkü Bayındır, doğanın canlanmaya başladığı ilkbaharın alerjik yapıdaki insanlar için sıkıntı mevsimi olduğunu söyledi.  Her dört kişiden birinde yaşamlarının bir döneminde alerjik hastalıklar görüldüğünü belirten Prof. Dr. Bayındır, “Anne veya babası alerjik olan kişide herhangi bir şeye karşı alerji gelişmesi riski yüzde 30, hem anne hem de babası alerjik olan kişilerde ise bu oran yüzde 50-60’a çıkıyor. Genetiğin yanında hava kirliliği, endüstriyel kimyasal maddeler, sigara dumanı ve enfeksiyon gibi faktörler de alerji gelişmesine katkıda bulunuyor” dedi.
İzmir Kent Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bayındır, baharla birlikte pek çok kişinin gündemine giren “alerji” konusuna dikkat çekti. Alerjinin "Benzer koşullarda başka insanlara zarar vermeyen maddelere karşı vücudun gösterdiği aşırı bir duyarlılıktır" diye tanımlandığını belirten Bayındır, “Güzel bahar günleri başlıyor, ne yazık ki bazı alerjik yapıdaki insanlarımız bu günleri biraz sıkıntılı geçirebilirler. Bir taraftan havaya karışan polenler diğer taraftan havaların ısınması, atmosfer basıncındaki değişiklikler ve havanın nem miktarındaki farklılıklar alerjik yapısı olanlarda hastalıkların ortaya çıkmasına yol açar” diye konuştu.
 
GENETİK MİRAS KADAR BAŞKA FAKTÖRLER DE ÖNEMLİ
Prof. Dr. Bayındır, alerjinin büyük ölçüde genetik olarak belirlendiğini, insanların yaklaşık yüzde 25’inde yaşamlarının bir döneminde alerjik hastalıklar görüldüğünü kaydetti. Anne veya babası alerjik olan kişilerde herhangi bir şeye karşı alerji gelişmesi riskinin yüzde 30 olduğunu, hem anne hem de babası alerjik olan kişilerde ise oranın yüzde 60’a kadar çıktığını belirten Bayındır şöyle konuştu:
“Genetiğin yanında başka faktörler de alerji gelişmesine katkıda bulunur. Bunların başlıcaları hava kirliliği, endüstriyel kimyasal maddeler, sigara dumanı ve enfeksiyonlardır. Genel görüşe göre alerjik hastalıklar, karmaşık genetik faktörler ile çevresel faktörlerin etkileşimi sonucunda oluşmaktadır. İlkbaharda en sık görülen alerjik hastalıklar halk arasında bahar nezlesi veya saman nezlesi diye bilinen ‘alerjik rinit’ ve ‘alerjik astım’ dır. Alerjik rinitte ilk belirtiler çocuklukta veya gençlikte ortaya çıkar. Burunda ve genizde akıntı, tıkanıklık, kaşıntı, hapşırık, gözlerde sulanma ve kızarıklık tarzındadır. Yaşam kalitesini oldukça bozan bu rahatsızlık, polenlerin solunmasıyla ve gözlerle temas etmesiyle ortaya çıkar. Her polen alerjiye yol açmaz. Ülkemizde özellikle çayır polenleri, hububat polenleri ve yöreye göre çeşitli ağaç polenleri etkilidir. Her alerjik rinitli mutlaka astımlı olur diye bir kural yoktur ancak alerjik rinitli kişilerde astımın ortaya çıkma riski normal popülasyona göre erkeklerde 4 kat, kadınlarda 6 kat daha fazladır. Astım, krizler halinde nefes darlığı, hava açlığı, öksürük, az miktarda yapışkan balgam çıkartma ve göğüste tıkanma hissi gibi belirtilerle seyreder. Polen alerjisi olan astımlı hastalar alerjik oldukları polenlerle karşılaştıklarında şikayetleri artar, Bu dönemlerde hastanın ilaç tedavisi tekrar gözden geçirilmelidir. Hasta başka bir yerde yaşamaya başlarsa yakınmaları azalır ancak bir süre sonra yeni bölgedeki yeni polenlere karşı da alerji gelişebilir.”
 
BUNLARA DİKKAT EDİN
Prof. Dr. Bayındır, alerjik solunum yolları hastalıkları olanların özellikle ilkbaharda dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıraladı:
- Doktora başvurarak alerjik solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu ve hastalığı kontrol altına alıcı ilaçlar kullanın, uygun bir yöntem ile mümkünse hangi polenlere karşı alerjik olduğunuzu öğrenin ve  bilinçli bir şekilde korunmaya çalışın.
- Polenlerin en fazla olduğu sabah 05.00-10.00 arasında açık havada kalmamaya çalışın, zorunlu hallerde ağız ve burnunuzu kapatan maske kullanın.
- Polen zamanı açık havada spor yapmayın ancak spordan da uzak kalmayın.
- Saçlar toz tuttuğu için her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın.
- Polen saatlerinde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun evinizi öğleden sonra havalandırın.
- Polen mevsiminde toz,sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi irritanlara maruz kaldığınızda şikayetlerinizin artacağını unutmayın.
- Çamaşırlarınızı dışarıda kurutmayın.
- Seyehatlerinizi polen miktarının nisbeten az olduğu deniz kıyısı yerlere yapın.
- Evinizde ve işyerinizde varsa klima filtresini sık yıkayın veya değiştirin, araba alacaksanız polen filtreli olanları tercih edin.
- Evde tüylü hayvan ve bitki bulundurmayın, bitki yetiştirmekten vazgeçemiyorsanız renkli süs bitkilerini tercih edin.
- Kaloriferli evlerdeki kuru hava alerjik rinit ve astımın kötüleşmesine neden olabileceği için mümkün olduğu kadar ev havasını nemli tutmaya çalışın.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv