Balta hak verdi, Kocaoğlu destek istedi

  • 0
  • 586
Balta hak verdi, Kocaoğlu destek istedi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, EBSO 13’ncü Çevre Ödülleri töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katı atık bertaraf tesisine destek vererek, “Kimsenin bu tesisi istememesi gibi birşey kabul edilemez. Atıkların gelişigüzel değil, kontrol altında bertaraf edilmesini destekliyoruz” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir’de kimsenin RES’e karşı olmadığını ama masabaşı yapılan planlar nedeniyle insanların tepki gösterdiğini vurguladı. Kocaoğlu ayrıca her iki bakan yardımcısından da evsel katı tesisini kurmak için yer gösterilmesini; Büyük Körfez Projesi için de ÇED raporunun Bakanlıktan çıkması konusunda destek istedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından 2001’den bu yana düzenlenen Çevre Ödülleri Yarışması’nda 2013’te çevreye saygılı üretim yapan 6 firmaya ödülleri verildi.  Törene Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun konuşması damga vurdu. Balta, toplantı öncesi Kocaoğlu’yla biraraya geldiklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu’nun katı atık bertaraf tesisi için yaşadığı sıkıntıları dile getirdiğini kaydeden Balta, “Başkanımız Aziz Kocaoğlu ile görüşme fırsatı bulduk. Katı atık bertaraf tesisi yapacağız ama hiç kimse kabul etmiyor dedi. Önce şuna karar vermeliyiz; biz kontrollü alanlarda mı bu çöpleri bertaraf edelim yoksa gelişigüzel her tarafa yayalım mı? Bu ikincisi kesinlikle kabul edilemez” diye konuştu.

Bakanlık olarak bertaraf tesisleriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Balta konuşmasını şöyle sürdürdü: “İzmir’de doğal güzellikleri korumak zorundayız. 2023’te tüm atık suların arıtılarak doğaya bırakılması gerekiyor. Zihniyet değişikliğini yaşayarak çevresel sorunlarımızı çözmeliyiz. Katı atık bertaraf tesislerimize bakarsak Türkiye genelinde 2002 yılında 15 ilimizde 15 tesis varken, şu an sayı 79’u buldu. 2023’te hedefimiz ise ülkemizin her tarafında atık bertaraf tesislerin olması ve çöplerin ekonomiye kazandırılması olacak. Bazı belediyelerimiz çöpü enerjiyi, seracılığa yönelik olarak değerlendirmeye başladı bile.”


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir’e yönelik yaptıkları projeler için Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ile Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’dan destek istedi. Kocaoğlu evsel atık bertafaf tesisi ve Büyük Körfez projesleri için istediği destekte, “Evsel atık için yer arayış çalışmalarımz yılan hikayesini geçti. BU arayışımız zamar zaman siyasete kurban gitti. Sadece hükümet değil CHP’li belediye başkanlarımız da karşı çıktı. Kendi milletvekilim, kendi ilçe belediye başkanım yaptı. Teknolojiyi geliştirmişiz, sürekli evsel atıkları izliyoruz ama bu tür şeyleri kimse kendi yerine istemiyor. Bizim bulduğumu yerler büyükşehirin aklı ve bilimi alarak bulduğu yerlerdir. Bizim için tek sorun yer ve ÇED raporu. Her türlü olanağım var, yeter ki yer verilsin ‘Gel Aziz, buraya yap denilsin’ diye konuştu.

ÇED RAPORUNA DESTEK BEKLİYORUZ
Kocaoğlu ikinci isteğinin ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bekleyen Büyük Körfez Projesi ÇED Raporu olduğunu hatırlatarak, “Bunun için de sizden destek istiyoruz. Körfeze kazmayı vurduğumuz an dünyanın en büyük çevre dönüşüm projesine kazma vurmuş olacağız ki, bu da ülkemizi çıtanın en üstüne oturtur. TCDD ile birlikte proje ihalesine çıktık şu anda Çevre Bakanlığı’nda ÇED raporunun çıkması gerekmekte. Zamanı kullanma sıkıntımızdan başka hiç bir eksiğimiz yok. Sizlerin bu konudaki desteklerinizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Urla’da insanlar niye RES’e karşı çıktığına da değinen Kocaoğlu, “Orada yaşayanların karşı çıktığı şey RES değil yanlış planlama. Masabaşında yapılan planlamalarla hayvan damının dibine rüzgar gülünü koyarsanız tabi ki karşı çıkacaklar. Hiç bir yönetici ve kişi rüzgar enerjisine karşı değil ama bunu doğru yapmak, düzeltmek ve tamir etmek kaydı şartıyla olur. Öyle planlıyorusunuz ki, öyle yir yerde RES kuruyorsunuz ki 300 metre öteye gitse sorun olmayacak. Harita üzerinde biri planlıyor, köylünün ahırı mı damı mı var bilyir. Lisanslama şirketi taşerona havala ediyor o da biran önce işi bitirip gideyim diye bu sonuçlar ortaya çıkıyor” dedi.

“BİZİMLE PAYLAŞILSIN”
Ankara’nin İzmir’i, Büyükşehir Belediyesi kadar bilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Kocaoğlu, “Yerel yönetimlerin görüşünün nazara dikkate alınması, konuların paydaş olarak bizlerle paylaşılması doğruya gidecek en önemli yollardan biridir. Dünyada katılımcı yönetim var. Paydaşlarla kanaat önderlerimizle kenti yönetmeliyiz” şeklinde konuştu.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar da sanayi açısından çevre konusunun daha fazla gündeme geldiğinin altını çizdi. Çevre ve iş güvenliği konusundaki toplantıların her zaman ilgi gördüğünü aktaran Yorgancılar, “iltifat, marifete tabidir. Bugün burada çevreye önem veder firmaları da kutluyorum” diye konuştu.

 Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım,  ödül alan firmaları kutlayarak EBSO’nun çevreye verdiği destek nedeniyle teşekkür etti. Yıldırım, çevrenin ihracat stratejilerinde öneli yer tuttuğunun kaydedederek, “Dünyaya mal satarken anlaşmalar gereği sadece kuru mal satmıyor çevreyle ilgili kafa kağıdını da vermek zorundasınıız” ifadelerini kullandı.

JANTCILAR BİRİNCİ OLDU
EBSO Ödül törenide Gazi Ortaokulu’nun 11 öğrencisi üzerinde “Geleceğimiz Çevre; sahip çıkın” yazılı tişörtlerle yönetim kuruluna ayrılan alanda oturdu. Çevre Dostu Proje ve Çevre Dostu Sanayi Tesisi olmak üzere 2 kategoride verilen ödüllerin birincileri CMS Jant ve Cevher Jant oldu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv