Barış için müzik yapacaklar

  • 0
  • 1.025
Barış için müzik yapacaklar
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

El Sistema Venezüela, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve dünyanın çeşitli yerlerinde aynı amaç ve prensiplerle bir araya gelmiş kurumlarla sıkı bir işbirliği içinde çalışan “Barış İçin Müzik” programı, İzmir’de de başarıyla sürüyor.

100’ncü Yıl Güzelbahçe Rotary Kulübü tarafından harekete geçirilen program çerçevesinde toplanan bağışlarla çok sayıda keman ve viyolansel alındı. Yapılan duyurulan ve ailelere yapılan ziyaretler sonunda Eşrefpaşa, Kadifekale ve çevresinde yaşayan, 2’si Suriye olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu kökenli ve Roman çocuklarından oluşan  “Barış Çocuk Senfoni Orkestrası” kuruldu.

“Barış Çocuk Senfoni Orkestrası”, TEGV Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın sağladığı olanaklar çerçevesinde verdiği 1 derslikte haftanın iki günü İzmir Devlet Senfoni Orkestrası emekli Baş Kemancısı Kartal Akıncı’nın yönetiminde çalışmalar başlatıldı. 

Rotary Kulübü 2440’ncı Bölge Federasyonu Dönem Başkanı Dr. Reha Akın’ın da yakından takip ettiği  orkestra ve çalışmalar ile ilgili bilgi veren 100’ncü yıl Güzelbahçe Rotary Kulübü Başkanı – Emekli opera sanatçısı Selmin Günöz, hedeflerinin her gün çalışabilecekleri bir mekan bulup, orkestrayı daha yoğun bir eğitimle layık olduğu noktaya ulaştırmak olduğunu söyledi.

Böyle bir uygulamanın dünyada ilk kez 1975 yılında Venezuela’da “El Sistema”adı altında başlatıldığını ve 100 binlerce çocuğun hâlen eğitimini sürdürdüğü El-Sistema çalışmasının dünya çapında orkestra şefleri ve solistler yetiştirdiğini ifade eden Günöz,  “şu an Caracas Gençlik Senfoni Orkestrası mevcut. Sistema Europe, Sistema Europe, Sistema ilkelerini açık bir şekilde paylaşarak, tüm dünyada yaygınlaşan Sistema hareketinin uluslararası düzeyde geliştirilmesi, paylaşılması ve uygulanması ilkeleriyle kuruldu. Sistema Europe, Ermenistan, Avusturya (Superar), Bosna, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İngiltere,  Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Norveç, Portekiz, İskoçya, Slovakya, İsviçre, İsveç ve Türkiye’de (Barış İçin Müzik) bulunan üye kuruluşlar aracılığıyla 10.000’in üzerinde genç müzisyene ulaştı.  Barış İçin Müzik, El Sistema Venezüela, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve dünyanın çeşitli yerlerinde aynı amaç ve prensiplerle bir araya gelmiş kurumlarla sıkı bir işbirliği içinde çalışır. Şu an İzmirde hayata geçirdiğimiz proje TEGV in bize sağladığı destekle haftanın  iki günü gerçekleşmektedir. Kendimize ait bir yerimizin olması için çabalarımız sürüyor” dedi. 

Proje Hedefinin mümkün olduğu kadar fazla çocuğa, karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak ve barışın sesini müzikle duyurmak, İmkânları sınırlı binlerce çocuğa ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak, sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmak olduğunu belirtti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

418 projeye Tübitak desteği

Prag’dan İzmir Ekonomi’ye önemli konuk

Çip üretiminde AB desteği

Arşiv