Başarının formülü: Sabır, çalışmak ve hayal etmek

  • 0
  • 732
Yazı Boyutu:

EgeBölgesi Sanayi Odası Yönetim Başkanı Ender Yorgancılar, üniversiteli gençleregirişimcilik çağrısı yaparken, başarının formülünü “sabır, çalışmak ve hayaletmek” olarak açıkladı.

İzmirYüksek Teknoloji Enstitüsü’nde düzenlenen Teknoloji ve Kariyer Günleri’ne konukolan Yorgancılar, kendi iş ve sosyal hayatından örnekler verdi. EnderYorgancılar, “Ülkemizde, dünyada yapacak çok iş var. Yeter ki doğru işleri,doğru kişilerle organize edecek çaba içinde olun. Yol çok açık. Ya yanınızdabirilerini çalıştırır durumda olacaksınız, ya da siz birileri için çalışırdurumda olacaksınız. Girişimci olduğunuz zaman ise ülke içinde veya dışındasistemi büyütme imkanınız var” dedi.

İYTERektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, İşKur İzmir Bölge Müdürü Kadri Kabak ve çoksayıda öğrencinin katıldığı konferansta Türkiye’deki uzun vadeli planlama eksikliğinedeğinen Yorgancılar, “Güzel bir atasözümüz var, ‘Yuvarlanıp, gidiyoruz.’ Evet,hepimiz yuvarlanıp gidiyoruz. Ama gün içinde nereye gittiğimizin, nereyeyuvarlandığımızın analizini ve takibini hiç kimse yapmıyor. Buradan mezunolduğunuzda işe girip çalışabileceğiniz işletmelerden örnekler veriliyor. Oysa ‘işiminerede kuracağım?’ düşüncesini ön sıraya koymalı, kendi işinizi nasılkuracağınızı öncelik sırası olarak belirlemelisiniz” dedi.

Başarı bir günde gelmiyor
İşhayatına atılacak gençlere, sabır, çok çalışma ve hayal gücünün önemindenbahseden Ender Yorgancılar, Google, Apple gibi dünya iletişim devi firmaların kuruluşununtemelinde üniversite sıralarında birlikte eğitim gören gençlerin bulunduğunu, üniversitedehızlı dağıtım sistemi ile ilgili tezi reddedilen öğrencinin ise Fedex’ikurduğunu hatırlatıp “Fedex’i kuracak öğrencinin tezini okuyan hoca, ‘böyle birdağıtım sistemi kurulamaz’ diyerek tezi kabul etmezken, öğrencisine de sıfırverdi. Ama o öğrenci fikrinde ısrarcı oldu, alanında dünya devi bir firmayıkurdu. Hayal etmediğiniz sürece başarılı olmanız mümkün değil. 69 yaşındaki biradam, iflas edip tekrar iş hayatına atılmak istediğinde yaptığı menüyü onlarca,yüzlerce restorana teklif etti. Tam bin 68 kez reddedildi. Bin 69’uncu ve kabuledilen teklifinden ortaya Kentucky Fried Chicken çıktı. Sabır, çalışmak vehayal etmek… Bu üçüne sahip olan bir kişinin başarılı olmaması için hiçbirsebep yok” diye konuştu. 

Alın terini akıl teri ile birleştirin
Sanayicikuşağın ülkeyi belli bir noktada getirdiğini, bundan sonra gençlere görevdüştüğünü ifade eden Ender Yorgancılar, “Bir işi yaparken aldığınız keyif, oişten kazandığınız parayı harcarken aldığınız keyiften daha fazla ise başarısızolma diye bir şey söz konusu değil” dedi. Yorgancılar şöyle devam etti: “Ülkemizdenbir örnek vermek istiyorum: Simit Sarayı. Tabladan, seyyar satıcıdan aldığımızsimit, saraya girdi ve marka oldu. Katma değerli bir ürün haline geldi. Bubaşarı bir günde olmadı. Belirli bir proje dahilinde sistemli çalışma bubaşarıyı getirdi. Hiçbir konuda geride bir ülke değiliz. 152 milyar dolarihracat yapan ülkenin ihracatının yüzde 90’ı sanayi ürünlerinden oluşuyorsa, budurum ülkenin sanayide belli bir noktada olduğunu gösterir. Yüksek katmadeğerli ürün ihraç edemiyoruz. Bunu yapabilecek olanlar sizlersiniz. Bizimneslin yapabildiği bu kadardı. Bundan sonrasını yapacak sizlersiniz. Bunu daakıl terini alın teri ile birleştirerek sizler yapacaksınız.” 

Gerçek rakipler
Türkiye’ninrakibinin Avrupa Birliği gibi gelişmiş değil, Çin, Hindistan, Brezilya GüneyKore gibi gelişmekte olan ülkeler olduğunu belirten Yorgancılar, “Ülkemizde,dünyada yapacak çok iş var. Yeter ki doğru işleri, doğru kişilerle organizeedecek çaba içinde olun. Yol çok açık, belli. Ya yanınızda birileriniçalıştırır durumda olacaksınız ya da siz birileri için çalışır durumdaolacaksınız. Girişimci olduğunuz zaman ise ülke içinde veya dışında sistemibüyütme imkanınız var. Bugün Almanya ve Fransa hariç AB ülkelerinin birçoğukrizle boğuşuyor. Türkiye olarak zengin olmak istiyorsak görevin çoğu sizlere,sizlerin girişimciliğine düşüyor” dedi.  

 Başarı mutlaka gelir

40yılı aşkın bir süredir iş hayatının içinde olduğunu anlatan Ender Yorgancılar,“İnsanın her yaşadığının bir katkısı var. Çünkü, yaşam boyunca yanına ihtiyacınolan şeyi alıp gidiyorsun” diyerek şöyle devam etti: “Basketbol takımınınkaptanı olduğum dönemde babamdan Converse ayakkabı istedim. Babamın yanıtı‘çalış, al’ oldu ve satmam için bir koli çay bardağı verdi. O bardaklarıKemeraltı’nın girişinde annemin verdiği eski gazetelere ambalajlayarak sattım.Hedefim bir koli idi, üç koli sattım. Yatılı okudum, valizimi 10 dakikadahazırlamayı öğrendim. 1971’de Akdeniz Oyunları için yapılan Atatürk Stadı’nın inşaatıbitirilip oyunlara hazırlanması aşamasında tuvaletlerdeki inşaat artıklarınıtemizledim, lisan bilgim sayesinde oyunlar sırasında teşrifatçılık yaptım. Parakazanmanın ne olduğunu iyi bir şekilde öğrendim. Para kazanmak tuvalettemizlemekle oldu ise evet tuvalet temizledim. Bunu da hepinizin önündeanlatabiliyorum. Bugün Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TürkiyeOdalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve 1200 kişinin çalıştığı birsanayi kuruluşunun temsilcisi olarak karşınızdayım. Sabredin, hedefiniz olsun,insanları sevin. Başarı arkasından gelecektir.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

“Doğu Türkistan’da Asimilasyon ve Soykırım” anlatıldı

Mutfakta Başarı Tesadüf Değil

Doğa Dedektifleri İş Başında

Dubai’den başarıyla döndüler

Ebelik mesleğinin köklü geçmişi “ETAD” ile geleceğe taşınacak

“sağlık ordusu” kuruluyor

2022-09-24-1664012764330-banner.jpg