Bayan konsolos, işbaşında

  • 0
  • 1.303
Yazı Boyutu:

Gürcistan İzmir Konsolos Yardımcısı Makvala Kharebava, Ege’nin incisi olan kenti ülkesinin “sağlık üssü” haline getirdi. Vatandaşlarına, ülkesinde verilemeyen sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için Türkiye’yi, Türkiye’de de İzmir’i öneren Kharebava, “Şimdilik sadece sağlık hizmeti aldığımız İzmir’in yakın zamanda ülkemdeki sağlık sistemine büyük katkı koyacağı, destek vereceği çalışmalar içindeyiz.  Sağlık reformu yapılan Gürcistan’da karaciğer nakillerini İzmir sayesinde başlatacağız” dedi.
 
Kharebava, İzmir Kent Hastanesi’nde karaciğer nakli olan Gürcü hastaları ziyaretinde, Gürcistan’ın sağlık sisteminin yenilenmesinde İzmir’den çok yararlanacaklarını söyledi. Kent Hastanesi’nde nakille sağlıklarına kavuşan Mate bebek ve Otar bebek ile ailelerini ziyaret edip sohbet eden Kharebava, 2000 yılından beri İzmir’de görev yaptığını söyledi. Gürcistan İzmir Fahri Konsolosu Nurettin Çarmıklı’nın yardımcısı olarak kente gelen Gürcüler’in tercümanlıklarını bile yaptığını, her türlü istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını belirten Kharebava, şöyle konuştu:
 
İZMİR ÖNÜMÜZÜ AÇACAK
“Konsolos olarak görevimiz vatandaşlarımıza yardımcı olmak, yanı sıra ülkemle Türkiye arasında her türlü ticari, kültürel  işbirliğini geliştirmek. Şu anda İzmir pek çok Gürcü vatandaşımızın sağlık hizmeti almak için geldiği bir kent. Ulaşımıyla, iklimiyle rahat bir şehir. Bunun yanında çok önemli ameliyatlar yapılıyor, sağlık tesisleri, ekipleri çok iyi. Biz 12 yıl önce Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü’yle ilk işbirliğini başlattık. Gürcistan Tıp Fakültesi’yle Ege Tıp arasında kardeşlik işbirliği yaptık. Artık ülkemizde böbrek nakilleri yapılıyor. Gürcistan vatandaşları karaciğer, ilik nakli, kanser, göz, kalp cerrahisi için İzmir’e geliyor. Gürcistan’da yapılamayan ameliyatlardan biri karaciğer nakli. Hastalarımız İzmir Kent Hastanesi’ne gelerek nakil oluyor. 8 Gürcü vatandaşı bu hastanede gerçekleşen nakillerle sağlığına kavuştu.  Sağlık Bakanlığımıza Kent Hastanesi’ni, burada yapılanları bildirdik. Bizim en büyük sorunumuz ülkemde bir sigorta sisteminin olmaması. Dolayısıyle her hasta buraya gelip nakil olamıyor. Hastalar kendileri geliyor, biz de konsolosluk olarak hür türlü sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bize burada çok yardımcı olunuyor ancak Gürcistan’da karaciğer nakillerinin başlatılması önemli. Hastaların nakil öncesi ve nakil sonrası muayene ve tedavileri ülkemizde yapılabilmeli. Şimdi Gürcistan’da sağlık sisteminde reform yapılıyor, bir sigorta sistemi oluşturuluyor, yeni hastaneler yapılıyor.  Gürcistan’da çok iyi, kaliteli hekimler var. Uzmanlarımızın İzmir&e gelip Kent’te karaciğer nakli için eğitim almasını istiyoruz. Sağlık Bakanlığımız ile bu konularda yazışmalar yaptık, iki taraf da olumlu karşıladı, reformlarla birlikte bu çalışmalar hız kazanacak. Gürcistan’da karaciğer nakli kliniği açmamız gerekiyor, çünkü hepatit hastalıkları çok yaygın.”

İŞBİRLİĞİ İÇİN ÇOK NEDENİMİZ VAR
Öte yandan bayan konsolos, Türkiye’de çok sayıda Gürcü vatandaşının da yaşadığına dikkat çekti. Gürcistan ile Türkiye’nin İzmir’in işbirliği yapmak için çok nedeni bulunduğunu belirten Kharebava, “Coğrafya olarak, tarih olarak biz  yakın, en iyi komşu ülkeyiz. Çok Gürcü yaşıyor Türkiye’de. Kardeş, akraba ülkeyiz, işbirliği yapmak için çok neden var. Siyaset olarak en büyük müttefik bizim için Türkiye, bölgede. Artık o kadar sıkı bağlarımız var ki sağlığın da bunun zinciri olması gerektiğini düşünüyoruz. Gürcistan’da çok eğitimli kaliteli doktorlarımız var, potansiyel var, teknolojide şimdi artık dünyada ne varsa oraya da geliyor, bunu kullanmak istiyoruz. İzmir bu nedenle bizim için çok önemli. Eskiden Gürcistan vatandaşları Moskova’ya, Avrupa’ya giderdi. Avrupa çok pahalı. Gürcistan’da bir trafik kazasında kafa travması geçiren bir çocuğun ameliyatı İstanbul’da olmuştu. Bu önyargıları yıktı, artık Türkiye önem kazandı. İzmir, şehir olarak çok rahat, çok güvenim var. Umuyorum bu hedeflerimize en kısa zamanda ulaşırız” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Arşiv