Bayramda açık büfe kilolarına dikkat

  • 0
  • 1.458
Bayramda açık büfe kilolarına dikkat
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Diyetisyen Seda Uşarer, Ramazan Bayramı’nı evinde, eş dostziyaretleriyle geçirecekleri bol şerbetli tatlı ikramlarına, birkaç gün kaçamakyapıp tatil beldelerine gidecekleri otellerdeki açık büfelerin cazibesine karşıuyardı. Uşarer, “Açık büfe tuzağından kiloyla dönmemek için her gün farklıseçimler yapıp metabolizmanızı çalıştırın. Sütlü tatlıları tercih edin.Şerbetli hamur tatlıları yiyecekseniz ardından mutlaka  bir parça protein ile fındık, ceviz, badem,ayran, yoğurt yiyerek şekerinizi dengeleyin” dedi.

 

İzmir Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Uşarer,bir ay oruçtan çıkıldıktan sonra kutlanacak Ramazan Bayramı’nda artacak tatlıtüketimine karşı uyarılarda bulundu. Bayramın geleneksel ikramının şeker veçikolatanın yanında “şerbetli hamur tatlıları” olduğuna dikkat çeken Uşarer,tatile gidenlere de gitmeyenlere de  kiloalmamaları için çeşitli öneriler sundu. Tatilcilere, “Açık büfe tuzaklarınadüşmeyin” diyen Uşarer, önerilerini şöyle sıraladı:

  BUNLARA DİKKAT EDİNKİLO ALMAYIN

“Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Her gün farklı seçimleryapmanız metabolizmanızı çalıştıracaktır. Bir gün klasik kahvaltıyı  yani birkaç çeşit peynir, taze sebze – meyve, zeytin ve esmer ekmek tercih edebilirsiniz. Diğer gün peynirli omlet,domates, salatalık, biber ile beraber esmer ekmek tüketebilirsiniz. Çikolata vereçel miktarlarınızı kontrollü tükettiğiniz takdirde birer gün arayla krep yada pancake tüketebilirsiniz.

Geç kahvaltı yapılacağı için öğle yemeğine kadar ara öğüntüketmenize gerek yoktur. Ama öğle yemeği kesinlikle atlanmamalıdır. Öğle veakşam yemeklerinde biranda tüm yemeklerden alınmamalıdır. Önce zeytinyağlı ilebaşlayabilirsiniz. Daha sonra bol salata ile beraber ızgara et, tavuk ya dabalık tüketebilirsiniz. Salatanıza sadece zeytinyağı, limon ve sirke koymakyeterli olacaktır.

Öğle yemeğinde sonra akşam öğününe kadar ara öğünde 2 topdondurma, 1 kase sütlü tatlı, 1 adet haşlanmış mısır ya da taze meyve gibiseçimler yapılabilir. Ara öğünde simit, pizza, hamburger, gözleme gibi hamurişlerini tüketmemek kilo almanıza engel olacaktır.

Gününüz bir saatini yüzme, yürüyüş gibi spora ayırmayıunutmayın.”

ZİYARETLERE ÇOK AÇ GİTMEYİN

Öte yandan Diyetisyen Uşarer, ev ziyaretleri yapacaklara,evlerinde konuk ağırlayacak olanların da nelere dikkat etmesi gerektiğini şöyleanlattı:

“Ziyaretlere çok aç gitmemek gerekli. 4 saatlik zamandilimlerinde mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar ( fındık, badem, meyve, yoğurtgibi) tüketilmeli.

Bayramda gelen misafirlerinize şerbetli ağır tatlılar yerinemeyve, meyveli dondurma, sütlü tatlılar ikram edebilirsiniz. Diğer biralternatif ise tam tahıllı undan yapılmış sebzeli peynirli poğaçalar ayran ileikram edilebilir.

Her gidilen ziyaret de tatlı tüketmemeye dikkat edilmeli. Sürekli tatlı tüketimi kan şekerinindalgalanmasına neden olur. Daha çabuk acıkır ve sürekli tatlı yemek istersiniz.Bu durumu engellemek için şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlılarıtercih etmeli ve mutlaka tatlıdan sonra bir parça protein ile ( fındık, ceviz,badem, ayran, yoğurt..vb) dengelemelisiniz.

Bayram süresince tatlı tüketimini yanında çay, kahvetüketimi de artar. Bu durumda normal düzeniniz dışına çıkmayın. Günde 1 – 2fincan kahve ve çayı da açık limonlu içebilirsiniz. Siyah çayın yanında yeşilçay da mutlaka içilmeli. Unutmayın çay, kahve tüketimi vücudumuzdan su kaybınaneden olur. Bu yüzden su tüketimi 2 – 2,5 litre olmalı.”

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv