BAYRAMDA ŞEKER VE TATLILARA DİKKAT…!

  • 0
  • 1.209
BAYRAMDA ŞEKER VE TATLILARA DİKKAT…!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Reci Meseri ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Özge Küçükerdönmez bayramda, tatlı tüketimi ve beslenme konusunda önerilerde bulundu.Ramazan ayıyla birlikte uzun saatler aç kalan bünyenin bayram gelmesiyle beslenme düzenlerinin değiştiğini söyleyen Doç. Dr. Meseri, “Oruç baktığımızda bir ay boyunca çok farklı bir beslenme düzenidir. Özellikle bu sıcaklarda çok dikkat edilmesi gerekiyor. İftardan sonra sahura kadar sıvı tüketimi önemli” diye konuştu.

SIVI TÜKETİMİNE AĞIRLIK VERİN
Sıcaklığın hala devam ettiğini,  sıcak günlerde  bol sıvı tüketilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Meseri,  özellikle gazlı içeceklerin tüketilmesinden kaçınmak gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Meseri,  “Gazlı içecekler yerine sağlıklı içecekler olarak adlandırılan su, ayran, evde yapılmış limonata ya da meyve suları tarzında şeker eklenmemiş sıvılar tercih edilmelidir. Oruç tutulmasa da gün içerisinde çay ve benzeri içeceklerle sıvı almaya çalışılıyor. Bu içecekler sıvı ihtiyacını karşılayamıyor. Bu durum su kayıplarına dolayısıyla verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasına sebep oluyor” diye konuştu.

EN  BÜYÜK  SIKINTI  YANLIŞ  BESLENME
Ramazanda  yanlış beslenildiğini söyleyen Doç. Dr. Küçükerdönmez, “Ramazanda sadece öğünleri kaydırmış oluyoruz. Açlık söz konusu ama kıtlıktan çıkmış gibi iftara oturuyoruz. Önemli olan bir çorba, azıcık pide, bir kase yoğurtla açmak, 20 -30 dakika bekleyip dönüp ana yemeği yemek, aradan 2 saat geçtikten sonra meyve tabağı yenebilir.  Daha sonra tatlı istenirse yaz aylarında, dondurma yenebilir. Ama çikolata parçacıklı yada ağır dondurmalar yerine fresh meyve aromalı, vanilyalı dediğimiz biraz daha sade dondurmalar tercih edilmelidir” diye konuştu.
Yaygın kanı olan ramazanda zayıflama ile ilgili olarak da konuşan Doç. Dr. Küçükerdönmez, ramazanda kilo kaybının olmadığını aksine yanlış beslenmeyle kilo alınacağını belirtti.

ERBETLİ TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLI
Doç. Dr. Küçükerdönmez, “Bayramda, ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, zeytinyağlı dolma, sarma ikram edilebilir. Ara öğün olarak tercih edilecekse yanında fırında yapılmış peynirli bir börek olabilir” diye konuştu.
Bayram ziyaretlerinde tatlı ikram edildiğinde hayır diyebilmeyi ve ev sahibinin de bu durumda ısrar etmemesi gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Meseri “Burada ev sahiplerine düşen görevlerde var. Daha sağlıklı ikramlarda bulunmak. Şeker yerine bir parça bitter çikolata ikram etmek daha sağlıklı. Onun yerine ara öğün verilecekse ballı tatlılar, şuruplu tatlılar yerine, su böreği olabilir fırında pişmiş bir börek olabilir. Bize düşende sunulan tercihler arasında en sağlıklı olanı seçmeye çalışmak” diye konuştu.

 Doç. Dr. Meseri ve Doç. Dr. Küçükerdönmez, ramazan bayramında en çok dikkat edilmesi gereken şeyin, sağlıklı beslenmeye devam etmek olduğuna dikkat çekti. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Bayram sonrası sokağın nabzını tuttu

Arşiv