Bayramın tadı kaçmasın!

  • 0
  • 571
Bayramın tadı kaçmasın!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kurban Bayramı'nda et saklama koşullarına yönelik yanlış ve eksik bilgi nedeniyle bayramda olası yaşanabilecek zehirlenmelere karşı uzmanlar, vatandaşları, gıda güvenliği, etlerin saklanması ve hazırlanması konularında uyarıyor. Hijyene dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, Kurban Bayramı’nda hayvanın ilk kesildikten sonra etinin 6 saat oda sıcaklığında bekletilmesi gerektiğini vurguluyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm BaşkanıProf. Dr. Nazan Turhan, vatandaşların sağlıklı bir bayram yaşaması için kurban kesimlerinin ardından dinlendirme, parçalama, dağıtım ve dondurma işlemlerinin doğru şekilde yapılması gerektiğini bildirdi. Bayramda özellikle kırmızı et tüketiminin arttığını belirten Prof. Dr. Turhan, “Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde stresten dolayı eti sert oluyor. Bu etin 5 – 6 saat oda sıcaklığında güneş görmeyen bir alanda beklemesi gerekiyor. Çünkü hayvan kesildiğinde sıcaklığı 40 derecelerde oluyor. Yaklaşık 10 derecelik düşüş için bekletilmesinde fayda var. Sonrasında küçük parçalara bölünmeli. Dağıtımı yapılacağı da düşünülürse, kesimin hemen ardından et poşetlere konulmamalı. Sıcaklıkla birlikte et torba içinde yeşillenir ve zararlı hale gelir” dedi.

‘Saklama öncesinde kullanım alanı belirlenmeli’

Etin buzluğa yerleştirilmeden önce kullanım alanına göre planlanarak, porsiyonlara bölünmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Turhan, küçük parçaların soğumasının daha hızlı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Turhan, “Et, eğer buzluğa konulacaksa porsiyonlara ayrılmalı. Yığın halinde buzluğa konulmamalı ve buzlukta alt sıralara yerleştirilmeli. Eğer buzluktan çıkarılıyorsa da buzdolabında buzdan çözülünceye dek bekletilmeli. Et, oda sıcaklığında çözülmemeli” diye konuştu.

Çiğ ile pişmiş etlerin buzluk raflarına yerleştirilirken dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Turhan, çiğ et suyunun diğer pişmiş ürünlerle karışması durumunda mikroorganizmaların oluşacağını, bunun gıda zehirlenmesine yol açabileceğine işaret etti.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

19 Mayıs 1919 Bir Milletin Yeniden Doğuşunu Simgeler

Türkan Saylan, şiir ve müzik dinletisiyle anıldı

Medical Point'te 19 Mayıs Coşkusu!

Kadrolu işçilerde toplu iş sözleşmesinde imzalar atıldı

​​​​​​​19 Mayıs, Bir Meydan Okuyuştur

Başkan Kınay Gülsima için koşacak

Arşiv