Bebeklere de hayat var

Karaciğer nakliyle uğraşan dünya hekimlerini Prag’da buluşturan kongrede İzmir Kent Hastanesi’nin en küçüğü 15 günlük 278 bebek ve çocuk vaka deneyimi paylaşıldı.

  • 0
  • 571
Bebeklere de hayat var
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karaciğer nakliyle uğraşan dünya hekimlerini Prag’da buluşturan kongrede İzmir Kent Hastanesi’nin en küçüğü 15 günlük 278 bebek ve çocuk vaka deneyimi paylaşıldı. Doç. Dr. Murat Kılıç, “Türkiye canlıdan karaciğer naklinde hem çocuk hem yetişkinde Avrupa liderliğini sürdürüyor. Bunun Dünya Kongresi’nde ortaya konması gurur verici” dedi.

Dünya Karaciğer Nakli  Kongresi (İLTS-intrenational liver tranplantation society) bu yıl 24-27 Mayıs tarihleri arasında
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da gerçekleşti. 76 ülkeden hekimlerin katıldığı Dünya Kongresi’nde İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç ile ekipten Opr. Dr. Cahit Yılmaz ve Opr. Dr. Zaza Iakobadze 4 bildiriyle  yer aldı. Kent’te 8 yılda gerçekleştirdikleri 945 karaciğer naklinin 278’ini bebek-çocukların oluşturduğunu ve bu konudaki deneyimlerini kongrede paylaştıklarını belirten Doç. Dr. Kılıç, şöyle konuştu:

EN KÜÇÜĞÜ 15 GÜNLÜK
“Çocuk nakillerinde doğuştan safra yollarının olmadığı (Bilier atrezi) vakalarda karaciğere bağırsaktan yol yapıyoruz. Bilier atrezi dışındaki vakalarda safra yolu var. Biz bu vakalarda safra yollarının kullanıldığı tekniği öne çıkardık. Bu tekniği Opr. Dr. Iakobadze’nin sözlü sunumda anlattı. Bebek ve çocuk vaka sayımızın yüksek olması ve bu konudaki deneyimimiz çok dikkat çekti, ilgi gördü. Türkiye’de en fazla bebek- çocuk nakli yapan merkeziz. Bizim vaka serimizde en küçüğü 15 günlük olan bir yaşın altında naklini gerçekleştirdiğimiz 107 vakamız var. Sağ kalım oranımız yüzde 90. Ve bu oran dünya ortalamasının altında değil. Ülke olarak canlıdan karaciğer nakillerinde ulaştığımız nokta gurur verici. Avrupa ülkelerine göre daha yüksek sayıda bebek ve çocuk karaciğer nakli yapıyoruz. Hem sayı hem başarı oranıyla Türkiye, Avrupa’nın lideri haline geldi. Biz de bu platformda özellikle bebek ve çocuk nakillerindeki başarı ve deneyimlerimizle yer alıp bunları paylaşabildiğimiz için onur duyduk.”

FARK ÜCRETİNİN OLMAMASI ÇOK ÖNEMLİ
Öte yandan Doç. Dr. Kılıç, karaciğer nakillerinin Sağlık Bakanlığı’nın özel hastanelerde SGK kapsamındaki hizmetlerinden biri olduğunu hatırlattı. Kılıç, “Nakillerin SGK kapsamında, hastanın fark ödemeden yapılması büyük avantaj. Bu sayede hastalar özel hastaneye rahatlıkla ulaşabiliyor. Özel hastanelerdeki tecrübeli ekipler de bu tecrübeyi sahaya yansıtıyor, verebiliyor. Sonuçta bu bir kamu hizmeti. Özel devlet hastanesi farkı gözetilmeden yapılan bir iş,  biz de öyle görüyoruz yaptığımız işi” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv