Bedri Rahmi Eyüboğlu eserleriyle Bornova'da

  • 0
  • 1.439
Yazı Boyutu:

İzmir’de sanatın gündemine damga vuran organizasyonlara imzaatan Bornova Belediyesi, ‘Türk Resminin 100 Ünlü Yüzü’ ve Dünyaca Ünlü İspanyolRessam Joan Miro'nun eserlerinden oluşan "Düşlerimin Rengi"sergilerinin ardından yine çok konuşulacak bir sergiye ev sahipliği yapacak.Restore edilerek kent kültürüne kazandırılan Dramalılar Köşkü Kent Arşivi veMüzesi'nde bu kez, şair ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun eserlerisanatseverlerin beğenisine sunulacak.

5 Ekim saat 19.00’da düzenlenecek kokteylile açılacak sergi 24 Kasım’a kadar gezilebilecek
Bornova Belediyesi tarafından restore edilen DramalılarKöşkü, Bornova Kent Arşivi ve Müzesi olarak hizmet vermeye başladığından buyana, İzmir'de kültür ve sanatın odağı olmaya devam ediyor. Türk resminin öncüve en ünlü ressamlarının eserlerinin sergilendiği "Türk Resminin 100Yüzü" sergisinden sonra sürrealist akımın en ünlü sanatçılarından biriolan İspanyol ressam Joan Miro'nun eserlerinden oluşan "DüşleriminRengi" adlı sergi de büyük ilgi gördü.
Bornova Belediyesi, bu kez de Türkresminin en özgün sanatçılarından olan ustaların ustası Bedri Rahmi Eyüboğlu'nudoğumunun 102. yılında anmak ve onun kültürümüze kattığı sanatsal değerleripaylaşarak yaşatmak amacıyla "İlk Eserinden Son Eserine Bedri Rahmi EyüboğluRetrospektifi" sergisini açıyor.Dramalılar’da görkemli açılışKüratörlüğünü Fahri Özdemir ve İbrahim Karaoğlu'nun yaptığısergi 5 Ekim Cumartesi günü saat 19.00'da Dramalılar Köşkü Kent Arşivi veMüzesi'nde düzenlenecek kokteylle sanatseverlerle buluşacak. Yazar HıfzıTopuz'un açılış konuşmasıyla başlayacak etkinlikte; Türkiye'de pek çoksanatçının albümüne derin nefesler katan dünyaca ünlü duduk sanatçısı SürenAsaduryan ve İzmirli "Düş Gezginleri" grubu özel bir müzik dinletisiyapacak. Şair ve tiyatrocu  Meftun Yetiş de açılış gecesini şiirlerlerenklendirecek. Serginin açılışında ressamın torunu Rahmi Eyüboğlu ileöğrencileri Hanefi Yeter, Bodil Örs, İbrahim Örs ve Habip Aydoğdu da bulunacak.
 
Kültürün en önemli dinamiklerinin, toplumun yetiştirdiği sanatçılarolduğunu ifade eden Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır,"Bu büyük değerlere sahip çıkmanın önemini bilerek ve eserleri yenikuşaklara aktarmanın büyük bir görev olduğu bilinciyle, ünlü şair, yazar veressam Bedri Rahmi Eyüboğlu’nu konuk ediyoruz. Büyük ustanın doğumunun 102.yılında, biz de değerli sanatçıyı kariyeri boyunca oluşturduğu eserlerdenderlenmiş bir sergiyle analım istedik. Bu sergi, titiz bir çalışmayla ilkeserinden son eserine birçok sanat eserini içeriyor" diye konuştu.

Sadece İzmir'in değil tüm Türkiye'nin ilgi gösterdiği sergiiçin Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'ın sunumuyla özelbir kitap da hazırlandı. Bu kitapta, ressamın en yakın arkadaşlarındanHıfzı Topuz, Aziz Nesin ve Yaşar Kemal gibi ünlü yazarların yanı sıra sanateleştirmeni İbrahim Karaoğlu'nun da sanatçı üzerine bir inceleme yazısı yeralıyor.
102 resimden daha ötesiBedri Rahmi Eyüboğlu sergisi, sanatçının ilk resminden sonresmine uzanan yaratı sürecinden özenle seçilmiş 102 resimden oluşuyor. Sergimekanında özel olarak düzenlenmiş bir odada ilk resmi, son resmi,otoportreleri, Nâzım Hikmet'in annesi Celile Hanım'ın yaptığı ve Bedri RahmiEyüboğlu'na armağan ettiği Nâzım Hikmet portresi ve ressamın çok özel eşyalarıyer alıyor. Bu sergide yer alan ve izleyicileri çok saşırtacak olan eserlerdenbiri de Ermeni asıllı heykel sanatçısı Mari Gerekmezyan'ın yaptığı özelbüst. Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun, uğruna yazdığı "Karadut" şiirini vepek çok aşk şirinin kahramanı olan Mari Gerekmezyan'ı yansıttığı resimler vedaha nice özel eserlerle İzmirlileri büyüleyecek olan sergi 24 Kasım 2013tarihine kadar sürecek.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv