BERGAMA’DA KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLİŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

  • 0
  • 526
BERGAMA’DA KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLİŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 81. yıldönümü Bergamalı kadınlar tarafından kutlandı.

Hükümet Konağı Tören Alanı’nda yapılan kutlamalara Bergama Belediyesi Meclis Üyesi Serpil Güler, Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in eşi Meltem Gönenç, Bergama Belediyesi Kültür Müdürü Filiz Aktaş Yılmaz, Bergama Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi sorumlusu Kader Keleş, CHP Bergama İlçe Teşkilatı Kadın Kolları Temsilcileri, STK’ların kadın üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Tören Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. Ardından saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

HEDEFİMİZ MECLİSTE AYNI ORANDA TEMSİL EDİLMEK
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Bergama Belediyesi Meclis Üyesi Serpil Güler yaptı. Güler; “Çağdaş uygarlığın en önemli göstergelerinden birisi kadın erkek eşitliğidir. Eşitliğin vazgeçilmez ölçülerinden birisi ise seçme ve seçilme hakkının elde edilmesi ve bu hakkın gerçek anlamda kullanılmasıdır. Kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını kazanması, bugün bize demokrasi dersi vermeye kalkışan çoğu batı Avrupa ülkelerinden öncedir. 20.yüzyılın kaderini değiştiren büyük liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, nüfusun yarısını oluşturan kadınların evde, üretimde, toplumsal hayatın her alanında ve en önemlisi siyasette eşit olarak yerini alması için en önemli şartın siyasi hakların elde edilmesi ve kullanılması olduğunu bundan 81 yıl önce görmüş ve gerekli yasal düzenlemeyi yapmıştır. Ancak ne yazık ki Atatürk sonrası dönemde Türk kadınının bu hakkı kullanması konusu yeterince desteklenmemiştir. Halen meclisimizde 468 erkek milletvekiline karşı 82 kadın milletvekili bulunmaktadır. Türk kadınları olarak hedeflerimizden biride mecliste erkeklerle aynı oranda temsil edilmek olmalıdır. Bu hedef doğrultusunda, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümü hepimize kutlu olsun” dedi.

HER TÜRLÜ GERİCİLİĞE VE ZULME KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesiyle ilgili yayınladığı mesajda; “Türk kadını milli mücadele yıllarında vatan uğruna hayatını hiçe sayarak fedakârlıklar yapmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda emsali görülmemiş bir emek harcamıştır. Seçme ve seçilme hakkına ise birçok Batılı ülkeden daha önce 5 Aralık 1934’te sahip olmuştur. Atatürk Devrimlerinin en önemli hedeflerinden biride kadınların her alanda erkeklerle eşit haklara sahip olmasıydı” dedi. Başkan Gönenç; “Ancak bugün ülkemizde kadına yönelik şiddetin artması, haklarına yönelik yapılan gerici söylem ve eylemler hepimizi derinden sarsmaya devam etmektedir. Ülkemizin her alanda zenginleşebilmesi ancak kadın ve erkeklerin hayatın her alanında eşit olması ile mümkündür. Bu düşüncelerle her türlü gericiliğe ve kadına yapılan zulme karşı ortaklaşa mücadelemizi sürdüreceğimizi belirtir, Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin 81. yıldönümünü kutlarım. Bütün kadınlarımızı saygıyla selamlarım” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv