“BerKM”’DE SONA YAKLAŞILDI

  • 0
  • 673
“BerKM”’DE SONA YAKLAŞILDI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bergama’nın kent kimliğinin sanatsal ve kültürel yönden zenginleşmesine ve yetkinleşmesine katkı koyacak bir şekilde tasarlanan Bergama Kültür Merkezi (BerKM) yapımı tüm hızıyla devam ediyor.

Ertuğrul Mahallesi, Böblingen Caddesi’nde yapılan ve yaz aylarında Bergamalıların hizmetine açılacak olan Kültür Merkezi 8400 metrekarelik arsa alanına yapılıyor. Kültür merkezinin 5000 metrekarelik alanı kapalı, 3400 metrekarelik alanı ise açık ve yarı açık alan şeklinde tasarlandı.

ÇOK AMAÇLI SALON VE 2 ADET CEP SİNEMASI
Birçok sanatsal eserin sergileneceği, söyleşi, konferans, tiyatro, müzik gösterilerinin yapılacağı kapalı alanda yapılan 344 kişilik çok amaçlı salon, kültür merkezinin kalbi olacak ve 525 metrekarelik alanı kaplayacak. Ulusal ve uluslararası tiyatro ve film festivalleri, ünlü akademisyen, yazar, sanatçılarla söyleşiler bu salonda organize edilebilecek. Çok amaçlı salonda sivil toplum örgütleri etkinliklerini düzenleyebilecek. Burada dışarıdan gelen sanatçı ve konuklar için dinlenme odası, banyo+wc imkânına sahip soyunma odalarının yapımı bitirildi. Ayrıca 260 metrekarelik alanda birbirinden güzel filmlerin gösterileceği 2 adet cep sineması yapılırken, 100 metrekarelik alana yapılan açık hava sineması Bergamalıya nostalji yaşatacak. 185 metrekarelik alana da özellikle Bergama’yla ilgili tüm yazılı yayınlarında bulunacağı kütüphane araştırmacılara kapısını açacak. İçinde dijital araştırma ve arşiv taraması yapabilmek için internet bağlantısına sahip bilgisayarlar da yer alacak. Klasik kütüphanelerin yanı sıra görme engelliler için sesli kütüphane bölümü de yer alacak. Ayrıca 1090 metrekarelik alan içinde ziyaretçiler için yeme-içme ve satış birimleri de yer alıyor. Bunun için 37 dükkân yeri tasarlandı. 1360 metrekarelik alan ise 52 araçlık otopark için ayrıldı. Bodrum katına yapılan sığınak ve servis alanları ise 1500 metrekarelik yer kaplıyor.

SANATIN KENTİ BERGAMA
Yapılan kültür merkezi ile ilgili son rötuşların yapıldığını söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bergama Kültür Merkezi, sadece Bergama’nın değil, Bakırçay’ın ve komşu ilçelerinde çekim merkezi haline gelecek. Amacımız ilçemizi geçmişine yakışır bir kültür ve sanat kenti haline getirmek. Bergama’yı sanatın başkenti yapmak” dedi.

BerKM 2016 HAZİRANINDA TESLİM EDİLECEK
Kültür Merkezi denetleme ve proje sorumlusu Mimar Fatih Kurunaz son aşama ile ilgili yaptığı açıklamada; “Kültür Merkezi inşaatına yaklaşık bir buçuk yıl kadar ara verilmişti. 15 Eylül 2015 tarihinden itibaren eksik kalan işler için yeni imalat sürecine başlanmıştır. 4 aydır yapılan işler arasında zarar görmüş malzemelerin tespiti ve onarılması, uygulanacak yeni ürünlerin seçilmesi, imalat onaylarının verilmesi ve elektrik ve havalandırma tesisatlarının montajını ve testlerini sayabiliriz. İmalatı tamamlanmış ürünler ile önümüzdeki günlerde daha geniş çaplı bir montaj aşamasına geçeceğiz ve böylece Bergama Kültür Merkezi son şeklini almaya başlayacaktır.” dedi.

ENGELLİLER DÜŞÜNÜLEREK TASARLANDI
Binada engelliler için birçok ayrıntının düşünüldüğünü anlatan Mimar Kurunaz; “Yapı kompleksi içindeki yürüyüş yolları ve ortak kullanım alanları tasarım açısından engellilerin kullanımı göz önüne alınarak düşünülmüş bir yapıdır. Bu yüzden bağlantı yollarında az eğimli rampalar kullanılarak kademeli geçiş en az seviyede tutulmuştur. Düşey bağlantılar için yeterli sayıda asansör kullanılmıştır. Aynı zamanda engellilerin kullanımı için hissedilebilir yüzey uygulamaları da yapılacaktır” dedi.

Kültür merkezinde gelinen aşamada; iç avluda bulunan yürüme yollarında gerekli alanların onarımlarına ve fuaye de bulunan havalandırma kanallarının kaplama imalatlarına devam ediliyor. Çok amaçlı salon ve cep sinemalarının iç mekân düzenlemeleri şu anda imalat aşamasında olup önümüzdeki ay içerisinde montajlarının çoğu tamamlanacak. Tüm yapı içerisinde kullanılacak doğal ahşap kaplama ile kapı doğramaları, kanal kaplamaları, duvar kaplamaları ile mobilyaların üretimine geçildi. Tüm WC ve duşlarda vitrifiye ürünlerinin montajı ise devam ediyor. Elektrik işlerinde ise kablolama ve otomasyon sistemleri de tamamdı. yangın ihbar sistemleri kuruldu. Havalandırma tesisatları ile otomasyon sistemlerinin testleri başarıyla tamamlandı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv