Böbrek Kardeşi Oldular

Canlı vericileri olmadığı için büyük çaresizlik yaşayan iki böbrek hastasının yüzü bir bağışla güldü.

  • 0
  • 597
Böbrek Kardeşi Oldular
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Canlı vericileri olmadığı için büyük çaresizlik yaşayan iki böbrek hastasının yüzü bir bağışla güldü. Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin ailesi tarafından bağışlanan böbrekleri, İzmir Kent Hastanesi’nde sıra bekleyen Yıldıray Dombaycı  (41) ile İbrahim Mızrak’a (44) nakledildi. Opr. Dr. Uğur Saracoğlu, “Hak geçmesin diye nakil sırasını ve hangi böbreğin kime takılacağını kurayla belirledik. İki hastamız da iyi, taburcu ettik” dedi.

İzmir’in Dikili ilçesinde oturan iki çocuk babası Yıldıray Dombaycı’nın böbreklerini 4.5 yıl önce yüksek tansiyon vurdu. Dombaycı’nın yetmezlik gelişen böbrekleri bir yılın sonunda tamamen iflas etti. Periton diyalize başlayan, çiftçilik yaparken malulen emekli olmak zorunda kalan Dombaycı canlı vericisi olmadığı için iki yıl önce adını  İzmir Kent Hastanesi’nde kadavra listesine yazdırdı.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan bir çocuk babası İbrahim Mızrak da tanı koyulduğu halde tedavisini sürdürmediği yüksek tansiyon nedeniyle böbreklerinden oldu. Ve Nisan 2014’te diyalizle tanıştı. Dombaycı gibi malulen emekli olmak zorunda kalan Mızrak, canlı vericisinin olmaması yüzünden çaresizlik yaşarken, bir umut Kent HPastanesi’ne başvuup kutsal bağış bekleyenler arasına girdi.  

Genç yaşta malulen emekli olan iki baba diyalizle mahkum yaşarken, geçtiğimiz günlerde kendilerine yeni bir hayatın kapılarını açacak müjde İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden geldi. Yolları İzmir Kent Hastanesi’nde kesişen Yıldıray Dombaycı ve İbrahim Mızrak’a beyin ölümü gerçekleşen, adı açıklanmayan bir kişinin ailesi tarafından bağışlanan böbrekleri uydu. Dombaycı ve Mızrak, Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu ve Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok’tan oluşan ekip tarafından nakil operasyonuna alındı. Nakil öncesinde sağ ve sol böbreğin kime takılacağı, önce hangi hastanın operasyona alınacağını belirlemek için kura çekmek zorunda kaldıklarını belirten Opr. Dr. Saraçoğlu, “İki hastamız da nakil için uygundu ve şartları eşitti. Nakil önceliğini kime vereceğimizi belirlemek için kura çektik. İlk İbrahim Mızrak’ı ameliyata aldık. Yine kurayla bu hastamıza sol böbrek çıktı. İki nakli arka arkaya gerçekleştirdik. İki hastamızda iyi, taburcu ettik” diye konuştu.
Öte yandan Yıldıray Dombaycı, “Bağış çıkması bana sürpriz oldu. Çünkü Dikili’de benim gibi iki arkadaşıma iki ay gibi kısa sürede bağış çıkmıştı. Şansım yok diye düşünüyordum. Kurada ikinci sırada çıktım, sorun etmedim. Çünkü emin ellerdeydim” dedi.

Mızrak da şunları söyledi:
“İnsan çok hastalanmayınca umursamıyor. Hastaneye gittiğimde meğer tansiyonum 28 imiş. Diyalizin ne olduğunu bile bilmezken böbreklerin iflas etmiş dediler. Şans yüzüme güldü. Bu bağışı yapan aileye minnettarım, sabır diliyorum. Doktorlarıma da çok teşekkür ediyorum”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv