Bu bileziklere dikkat

  • 0
  • 1.937
Yazı Boyutu:

Sağlıkta Kalite Derneği (SAĞKAL), Doktor Cevdet Tuğrul Sağlık Polikliniği Meme Hastalıkları Birimi ile birlikte meme kanseri ameliyatı olmuş hastaların ameliyatlı kolundan müdahale yapılmasını önlemek için 'Silikon Bilezik" geliştirdi. "Meme ameliyatlıyım, bu kolumda lenf ödem oluşabilir" ibaresi bulunan silikon bilezikler, olası bir kaza anında bu bileziğe dikkat edilerek ilkyardım işlemi yapılmasını amaçlıyor. İlk etapta 6 bin adet üretilen bilezikler projeye destek veren kurumlar tarafından ücretsiz dağıtılmaya başlandı.
 
Kordon Otel'de yapılan tanıtım toplantısında söz alan SAĞKAL Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cüneyt Tuğrul, kadınlarda en çok görülen kanserin meme kanseri olduğunu söyledi. İzmir'de 10 binin üzerinde kişinin meme kanseri olduğunu ifade eden Tuğrul, "Meme kanseri ameliyatı sırasında uygulanan koltuk altı cerrahisi nedeniyle ameliyat tarafındaki kolda gelişen şişlik (lenf ödem) meme kanseri tedavisi gören hastalar için en önemli sağlık sorunudur. Hasta kolunu ömür boyu korumak zorundadır.
Hastanın kendisine kolunu koruması konusunda gerekli uyarılarda bulunulmakta ve eğitim verilmektedir. Ancak hastanın koluna uygulanacak tıbbi müdahaleler geri dönüşü olmayacak kol şişliği ve iltihap yaratabilmektedir" şeklinde konuştu.
 
Türkiye'de her 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını ifade eden, Tuğrul sözlerine şöyle devam etti: "Meme kanseri ameliyatı olmuş bir hastanın olası bir kaza anında bilincini kaybetmesi durumunda, kolunda geriye dönülmez şişlik-lenf ödem oluşmaması için ameliyatlı kolundan müdahale yapılmaması amacıyla hastaların ameliyatlı kollarında taşıyacakları uyarı amacını taşıyan bir Silikon Bilezik yaptırıldı. Hastalar bu bilezikleri Dokuz Eylül Rotary Kulübünden ve SAĞKAL derneğinden temin edebilirler. Mavi, Somon, Beyaz ve Pembe renklerinde üzerinde 'Meme ameliyatlıyım, bu kolumda lenf ödem oluşabilir' ibaresi bulunan silikon bileziklerin projeye destek veren kurumlar tarafından hastalara ücretsiz veriliyor. Olası bir kaza anında hastaların kolundaki bu bileziğe dikkat edilerek ilk yardım işlemi yapılacak." 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv