Bu Projeler kadınların önünü açacak

  • 0
  • 1.318
Yazı Boyutu:

Egeli kadınlar, farkındalık yaratacak projelerle girişimcilikte öne çıkacak. Aralarındaki işbirliğini güçlendirerek ekonomide söz sahibi olmayı,  meslek kuruluşlarında etkin şekilde görev almayı hedefleyen kadınlar ayrıca, komşu ülkelerdeki hemcinsleriyle de güçbirliği yapacak.

TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu, Ege Bölgesi’nde kadın girişimciliğin fırsatları ve güçlü yönlerini değerlendirmek, kurullar arası etkileşimi sağlamak için çalıştay düzenledi. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın ev sahipliği yaptığı çalıştayda; İzmir’in yanı sıra Manisa, Aydın, Afyon, Muğla, Uşak, Balıkesir ve Çanakkale’deki TOBB İl Kadın Kurulu temsilcileri güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek, fırsatları ortaya koyup tehditleri öğrenmek üzere SWOT analizi yaptı. Çalıştayda ayrıca, kadınların ürettiği 7 projeden üçü desteklenmeye değer bulundu.

Seçilen projeler TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından 2011 yılı faaliyet programına alınacak. Etkinliğe katılan tüm Ege Bölgesi İl Kurullarından temsilciler belirlenerek TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu koordinatörlüğünde uygulamaya başlanacak.

İlk üç projeden biri AB Projesi olarak değerlendirilecek ve AB hibe fonları çerçevesinde proje yazılacak. Bilim Kurulu’nun desteği ve TOBB kadın Girişimciler Kurulu koordinasyonunda oluşturulacak proje ekibi; projelerin hazırlanması, finansmanı için çeşitli kurum kuruluşlara sunulması ve kabul edilen projelerin yürütülmesi aşamalarında faaliyet gösterecek.

TOBB Ege Bölgesi Kadın Kurullarının yarattığı işbirliği ve sinerji ortamı ile başarıya ulaşacak olan projeler, Türkiye’deki tüm Kadın Kurullarına da örnek oluşturacak.

Eskinazi: Bambaşka bakış açıları sunuldu
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Berkay Eskinazi, kadının iş hayatında aktif rol oynaması için yoğun çaba içinde olduklarını ifade etti. Türkiye’de 15.7 milyon erkek istihdamına karşılık 5.6 milyon kadının iş yaşamında yer alabildiğine dikkat çeken Eskinazi, girişimcilerin sadece yüzde 7’sinin kadın olduğunu vurguladı. Eskinazi, bu sayıyı arttırmak için projeler yürüttüklerini belirtirken şu bilgileri verdi:  “1 milyon 209 bin girişimciden sadece 88 bini kadın. KOSGEB, TOBB ve AB hibe projelerinde de kadın girişimcilik ön planda bulunuyor. Bizlere kadın istihdamını ve girişimciliğini artırmak için büyük rol düşüyor. EBSO olarak bu konuya büyük önem veriyoruz. İZKA destekli İzmir’in Girişimci Kadınları projemizle 100’den fazla kadına 9 ay süren eğitim verdik. 40 ev kadınını evden çıkarıp bambaşka bakış açılarıyla tanıştırdık. Projeye katılan kadınlardan 4’ü kendi şirketini, 3’ü de dernek kurdu.”

Kadın girişimci sayısını artırmak için sürekli projeler ürettiklerini belirten Eskinazi. “EBSO olarak 2011 yılında KOSGEB uygulamalı girişimi başlattık. 270 başvurudan iş yapma fikri olan 30 kadını titizlikle seçtik. Eğitimler tamamlandı. Kadınlar projelerini KOSGEB’e sunmak için çalışmalara başladılar. Bu yıl daha çok kadın girişimcinin iş hayatına atılacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Yılmaz: Ev ödevimize iyi çalışmalıyız
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Genel Başkan Yardımcısı ve Devlet eski Bakanı Ayfer Yılmaz da, Türkiye’nin kredi notunun yükselmesi için daha fazla girişimciye ihtiyaç olduğunu anlattı.

Kadınların girişimci olabilmek için çok avantajlı özelliklerinin bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, “Kadın girişimciler de ev ödevini iyi yapmalı. Hayal gücü, cesaret, sabır ve kolay organize olma konusundaki avantajlarını iyi değerlendirmeli. Kendini, dünyayı ve ekonomik koşulları iyi okumalı” dedi.

Türkiye’nin dünyadaki 16’ncı büyük ekonomi olmasına rağmen rekabetçilikte 66., gelir dağılımında ise 63. Sırada yeraldığını bildiren Yılmaz, “Kadın girişimciliğinde ise daha alt sıralardayız. 2006 yılında 105. sırada iken 2009 yılına gelindiğinde 24 basamak birden geriledik. 2023'de dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye için kadının ekonomiye katılımı konusunda alınması gereken çok yol var. Kadın girişimciliğinin artması hem gelir dağılımı adaletsizliği sorununun çözümünde katkı sağlarken hem de Türkiye’nin 2023 hedeflerinin başarısı için büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Ayfer Yılmaz, kadın girişimcilerin finansal desteğe ihtiyaç duyduğunu kaydederken, iş planı ve proje oluşturma konusunda da destekler sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Seza Yorulmaz ise, Ege'de kadın girişimciler olarak bir çatı oluşturmak istediklerini, Ege Bölgesi Kadın Girişimciliği Çalıştayı’nın önümüzdeki dönemde yapılacak proje ve işbirliklerine ışık tutacağını ifade etti.

FARKINDALIK YARATACAK ÇALIŞMALAR
Biz buradayız farkında mısınız?
TOBB ile Oda ve Borsalardaki kadın kurullarına katılımcılığın ve etkinliğinin artırılmasını amaçlayan projede; Kadın Kurullarının talepleri TOBB’un yönetim kademelerinde resmi olarak değerlendirilecek ve yazılı olarak sonuç (olumlu /olumsuz) açıklanacak, Kadın Kurullarının aktivitelerinin desteklenmesi için TOBB bütçe ayıracak, her Kadın Kurul üyesi taşıdığı sorumlukları yerine getirecek. Projenin sloganı ise “Yüzde 100 Etkin Kadın Kurulu İçin Çalışıyoruz” olarak belirlendi.

Üç deniz buluşuyor
Türk kadınının gelişen ekonomiye artan katma değeri ile 2023te ülkemizin ilk 10 ekonomi arasında yer almasını sağlamayı amaçlayan projede; uluslararası alanda ortak iş imkanlarını geliştirmek ve iletişim ağı oluşturmak, ülkemizde ise kadının toplumsal baskıdan kurtulması için eğitim ve iş gücüne destek veren projeler hedefleniyor. Bu proje sayesinde ayrıca Azerbaycan kadın girişimcilerinin AB ile buluşması sağlanırken İtalyan kadın girişimcilerinin de Kafkaslar’ı tanıması sağlanacak.

Kadın Girişimciliği Networkü: İş’te kadın
Ege ile Türkiye’deki kadın girişimcileri biraraya getirmeyi, aralarında ticari işbirliği başlatmak ve dünyadaki kadın girişimcilere ulaşarak bu güçbirliğini kuvvetlendirmek üzere yola çıkan kadınlar, her yıl düzenlenecek Kadın Girişimciliği Fuarları ile de dünyadan rol model iş kadınlarını davet ederek bilgi ve deneyimlerini paylaşacak. Kadınlar kendi aralarında ticaret yapmayı sağlayan proaktif network kuracak ve dünya çapında bir ağ oluşturacak. Güçlü kadın sayısı artırılacak.

SWOT ANALİZİ
Güçlü Yönler

1-     Örgütlü olabilme gücü (Birlikte ve dayanışma halinde olabilme)

2-     Kadın olmak
a)      Güçlü, başarılı, çalışkan, kararlı, disiplinli, pratik kadınlar
b)      Kadın yaklaşımı (duygusal zeka - detaycılık - sabırlı olma - hoşgörü - uyumlu olma)
c)      Girişimci ve çalışan kadınlar

3-     Bilgi paylaşımı ve iletişim kolaylığı

Zayıf Yönler

1-      Bütçe yetersizliği

2-     Zamansızlık (Kadının aile ve iş yaşamındaki rolü)

3-     Organize olamamak – iletişim yetersizliği

 Fırsatlar

1-     TOBB – KOSGEB – KOBİ Dernekleri gibi kurumsal destek olması

2-     Güçlü kadın birliği

3-     Kredi, hibe kullanma gibi finansal destek bulma

Tehditler

1-     Cinsiyet ayrımı

2-     Finansman sıkıntısı

3-     Aile – toplum baskısı

4-     Yeni kurulma – tecrübesizlik

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv