Bu şarkı ‘zehir’ saçıyor

  • 0
  • 1.115
Bu şarkı ‘zehir’ saçıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gediz ÜniversitesiRehberlik ve Psikolojik Danışmanı Orhan Keskin, bonzainin nasıl hızlayaygınlaştığına dikkat çekti. Davranış bilimci Keskin, şarkısının bile olduğunusöyledi, “Düğünlerin vazgeçilmezi haline geldi, her yerde çalınıyor.Bilinçaltına mesaj veriyor, özendirici etkisi var” dedi 

 

Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı OrhanKeskin, gençleri ölüme götüren sentetik uyuşturucu bonzai ile çarpıcı tespitlerdebulundu. Ucuz ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle hızla yaygınlaştığını, ençok da 2’nci ergenlik dönemindeki 13-26 yaş arasında kullanıldığını vurguladı.Davranış bilimci Keskin şunları söyledi: “Ergenliğin bu son evresi, kendinitopluma ispat etmeye çalışan gençlerin aşırılıklara en yatkın olduğu dönemdir.Bonzai satıcıları işte bu yüzden bu çağdakileri hedef alıyor, tuzağa daçoğunlukla sorunlu ve orta ya da alt gelir grubu ailelerin çocukları düşüyor.Aile içi şiddet görmüş, küçük yaşlarda çalıştırılmaya veya dilenciliğezorlanmış gençler de risk grubunda. Ergenler arasında özentiyle ve taklitlebaşlıyor, kimyasal özelliği yüzünden hızla bağımlı hale getirip ölümegötürüyor. Fertleri arasında bağların zayıf olduğu aileler başta olmak üzeretüm anne ve babalar bu tehlikeye karşı uyarılıp bilinçlendirilmeli. Eğergençler, hal ve hareketleriyle gerçek dünyadan kopuk görünümdeyse acilen yardımistenmeli.”

Gediz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı OrhanKeskin, bonzainin şarkısının bile olduğuna işaret etti. Keskin, düğünlerinvazgeçilmesi haline geldiğini, internet ortamında en çok paylaşılanlar arasındayer aldığını dile getirdi, uyarılarını şöyle sürdürdü:

 

Sıradan bir şarkı değil

“Her şarkının doğrudan ya da bilinçaltına yerleşen mesajlarıvardır. Bazı şarkılar özellikle ergen çağdakileri intihara sürükleyebilir.Kimileri de şarkıda geçen karakterlere özenir, onlar gibi olmaya çalışır. Buşarkıda da ‘Elimde patladı bonzai’, ‘zulala’, ‘ayık kal’ gibi sözler bulunuyor,bilinçaltına bonzaiyi adeta kazıyor. İlk bakışta eğlendirici gibi görünen buşarkı merak ve ilgi uyandırıyor. Son bir ayda 300’ü aşkın kişiyi öldürdüğübelirtilen son derece tehlikeli bu uyuşturucuyu akla getirip özendiren birşarkının olması ve her yerde çalınması kabul edilebilir değil. Bonzai bedenlerizehirleyip esir alırken, şarkısı da zihinleri zehirliyor!”

 

 

İşte İzmir’den yayılan  o şarkının sözleri

 

 

Elimde patladı bonzai

Gezerken altında Mersinli

Çamdibi şahit hakim bey

Kafamda herşey yok incesi

 

**

 

Zulalala zulalala bonzai

Yeşilova Çamdibi patlahi

Abe kara seni kara ver şekeri

Ayık ol ayam var gideri

Hadi bakalım çocuklar sağlam dönüyoruz

 

**

 

Limonda limon portakal

Gitme be bugün bizde kal

Ne ekşi ne tatlı sormadan

Yormadan gülüm yormadan

 

**

 

Zulalala zulalala bonzai

Yeşilova Çamdibi patlahi

Abe kara seni kara ver şekeri

Ayık ol ayam var giderim

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir-Cape Town iş birliği

Hıdırellez dileği barış, adalet ve refah

Karabağlar Hıdırellezle coştu

Başkan Mutlu Hıdırellez Şenliği’ne katıldı

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Arşiv