Büyük değişim

  • 0
  • 620
Büyük değişim
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

7 ülkeden 11’i üniversite 14 kuruluş, teknolojiye, çevreye ve değişen ihtiyaçlara uyumlu yeni nesil binalar için kolları sıvadı. Türkiye koordinatörlüğünü Gediz Üniversitesi’nin yaptığı Avrupa Birliği projesi ile yakın gelecekte hayatımıza girecek şekil değiştirebilen, büyüyüp küçülebilen ve kendi enerjisini üretecek yapılar tasarlanıyor.

Avrupa Birliği, mimarideki büyük değişim için düğmeye bastı. Türkiye, Yunanistan, Fransa, Ürdün, Mısır, Güney Kıbrıs ve Kanada işbirliğiyle yeni nesil yapılaşma üzerine hazırlanan proje, AB tarafından 1 milyon 620 bin Euro ile desteklendi. 7 ülkeden 11 üniversite, 3 de mimarlık, yazılım ve mühendislik firması olmak üzere toplam 14 katılımcı kuruluş, mimarideki tüm ezberleri bozacak tasarımlar üzerine çalışacak.
Projenin Türkiye koordinatörlüğünü yürüten Gediz Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yenal Akgün, yakın gelecekte klasik yapıların yerini, çevreye, teknolojiye ve hızla değişen ihtiyaçlara uygun yeni nesil binalara bırakacağını açıkladı. Yrd. Doç. Dr. Akgün, bu yönde dünya genelinde çalışmalar yürütüldüğüne, Avrupa dışından katılımcılarla birlikte 7 ülkenin yer aldığı AB projesiyle en etkin adımın atıldığına işaret etti, “Avrupa Birliği’nin tahsis ettiği 5 milyon TL’yi aşan bütçe, bu konuya verilen önemi anlatmaya yetiyor” dedi.


İşte bunlar olacak
Yrd. Doç. Dr. Akgün, mevcut binaların günümüzün değişen koşulları karşısında yetersiz kaldığına, değişimin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti, şunları söyledi: “İklime göre şekil değiştirip dış yüzeyi güneşe doğru yönelerek çevreci kaynaklardan enerjisini üreten doğa dostu binalar yakın gelecekte sıklıkla görülmeye başlanacak. Aynı şekilde teknolojik yeniliklerin uygulanabileceği, yapay zeka kontrollü otomatik destek sistemlerinin uyarlanabileceği çözümlere de gereksinim var. Bu ihtiyaçlara dönük mimari projeler üretirken, binaların farklı kullanım amaçlarına da cevap verebilmesini sağlamak istiyoruz. Mesela çatıları ile duvarları büyüyüp küçülebilen ve açılıp kapanabilen statlar, okullar, spor salonları, AVM, kültür ve sanat merkezi gibi tasarımlar üzerinde duruyoruz. Tüm bunların sonucunda binalar daha fonksiyonel hale gelecek, enerjiyi daha tasarruflu kullanacak ve bambaşka görünümlere kavuşacak.”

İzmir yön verecek
Gediz Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yenal Akgün, 4 yıl sürecek AB projesinin Türkiye ayağının İzmir’e teslim edildiğini de ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Akgün, “Gediz Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yaşar Üniversitesi olmak üzere İzmir’in 3 üniversitesi birlikte hareket ediyoruz. Gelecekte dünya genelinde hayatımıza girecek yeni nesil binaların tasarımlarına İzmir ruhu ve etkisi de damga vuracak. Bu durum, biz İzmirli akademisyenler için ayrı bir gurur kaynağı” diye konuştu.


Bu çatı, başka çatı
Yeni nesil mimari tasarımların belirlendiği AB projesi ile yapıların daha fonksiyonel ve enerjisini üretir hale gelmesini sağlamak hedefleniyor. Bu kapsamda çatılar da artık sabit olarak kalmayacak, hareket edip farklı formlara bürünecek. Projenin Türkiye Koordinatörü Gediz Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Yenal Akgün’ün tasarımı bu çatı, hareket edip şekil değiştirerek, yeşil alan, spor salonu olarak da kullanılabilecek, ayrıca üzerine yerleştirilen güneş panelleriyle elektrik üretecek. Böylece atıl bir alan yaşama kazandırılarak evler daha işlevsel olacak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv