Çandarlı Kalesi UNESCO Dünya Mirası Geçici listesi’nde

  • 0
  • 968
Yazı Boyutu:

İzmir’in Çandarlıbeldesinde bulunan Tarihi Çandarlı Kalesi, UNESCO(Birleşmiş Milletler Bilim,Eğitim ve Kültür Teşkilatı) Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi.

Akdeniz’den Karadeniz’e ticaret yolu üzerindeki ÇandarlıKalesi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girmesinden büyükmutluluk duyduğunu ifade eden Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen,“Çandarlımız öncelikle Tarihi Kentler Birliği’ne üye oldu. Şimdi de böyle birlisteye girmek bize büyük bir değer kattı, mutluluk verdi. Bu çok sınırlısayıda kentlere ait bir liste. Bu listede olmak bizi inşallah tarih bakımındanda turizm bakımından da çok büyük katkı sağlayacak diye düşünüyorum.

Çandarlı Kalemizi 3 seneden bu tarafa restore ettiriyoruz.Restorasyon hemen hemen son noktasına geldi. Yapılacak olan güçlendirmeler,takviyeler, sur işleri çalışmalarının hepsi yapıldı. Burçlardaki iki taneburcumuzu orijinal hale getirdik. Şuan da çevre düzenlemesi yapmaktayız. Çevredüzenlemesi de bitince ışıklandırılması ile beraber inşallah halkımızınziyaretine açacağız. Belki güzel bir açılışta yaparız bununla ilgili. Çünkütarihimiz, kalemiz Çandarlı’nın bir mührü gibi. Her zaman büyük bir değerkatıyor Çandarlımıza. Diğer tarihi eserlerimizle beraber onu da restore etmektenbüyük onur duyuyoruz.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamasına göre 11. ve 15.yüzyıllar arası Akdeniz’den Karadeniz’e ulaşan ticaret yolundaki bu eserlerarasında İstanbul’daki Yoros Kalesi ve Galata Kulesi, İzmir’de Foça Kalesi veÇandarlı Kalesi, Bartın’da Amasra Kalesi, Düzce’de Akçakoca Kalesi ve SinopKalesi yer alıyor.

2013 yılı itibarı ile UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ndeDünya’dan 981 doğal ve kültürel miras, Türkiye’den ise 11 miras alanı var.

İstanbul'un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Camii veDarüşşifası (Sivas), Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta), Xanthos-Letoon(Antalya - Muğla), Safranbolu Şehri (Karabük), Truva Antik Kenti (Çanakkale),Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya)kültürel olarak da Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir),Pamukkale-Hierapolis (Denizli) gibi alanlar Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv