Canlı nöron hafızası olan bilgisayar projesi İzmir Üniversitesi’nde hayata geçecek

  • 0
  • 1.113
Yazı Boyutu:

Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ve Plazma Fiziği Uzmanı Prof. Dr. Ian G. Brown, canlı nöron hafızası olan bilgisayar projesini Türkiye’de, İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde hayata geçirmek konusunda prensipte anlaştı.

Kaliforniya Lawrance Berkeley Laboratuarı ve Max Planck Enstitüsü gibi önde gelen araştırma kurumlarında çalışmış, Plazma Fiziği Uzmanı Prof. Dr. Ian G. Brown, son çalışmalarını İzmir Üniversitesi'nde anlattı. İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, gelecekte Otizm, Alzheimer, Multiple Skleroz gibi hastalıkların tedavisine ışık tutması beklenen çalışmaların bir sonraki aşaması olan “canlı nöron hafızası olan bir bilgisayar” projesini Brown’ın ekibi ve İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak Türkiye’de gerçekleştirmek konusunda prensipte anlaştıklarını ve kısa zamanda faaliyete başlayacaklarını açıkladı.
Çok sayıda akademisyen ve öğrencinin dinleyici olarak katıldığı seminerde Prof. Dr. Brown, "Büyük Nöron Ağları ve Bilincin Orijinin Araştırılması" başlıklı bir konuşma yaptı. İnsan beynindeki bilinç, öğrenme ve bilgi depolama gibi işlevlerle nöronlar arası ilişkinin hala çözümlenemeyen bir konu olduğunu belirten Brown, son yıllarda araştırmaların, beynin kapasitesinin belirlenebilmesi üzerine yoğunlaştığını dile getirdi.

Beyin oluşturmada önemli adım
Bu deneylerde bir süre aynı sinyal verilen canlı nöronların bilgisayar hafızası gibi davranarak bilgi depoladıklarını anlatan Brown, bu konuda ilk önemli çalışmada 2 nörondan oluşan canlı hafıza biriminin nasıl bilgi depoladığını, bu deneylerin canlı bilgisayar oluşturma konusunda ilk adımlar olduğunu ama gidilecek yolun çok uzun olduğunu belirtti.
Brown, kendi araştırma grubunun Lawrence Berkeley laboratuarında gerçeklediği çalışmada, nöronları DLC maddesi üzerinde çoğaltarak istenen topolojinin oluşturulduğunu, nöronların istenen fiziksel bölgelerde çoğaltılmasını sağladıklarını söyledi ve bu çalışmalarla istenen bağlantı şeklinde canlı nöron ağları, dolayısıyla beyin oluşturma yolunda bir adım atıldığını belirtti.

Otizm, Alzheimer, Multiple Skleroz için büyük umut
Körlerin nöron aktivitelerine bakılarak ve bazı nöron aktivitelerinin değiştirilerek görmenin sağlanabildiğini belirten Brown, yapılan araştırmalar sonucu özellikle insan beynindeki sinir ağlarındaki deformasyonlardan kaynaklandığı düşünülen Otizm, Alzheimer, Multiple Skleroz gibi hastalıkların tedavileri konusunda gelişmelerin gelecekte elde edilebileceğini dile getirdi.

Proje İzmir Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek
İzmir Üniversitesi Rektörü Erciyeş ise Brown ile canlı nöron hafızası olan bir bilgisayar projesini Brown’ın ekibi ve İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak Türkiye’de gerçekleştirmek konusunda prensip olarak anlaştıklarını ve kısa zamanda faaliyete başlayacaklarını açıkladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Yapay zeka iş insanlarını eşleştirdi

Mikroplastik sorununa çözüm

Göz bebeği dronlar görücüye çıktı

Daha hızlı daha güvenli

Arşiv