Çatışmacı değil uzlaşmacı bir politika sergilenmeli

  • 0
  • 1.217
Yazı Boyutu:

İzmirKâtip Çelebi Üniversitesi Cihannüma Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi(CETAM) tarafından “Seçim ve Ekonomi" paneli düzenlendi.  

PanelistlerDoç.Dr. Cumhur Coşkun Küçüközmen ile Enerji Piyasaları Uzmanı Emir Çetinkaya,seçim atmosferinin yaşandığı bir ortamda seçim ve ekonomi arasındaki ilişkiyideğerlendirdi. Paneli yöneten İKÇÜ Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdariBilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.İbrahim Attila Acar, panele katılanpanelistlere teşekkür etti. 

PaneleİKÇÜ Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Tancan Uysal,Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Gökçe, RektörDanışmanları Taha Aksoy, Prof.Dr.Lütfullah Gündüz, akademik ve idari personelile öğrenciler katıldı. 

“Türkiye ekonomisibüyümesini yabancı sermayeye bağlamış bir ülkedir.”
 Türkiye’deuygulanan seçim sistemi,  yönetimbiçiminin seçimlere olan etkisi, seçim ile ülke ekonomisi arasındaki ilişkigibi konularda birikimlerini aktaran Emir Çetinkaya Türkiye'de seçimlerintarihçesi hakkında da bilgiler verdi. Türkiye’nin ekonomik büyümesini yabancısermayeye bağlamış bir ülke olduğuna değinen Çetinkaya, politika değişikliğininher an gündeme gelebileceğini, siyasi istikrarsızlığın ise sermayeyiürküteceğini söyledi. 

“Medya etkili”
 Medyanınseçimler üzerindeki etkisine de değinen Çetinkaya, günümüzde teknolojikgelişmelerin ve sosyal medyanın gençler üzerinde ekonomik göstergelerden dahabelirleyici bir etkiye sahip hale geldiğini hatırlatarak “Sosyal medyanınetkisi ile hiçbir şey gizli kalamıyor. Ekonomik göstergeler artık ikincil oldu”açıklamalarında bulundu. Çetinkaya ayrıca demokrasi ve hukuk devletiuygulamalarının hem ülkenin hem de ekonominin önünü açacağına vurgu yaptı. 

“AB demokratiktemellerin atılmasını bekliyor” 
KonuşmasınaAvrupa Birliği’nin son hazırladığı ilerleme raporundan satırbaşları sunarakbaşlayan Doç.Dr.Coşkun Küçüközmen ise raporda öne çıkan maddelere değindi.“Dışarının bize nasıl baktığını bilirsek karşı tarafın niyetini daha netalgılayabiliriz” diyen Doç.Dr.Küçüközmen, Avrupa Birliği’nin Türkiye’dendemokratik temellerin oluşması ve güçlenmesi için inandırıcı adımları acilenatmasını beklediğini; medya ve yargı bağımsızlığı, ifade, internet ve iletişimözgürlüğü, insan hakları konularında da hızlı bir biçimde yol alınmasınıistediğini ifade etti. 

“Çatışmacı değiluzlaşmacı bir politika sergilenmeli”
 SonKırım referandumu ile birlikte Türkiye’nin adeta dünyanın jeopolitik üssünde,ateş çemberinde bir ülke olduğunu belirten Doç.Dr.Küçüközmen, Türkiye'nin ABhedefinden vazgeçmemesi ve çatışmacı değil uzlaşmacı bir politikasergilemesinin gerektiğini söyledi. Doç.Dr.Küçüközmen, ülkedeki seçim sürecinindış basında da ilgiyle izlendiğini hatırlatarak; olası bir istikrarsızlıktankaynaklanabilecek yabancı sermaye çekilmesi durumunda  Türkiye’nin büyük risk altında olduğunadeğindi. Doç.Dr.Küçüközmen, bölgesinde aktif, Avrupa Birliği politikalarınauyumlu bir Türkiye görünümünün öneminin altını çizdi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

“Doğu Türkistan’da Asimilasyon ve Soykırım” anlatıldı

Mutfakta Başarı Tesadüf Değil

Doğa Dedektifleri İş Başında

Dubai’den başarıyla döndüler

Ebelik mesleğinin köklü geçmişi “ETAD” ile geleceğe taşınacak

“sağlık ordusu” kuruluyor

2022-09-24-1664012764330-banner.jpg