Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı'nda Türk Müziği Bölümü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Çelik’in kabak kemane icracısı, Deniz Kocaman'ın ise piyano icracısı olarak yer aldığı "TENDuo / Yekpâre" Albümü Kalan Müzik etiketiyle dijital medyada.
"TENDuo / Yekpâre"adlı albümde Türkiye'nin farklı yörelerinden türkülerine ve ezgilerine kabak kemanenin yürekten gelen sesine piyano tuşları eşlik ediyor.
Eklemedir koca konak Ekleme, Kova Kova İndirdiler Yazıya, Uzun ince bir yoldayım, Karanfil Olacaksın, Mağusa Limanı ve Hey Onbeşli adlı türkülerin yer aldığı TENDuo / Yekpare albümü ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Özgür Çelik, “Ten dokunur tele, tel dokunur kalbe. Müzik, tenden tele, telden gönüle bir yolculuk. Duygular yekpâre. Geleneksel ve ulusal bir çalgı olan kabak kemane ile, evrensel bir çalgı olan piyano çalgılarının birbiri ile olan sohbeti, duyguları da yekpâre eyliyor. Hele de repertuvarı kadim Anadolu topraklarının binlerce yıllık hafızasından alındıysa, teller, duygular yekpâre. Anlatacakları pek çok şey var kuşkusuz. Dile kolay, binlerce yıllık bir yolculuk; telden ses ve müzik üreten insanoğlunun kadim yolculuğunu 6 türkünün yer aldığı TENDuo / Yekpare’ye sığdırdık” dedi.
DOÇ. DR. ÖZGÜR ÇELİK
1979 yılında Uşak’ta doğdu. Müziğe, altı yaşından itibaren babası ve ahilerinden bağlama çalmayı öğrenerek başladı. Lise eğitimi sırasında iyi derecede bağlama çalabilirken, babasının yapmış olduğu kabak kemaneler dikkatini çekti ve bundan sonraki müzik hayatına kabak kemane ile devam etmeye karar verdi. 1997 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı'nı kazandı ve böylece müzik hayatının profesyonel dönemi başlamış oldu.
I99S yılından itibaren TRT İzmir Radyosu'nda kabak kemane sanatçısı olarak görev almaya başladı. 2001 yılından itibaren "Mecaz” ile müzik hayatına devam eden Özgür Çelik, aynı grup ile “Yalelli", “Derun" ve “Heybe" isimli üç albüm çalışması yaptı. 2007 yılında "14. Halıcı Bilgisayarla Beste Yarışması nda" kabak kemanesi İle yapmış olduğu solo ile "En İyi İcra" ödülüne layık bulundu. 2009 yılından itibaren. “Deva Music Project" grubunda; “Kabak kemane". “Tarbağ", “Basname" ve “Bağlama" icracısı olarak görev alan özgür Çelik’in 2010 yılında “Türk Dünyası'nda Üç Yaylı Çalgı: Kılkobız, Kamança ve Kabak Kemane” adlı kitabı yayınlandı.
2012 Mayıs ayında “Öznağme" isimli İlk solo albümü Kalan Müzik etiketiyle dinleyenlere ulaştı. “Kaba Hava Zeybeği", “Masal" ve “Dolunay" adlı single çalışmaları dijital platformlarda Kalan Müzik etiketiyle yayınlandı. 2018 yılında, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstltüsü’ne bağlı Türk Halk Bilimi Anabllim Dalı’nda “Batı Anadolu’da Kabak Kemane ve İcra Geleneği" adlı doktora tezini tamamladı. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok workshop yapan özgür Çelik’in 2019 yılında “Kabak Kemane Metodu I", 2020 yılında “Kabak Kemane Metodu 2", 2022 yılında "Kabak Kemane Metodu 3" adlı kitapları yayınlandı. 2021 Haziran ayında Doçent unvanını almaya hak kazanan Doç. Dr. özgür Çelik halen Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı'nda Türk Müziği Bölümü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı başkanı olarak görev yapmaya devam etmektedir.
DENİZ KOCAMAN
2006 yılında Balıkesir Kadriye Kemal Gürel Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdi. 2010 Yılında Dokuz Eylül üniversitesi Müzik öğretmenliği bölümü'ne başladı. Burada Prof. Dr. Nergiz Şakirzade Sarı İle piyano çalıştı. Aynı zamanda Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YUSEM)'nde Payam Gül Susanni ile piyano ve özge Gülbey Usta ile kompozisyon çalışıp bu süreç de şan, enstrüman ve koro eşlikleri yaptı, konserlerinde piyanist olarak görev aldı.
2014 yılında Yaşar Üniversitesi Kompozisyon Bölümü yüksek lisans programına tam puan ile kabul edildi. 2017 yılında Yaşar üniversitesi Kompozisyon Ana Sanat Dalı'nda yüksek lisans öğrenimi tamamladı, bu dönemde Özge Gülbey Usta İle kompozisyon, Füsun Köksal ile armoni, kontrpuan ve form analizi çalıştı. Pier Francesco Forlenza’nın piyano,Vincenzo Palermo, Onur Türkmen .Massimo Leonardi’nin kompozisyon. Ani Schnarch, Alexander Rudin, Ruşen Güneş ve Suzhou Trio’nun oda müziği masterclass’larına katıldı.
2016 yılında İKSEV 9. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması'nda finalist olarak yarıştı. Çellist Hakan Hürkan Şahin ile Türkiye’nin çeşitli yerlerinde konserler verdi. Kurucularından olduğu senza trio İle oda müziği konserleri gerçekleştirdi. 2015 yılından itibaren solfej, teori, piyano ve kompozisyon eğitmenliği yaptığı Yusem’de (Yaşar Üni. Sanat Eğitim Merkezi) korrepetitörlük yapmaya devam etmektedir. 2018 yılında Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü’nde korrepetltör ve yardımcı piyano eğitmeni olarak görev yaptı. 2020 yılında Kaan Turan ile birlikte www.PianOffice.com'u kurdu. Halen oda müziği ve solo olarak konserler vermekte, koro, oda müziği, şan ve enstrüman konserlerinde korrepetltör olarak görev almaktadır.
Çelik ve Kocaman'dan
Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı'nda Türk Müziği Bölümü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Çelik’in kabak kemane icracısı, Deniz Kocaman'ın ise piyano icracısı olarak yer aldığı "TENDuo / Yekpâre" Albümü Kalan Müzik etiketiyle dijital medyada.
17 Mart 2025, Pazartesi 03:16:47 - Düzenleyen: Mehmet Kurt- 0
- 336