ÇEVMER’den iki seminer

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından Perşembe Seminerleri kapsamında “Tükettiklerimizi Üretiyoruz: Gıda Artıklarının Gıda, Tekstil ve Tarım Uygulamaları” ile “Doğal Biyopolimelerden Biyobozunur Aerojel Eldesi” başlıklı seminerler düzenlendi.

  • 0
  • 511
ÇEVMER’den iki seminer
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından Perşembe Seminerleri kapsamında “Tükettiklerimizi Üretiyoruz: Gıda Artıklarının Gıda, Tekstil ve Tarım Uygulamaları” ile “Doğal Biyopolimelerden Biyobozunur Aerojel Eldesi” başlıklı seminerler düzenlendi.

EÜ ÇEVMER Seminer Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte konuşmacı olarak, EÜ Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Okutucu ile 2022 yılı TEKNOFEST Gıda ve Tarım Türkiye üçüncüsü, Fen Fakültesi Biyokimya Yüksek Lisans Öğrencisi Özge Yılmaz yer aldı. Etkinliğe ayrıca, EÜ ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Dünyada atık oranı bir kıta boyutuna vardı”

Gıda atıklarının çevreye verdiği zararlardan söz eden Prof. Dr. Burcu Okutucu, "Geri dönüşüm aşamasında kendi başarabileceğimiz kısımdan yol almaya çalıştık. Gıda ve tekstil alanını ağırlıklı olarak ele aldık. Atıkların çok fazla olmasını önleyemedik ve azaltamadık. Zira dünyadaki endüstriyel atık hacmi bir kıta boyutuna vardı. Bu durumdan ötürü atıkları geri dönüştürmeyi hedefledik..

Tekstil alanındaki geri dönüşüm sürecini aktaran Prof. Dr. Okutucu, “Bizler geri dönüşümü sağlayarak aslında doğadan aldığımızı doğaya geri vermeyi hedefliyoruz. Dönüşümün tekstil sektöründeki sürecini incelediğimizde dünyada tekstil geri dönüşümünün Türkiye’ye nazaran daha yüksek hacimde gerçekleştiği görülüyor. Türkiye’de ise süreç, geri dönüşüme teşvik projeleriyle gerçekleşiyor. Akademik olarak, geri dönüşüm maliyetlerinin artması sebebiyle daha az maliyetli projelere yöneliyoruz” diye konuştu.

“Lisans öğrencisi olarak lisansüstü öğrencilerle yarıştım”

2022 yılında yapılan TEKNOFEST’te ‘Gıda ve Tarım’ alanında Türkiye üçüncüsü olan projesine değinen Özge Yılmaz, "Doğal organik bileşenler olan karbonhidrat, protein, müsilaj gibi yapılardan aerojelimizi sentezlersek bu aynı sınıf olan bioaerojel sınıfı olarak adlandırabilir. Bu sınıfın geri dönüşüm aşamalarında tercih edilmesindeki en büyük neden ise biyolojik olarak parçalanabilir olmasıdır. Bütün bu kavramlar, çalışmama şekil veren temel unsurları içeriyor. Ben bir lisans öğrencisi olarak bu çalışmayı yarışmaya sunduğumda rakiplerim hep yüksek lisans veya doktora öğrencileriydi. Bu bağlamda çok çalışmam gerekti. Söz konusu zorlu süreçte bana desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Burcu Okutucu hocama teşekkür ediyorum " dedi.

Seminerlerin ardından Prof. Dr. Armağan Kınal, konuşmacılar Prof. Dr. Okutucu ile Özge Yılmaz’a teşekkür belgesi takdim etti.
İZMİR (Ege Ajans)-Süleyman Ali Sönmez – Zeynep Mutlusoy

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gelecek uzmanlaşmada

Kent İçinde Kütüphane, Kütüphane İçinde Kent Kültürü

İletişim ve Beden Farkındalığı Serüveni

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

Arşiv