Ciddi hastalıkların işareti

Gece-gündüz idrar kaçırma, sık veya seyrek idrara çıkma, ağrılı idrar yapma, kesik kesik idrar yapma gibi belirtiler, böbrek ve idrar yollarıyla ilgili ciddi hastalıkların (vezikoüreteral reflü, böbrek kayıpları, kronik böbrek yetmezliği vb.) ilk uyarıcı semptomları olabilir.

  • 0
  • 995
Ciddi hastalıkların işareti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gece-gündüz idrar kaçırma, sık veya seyrek idrara çıkma, ağrılı idrar yapma, kesik kesik idrar yapma gibi belirtiler, böbrek ve idrar yollarıyla ilgili ciddi hastalıkların (vezikoüreteral reflü, böbrek kayıpları, kronik böbrek yetmezliği vb.) ilk uyarıcı semptomları olabilir. Bu sorunların yanı sıra idrar kaçırma ve gece alt ıslatma, çocuğun sosyopsikolojik gelişimini ciddi bir şekilde etkileyebilir. İdrar kaçıran çocuklarda psikolojik sorunlar da sıkça görülebilir. Bu kapsamda İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu özel hasta grubuna yönelik olarak Çocuk Ürolojisi/Çocuk Nefrolojisi Üroterapi/İşeme Eğitimi Odası'nı kurdu.

Çocuklarda İdrar Sorunlarına Özel Yaklaşım

Her çocuğun idrar kaçırma sorununun, bireysel bir yaklaşım gerektirdiğini belirten İzmir Bakırçay Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar ISSI “Amacımız, çocuklarda idrar sorunlarına yönelik kapsamlı bir tedavi ve rehabilitasyon merkezi oluşturmaktır. Odada, cerrahi dışı tedavi yöntemleriyle çocuklara özel yaklaşım sağlanmaktadır. İlaç tedavisi, pelvik taban rehabilitasyonu, işeme eğitimi ve günlük yaşam biçimi değişiklikleri gibi farklı tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Ayrıca, ameliyat gerektiren durumlarda da uzmanlarımız tarafından gerekli müdahaleler gerçekleştirilmektedir” dedi.

Çocuklarda İdrar Kaçırma İhmal Edilmemesi Gereken Ciddi Bir Sorun

Çocuğun detaylı bir değerlendirmesinin yapılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Yaşar ISSI “Sorunun doğru bir şekilde tespit edilmesi ve altta yatan ciddi hastalıkların ekarte edilmesi önemlidir. Bu noktada, uzman hekimlerimiz çocukların sorunlarını anlamak ve uygun tedavi planlarını oluşturmak için titizlikle çalışmaktadır. İlk olarak, ailelerin çocuklarının idrar alışkanlıklarını dikkatlice takip etmeleri önemlidir. Eğer çocukta sürekli idrar sorunları yaşıyorsa, uzmana başvurmakta çekinmemeleri gerekmektedir. Aynı zamanda, çocuğun günlük yaşamında idrar sorunlarına yönelik bazı değişiklikler yapılabilir. Örneğin, sıvı alımını düzenlemek, tuvalet alışkanlıklarını düzenli bir şekilde oluşturmak ve pelvik taban egzersizlerine önem vermek gibi önlemler alınabilir. Ayrıca, çocuğun kendine güvenini artırmak ve psikolojik destek sağlamak da önemlidir” dedi.

Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerine ve sosyal hayatta rahatça yer almalarına olanak sağlamalıyız

Ailelerin çocuğun duygusal ihtiyaçlarını anlamak ve desteklemek adına aktif bir rol üstlenmelerini gerektiğini belirten İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Dr. Özgür Özdemir Şimşek “Çocuğa sabırla yaklaşmalı, olumlu tutum sergilemeli ve başarılarını takdir etmelidir. Ayrıca, çocuğun yaşadığı duygusal zorlukları paylaşabileceği bir ortam sağlamak da önemlidir. Çocuklarda idrar sorunları, erken tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilen bir sorundur” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv