Çiğli mesajları

  • 0
  • 737
Çiğli mesajları
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'ninkapasitesini yüzde 36 oranında artıracak 4. Faz ünitelerinin temelini attı.Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, farklı konularda çok önemli mesajlar verdi.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefineulaşmak için önemli bir çevre yatırımını daha hayata geçirmek için düğmeyebastı. Türkiye'nin en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olan ÇiğliAtık Su Arıtma Tesisi'nin kapasitesini yüzde 36 oranında artıracak ve 88.4milyon liraya mal olacak 4. Faz ünitelerinin temeli törenle atıldı. İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılış konuşmasında kentgündemindeki önemli konulara değindi.

Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı HilmiUğurtaş’ın bölgedeki kokunun kaynağının AOSB içindeki bir fabrika olduğunuaçıklamasını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Arıtmanın Karşıyaka ve Çiğli’ye kokuyaydığı, hele hele çamur çürütme ve kurutma tesisinden sonra bu kokunun arttığısöylemlerine Sayın Uğurtaş açıklık getirerek, İzmir’in sanayicisinin, İzmir’inOSB’lerinin, İzmir insanının farklılığını bir kez daha gün ışığına çıkarttı.Uğurtaş, dedi ki. ‘Bu koku Büyükşehir'in arıtmasından değil, bir fabrikadahammmade olarak kullanılan bir mamülden kaynaklanıyor. Bizim OSB’mizde bumaddenin kullanılması yasaktır’ Ben, tüm İzmirli hemşehrilerimiz adına SayınUğurtaş’a bu duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

 

Çöp alanı seçim malzemesi olacak diye korkuyorum

Yeni yapılacak çöp tesisinin Yamanlar olarak  bilinenbölgeden çok uzakta, Çiğli-Karşıyaka- Menemen’in kesiştiği noktada kurulacağınısöyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bugüne kadar üstünde otbitmemiş, jeolojik araştırmaları meslek odalarımız bakımdan uygun görülenalanda evsel atık bertaraf tesisi kurabilmek için çaba gösteriyoruz. Bir çokyer, seçim malzemesi oldu ve seçime kurban oldu. Bugün iktidar partisine mensupbazı milletvekili arkadaşlarımızın söylemleri ve tavırlardan, bilime aykırıduruşlardan, burasının da önümüzdeki genel seçimlere kadar siyasete hebaolmasından korkuyorum. Biz modern  bir tesis yapacağız. Biz depoalanı yapmıyoruz. Bunu herkes gibi sayın milletvekilleri de biliyor. Siz sadeceBüyükşehir Belediyesi’ni eleştirerek Genel Merkeziniz tarafından aday gösterileceğinizeinanıyorsanız, ona da saygı göstermek lazım. Ama biliniz ki, siz ancak İzmirhalkına sahip çıkarak ve sorunlara çözüm üreterek vazgeçilmez milletvekili,vazgeçilmez belediye başkanı olursunuz. Siyasetçinin duvara değil, adama değil;kendine ve halka dayanması gerekir. Bizim anladığımız siyaset budur! Böyleyapılması hem o siyasetçiyi hem de İzmir’i yüceltir” şeklinde konuştu.

 

Harmandalı'ya zeytin ağaçları

Evsel atıkta kentin farklı noktalarında çalışmakistediklerini açıklayan Başkan Kocaoğlu, “Amacımız, evsel atıkları bir sanayiürünü gibi çevreyi kirletmeden ekonomiye kazandırmak ve geri dönüştürmektir.Bunun için aralıksız çalışıyoruz” dedi. ‘Harmandalı ne olacak’ sorusuna dayanıt veren Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Bir fikir projemiz var; yapamazsak niye yapılmadı denmesin.Toplam 900 dönümlük depolama alanının doldurulan 280 dönümlük bölümünderehabilite, ağaçlandırma çalışmaları yapacağız. Yani toplam alanın üçte birinirehabilite edeceğiz. Buraya zeytin ağaçları dikeceğiz. Aralarını da güneşpanelleriyle donatıp elektrik enerjisi üretelim diye bir fikir projemiz var.Zeytininin işlenmesi de, oradaki hanımların kuracağı bir kooperatifle yapabilirve yerelde kalkınmaya katkı koyabiliriz.”

 

Gördes’in suyu gelmese de..

Gördes Barajı konusunda özellikle son dönemde bir çokspekülatif haberler çıktığını kaydeden Başkan Kocaoğlu, barajın kapatılmasınakarşı çıkmadıklarını, zaten böyle bir haklarının da bulunmadığını söyledi.DSİ’nin bakım yapmayı planladığı Gördes Barajı’ndaki çalışmalar sebebiyleİzmir’in susuz kalacağı ve kuraklık yaşanacağı yönündeki iddialara da açıklıkgetiren Başkan Kocaoğlu, “Gördes Barajı’nın kapatılmasına karşı çıkmadık. Böylebir hakkımız da yok. Belkahve’de temelini attığımız tesisin hizmete açılacağızaman, yüklenici firmanın test yapıp arıtmayı teslim etmesi için bize su lazım.Tek itirazımız buydu. İki üç sene üst üste kuraklık olmazsa İzmir’in suyuyeterlidir. Zaten şu ana kadar Gördes’ten aldığımız suyu kullanıyoruz.Sarıkız’daki 30 küsur kuyumuzu dinlendiriyoruz. Buradaki su rezervlerimizduruyoruz. Bizim Gördes’in yerine ikame edeceğimiz, Nuriye’de arıtma yaptığımızsu rezervimiz var, duruyor. Bu barajdan dolayı su sıkıntısı çekmemiz söz konusudeğil. Yapacakları çalışma için seve seve olumlu görüş bildiririz. Tabii kiyapılacaktır, tabii ki düzeltilecektir” dedi.  

 

Boynumuzun borcu

Özel İdare malları ile ilgili mücadelelerinin süreceğinikaydeden Başkan, 11 Ekim’de yapmayı planladıkları yürüyüş ve mitingten desorumluluk bilinciyle, yargıyı menfi yönde etkileyebileceği endişesiylevazgeçtikleri söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Davamız İzmir’in, 4 milyon İzmirli’nindavasıdır. Özel İdare'nin malı İzmir’in malıdır. Bu davaya sahip çıkmak,seçilmişler olarak boynumuzun borcudur. Bizim mücadelemiz atanmışların, İzmir’ekarşı uyguladığı tavırdan kaynaklanmaktadır. Direncimiz ve hak arayışmücadelemiz sonuna kadar devam edecektir.” şeklinde konuştu.

 

Tire'deki niyet farklı

Tire’de geçmişte köy tüzel kişiliğine ait olan ve ilçebelediyesine devredilen taşınmazların satışa çıkartılması ile son günlerdebaşlayan tartışmalara da açıklık getiren Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Birçok şey birbirine karıştırıldı. O, arazideki ürünlerin değerlendirilmesiihalesidir. Bunları belediye olarak mülkleri başıboş bırakamazsınız. Bunlarıcüzi bir bedelle gel bunları topla diyerek yapılan ihalelerdir. Hiçbir zamanbelediye başkanımızın aklından köy mallarını satmak gibi bir düşüncegeçmemiştir. Buradaki mallar, yıllardır Tire Belediyesi’nin olan mallardır.Meclis kararı genel alınmıştır. Her türlü istismara açıktır. O yüzden SayınBelediye Başkanımız da sanıyorum bu meclis kararını iptal edecek. Onun yerinemalları satmak için tapu tapu yazarak karar alacak. Tire üç tane mal satacakdiye ortalık ayağa kalktı. Aziz Kocaoğlu sözünden dönen adam oldu neredeyse.Merkezi hükümetten tutun AKP’li belediyelerin neler sattığını dünya alembiliyor. 10 senede bir kuruşluk mal satmayan, bu konuda defalarca rüştünü ispatetmiş bir adama vurmak iyi niyet değildir.”

İzmirli yemez!

İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın Tire’de yaşanan satışkriziyle ilgili olarak basın üzerinden dile getirdiği “Satılmasın, hamyapılacak denilen ve belediyelere verdiğimiz yerler bile satılabiliyor. Demekki bunlar ham hum meselesi değil” sözlerine de yanıt veren Büyükşehir BelediyeBaşkanı Aziz Kocaoğlu, “Vali Bey bir ara sustu. Şimdi gazetelerde konuşmayabaşladı. Ev sahibini bastırıyor. İzmirliyi bastırıyor. Olmaz... İzmirli kiminne zihniyette, kimin kafasının arkasında hangi planlar var, hepsini biliyor.Burası İzmir, burası en aydın insanların yaşadığı kent. Bunları yaparak,gazetelere beyanat vererek, siz İzmir’e yaptıklarınızı, İzmir’in mallarınayaptığınız gaspı ortadan kaldıramazsınız. Bunu başkaları yiyebilir ama İzmirliyemez. Bunu böyle bilin” dedi.

 

İzmirli özür bekliyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Vali Toprak'a yöneliksözlerini şöyle sürdürdü:

“Denizli Valisi'nin yaptığı gibi, kendinizi merkeze atatmakiçin dilekçe vereceksiniz. Nasıl bir siyasete alet olduğunuzu, nasıl bu kentinaleyhine taraf olduğunuzu İzmirli biliyor; sanayisinden iş adamına, işçisindenseçilmişine herkes sizin ne yaptığınızı biliyor. Zihniyetinizin ne olduğunubiliyor. Ham hum yapma meselesi değilmiş… Ham hum yapma meselesidir… Sizintarafınıza ham yaptırmamak bizim görevimizdir. Bizim ham yaptırmamak diye,millettin malını, devletin malını korumak için özdeyiş haline getirdiğimiz bukelimeyi lütfen kullanmayın. Çünkü kirlenebilir. Siz hala bize cevap vermeklemeşgul olmayacaksınız. Siz oturacaksınız, vicdanınızı ve beyninizi önünüze koyacaksınız;'Ben bu memlekete ne yaptım da bu millet beni vali olarak kabul etmiyor' diyedüşüneceksiniz ve geri döneceksiniz. Özür dileyeceksiniz. Bu kentin vekentlinin yararına çalışacaksınız ki, belki bu millet çok az da olsa siziaffeder.”  

 

Elimizi taşın altına koyuyoruz

Stat konusundaki fikirlerini de açıklayan Başkan Kocaoğlu,“Bizim görüşümüz, kentlinin görüşü İzmir’e bir kuzeyde, bir güneyde, obölgelerin ihtiyacını karşılayacak büyüklükte stat ve daha da önemlisi sporkompleksi yapmak. Bunun için Örnekköy’de yer bulunmuştur, şimdi de Göztepe’deyer arayış çalışmaları sürüyor. Gürsel Aksel ve Karşıyaka Yalı’daki statlaraneden karşı çıktığımız herkesin malumudur. Bir de UEFA standartlarında birşehir stadına ihtiyaç vardır. Bu stadın yerinin şuraya buraya olması tercih edilebilir,konuşulabilir ama bizim şahsi görüşümüz Alsancak Stadı'dır.  Buradaefsane kulüplerin, sporcularımın ruhları, ayak izleri vardır. Stadın yanındaGüzel Sanatlar Fakültesi var. Arazisi Milli Emlak'a ait. Oraya 30 bin kişilikbir şehir stadı rahatlıkla sığar” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’tan bir çok kezrandevu talep ettiğini ama alamadığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “BuradanSayın Bakanımıza sesleniyorum, çok meşgul olduğu için randevu veremiyorsakonuştuklarımıza basından yanıt versin. Stat problemi de kentin gündemindenkalksın. Bugün Gürsel Aksel ve Yalı ihaleye çıktı. Burada bir ihale bedeli var.Oraya yapılmayıp Örnekköy’e ve Uzundere’ye yapılacak olan artı ilavelerinhepsini İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nebağışlayarak yapmak istiyor. Sadece işi söylemiyoruz. Kaynak desteğimizi,gövdemizi de beynimizi de taşın altına koyarak söylüyoruz” dedi.

 

Eski başkanlara teşekkür etti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çevreyatırımlarıyla sadece Türkiye’deki diğer kentlerde değil, Avrupa’ylakıyaslanacak düzeye geldiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöylesürdürdü:

“Körfez bizim idealimiz. ÇED raporu son noktaya geldi, birimzaya kaldı. O da yapıldığında, körfezde yüzme hayalimiz ve dünyanın en büyükgeri dönüşümü projesini gerçekleştiren bir kent olma hayalimiz var. Bunuyapmaya İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU olarak muktediriz.  BüyükKanal Projesi, 40 yıllık serüven. Burada bir çok belediye başkanımız canlabaşla çalıştı. Hepsine teşekkür ediyoruz. Çiğili Atık Su Tesisi’nde bugünekadar bu üç fazın bir tanesi bakıma alınamadı. Nüfus giderek büyüyor. Kentmerkezinde zaten yüzde 25 civarında konut artışı olacak ve bunların hepsiÇiğli’ye gelecek. Artmada suyun niteliğinin artırılması, geleceğe hazırlıkiçin, üç tane fazın periyodik bakımlarının yapılması için bu yatırımın temeliniatıyoruz. 1.5 sene önce bu alanda çamur çürütme kurutma tesisini temeliniatmıştık, o da 60 milyon lira bedelle hizmete girdi. Önümüzde çevreyleilgili katı atık bertarafı var. Yeni bağlanan 9 ilçenin arıtmaları ile büyükkörfez projesi var. İzmir’i zaten kimse tutamıyor, bu üçünü yaptığımızda kimseİzmir’i tutamaz. Bu memleketi seven Sayın Vali’nin, katı atık bertaraftesisinden mezarlık yerlerinin tahsisine, büyük körfez projesinin ÇEDraporundan tam adaptif akıllı trafik sisteminin KİK’te beklememesine kadaryapacağı çok iş var.”

 

Körfez eski ihtişamına kavuşacak

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ise,  “Hayata geçenyatırım, ülkemiz ve İzmir adına amacı çok büyük bir yatırımdır. Bu yatırımsayesinde İzmir Körfezi eski ihtişamına kavuşacaktır. Çevreyi koruyacağımız,güzelleştirebileceğimiz bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Busayede doğaya karşı sorumluluğumuzu bir adım daha ileri taşıyoruz. Yıllardır'İşimiz İzmir, gücümüz İzmir' ve 'İzmirliyiz yaparız' sloganları ile İzmir’ehizmet veren ve büyük destek gördüğümüz Sayın Büyükşehir Belediye BaşkanımızAziz Kocaoğlu’na teşekkür ederiz” diye konuştu.

 

Saniyede 2.5  metreküp atıksu arıtacak

İzmir Körfezi’nin hayata dönüşünü sağlayan Büyük KanalProjesi kapsamında 2000 yılında hizmete giren Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ndehalen işletmedeki 3 faz arıtma ünitelerine ek olarak, saniyede 2.5 metreküpatık su arıtma kapasiteli 4. faz inşa edilecek. Mevcut arıtma tesisineeklenecek bu yeni hatla, halen günde 604 bin 800 metreküp olan arıtmakapasitesi, yüzde 36 artışla 821 bin metreküpe ulaşacak. Yeni hat 1 milyon 80bin kişiye hizmet edecek. Böylece günde 24 saat kesintisiz olarak çalışan ÇiğliAtık Su Arıtma Tesisi’nde gerekli bakım ve yenilemelerin daha iyi yapılabilmesive yağışlı havalarda daha yüksek debilerde atık su arıtılabilmesi mümkünolacak. Mevcut arıtma tesisinde olduğu gibi, yeni inşa edilecek hatlarda daatık su tamamen biyolojik yöntemlerle arıtılacak ve hiçbir kimyasal maddekullanılmayacak.  

İnşaatı 600 günde tamamlanacak Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi4. Faz tesisin yapım maliyetinin bir kısmı, İZSU’nun Dünya Bankası UluslararasıFinans Kurumu IFC’den aldığı krediden karşılanacak.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv