Çocuğunuza gölge eğitimi verin

Pediatrist Meltem Yiğit çocuklarda en sık görülen “yaz hastalıkları”na dikkat çekti.

  • 0
  • 728
Çocuğunuza gölge eğitimi verin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Pediatrist Meltem Yiğit çocuklarda en sık görülen “yaz hastalıkları”na dikkat çekti. Bu hastalıklardan birinin güneş-sıcak çarpması olduğunu belirten Uzm. Dr. Yiğit, “Rüzgarsız, nemli ve sıcak hava en sık sıcak çarpmasına sebep olan hava durumudur. Çocuğunuzun kendisini koruyabilmesi için ona gölge kuralını öğretebilirsiniz. Çocuk, gölgesinin boyunun kendisinden kısa olduğu saatlerde dışarıda uzun süre kalmaması gerektiğini mutlaka bilmeli” dedi.

Kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yiğit, çocukların yaz mevsiminde de kış mevsimi kadar sık enfeksiyonlarla karşılaşabildiğini söyledi. Uzm. Dr. Yiğit, yaz hastalıkları adı altında topladıkları sık görülen bu hastalıkları; barsak enfeksiyonları, güneş- sıcak çarpması, havuz-deniz enfeksiyonları, özellikle idrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, konjonktivit (göz iltihabı), böcek sokmaları, deri reaksiyonları …” olarak sıraladı. İlk sırada barsak enfeksiyonlarının yer aldığını belirten Uzm. Dr. Yiğit şöyle konuştu;  
 
BİR NEDEN; ERİMİŞ DONDURMALARI TEKRAR DONDURUP TÜKETMEK 
“Gelişmekte olan ülkelerde 2 yaş altı ölümlerin en sık sebebi barsak enfeksiyonudur. Sıcak yaz aylarında gıdaların bozulması ve üzerlerinde mikropların üremesi kolaylaşır. Yaz dönemi en sık ishal sebebi turist diyaresidir ve etken e.coli mikrobudur. Ancak bu mikrop dışında da birçok virüs, bakteri ya da parazit barsak enfeksiyonu yapabilmektedir. Yaz dönemi ishallerinin en sık sebebi kanalizasyon sularının karıştığı kirli sularda yüzmek veya bu suların bulaştığı gıdaların tüketilmesi sonucu oluşur. Barsak enfeksiyonları sıklıkla hafif destek tedavileri ile kendiliğinden düzelir. Ancak 1 yaşından küçük, ısrarlı yüksek ateşi olan, günde 10’dan fazla sayıda dışkılaması olan, kanlı ishali olan, aşırı halsiz, uyku hali olan, göz küreleri çökmüş, su içme ihtiyacı duyan buna rağmen su içtikçe kusan çocuğun en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir. Korunmak için el temizliğine, hijyene, gıdaların temiz su ile yıkanmasına özen gösterilmeli, dışarıda beklemiş gıdalar tüketilmemeli, erimiş ve tekrar dondurulmuş gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalı, Özellikle erimiş dondurmaların tekrar dolaba konulduktan sonra tüketilmesi en sık karşılaştığımız sorunlardan biri. Yüzmek için de havuzdan çok deniz tercih edilmeli.”

GÖLGE KURALINI ÖĞRETİN
Öte yandan anne babalara çocuklarını güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkarmamalarını öneren Uzm. Dr. Yiğit, “Çocuklarda sıcak çarpması baş-boyun kısmının güneş altında kalması durumunda meydana gelir. Çocuğunuza gölge kuralını öğretebilirsiniz. Gölgesinin boyunun kendisinden kısa olduğu saatlerde dışarıda uzun süre kalmaması gerektiğini mutlaka öğrenmeli. Rüzgarsız, nemli ve sıcak hava en sık sıcak çarpmasına sebep olan hava durumudur. Sıcak havalarda sık sık su teklif edin” diye konuştu.

Uzm. Dr. Yiğit, böcek sokmalarının da sıkça görüldüğüne dikkat çekti.  Böcek sokmasında ilk yapılacak şeyin ısırılan bölgeye soğuk kompres ve buz uygulanmak olduğunu belirten Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü;  “İğnesi görülebiliyorsa çıkarılmalıdır. Kaşıntıyı önlemek için antialerjik şuruplar ve kremler kullanılabilir. Yine bu mevsimde çocuklarda gördüğümüz isilik, aşırı sıcağa bağlı olarak çocuğun terlemesi ve bir süre sonra ter bezlerinin tıkanmasına bağlı olarak meydana gelen kızarık, kaşıntılı lezyonlardır. Deniz suyu -temiz olmak kaydı ile- isilik tedavisindeki en iyi yöntemdir.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv