Çocuğunuza iyilik yapın, obez olmasına izin vermeyin

Pediatrist Meltem Yiğit, çocukluk çağında obezitenin yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet gibi fiziksel, davranış ve öğrenme sorunları, özgüven eksikliği gibi duygusal sorunlara yol açabildiğini söyledi. Şişmanlık oluştuktan sonra bununla mücadelenin uzun ve zor olacağını belirten Uzm. Dr. Yiğit, “Çocuklarınıza iyilik yapın, obez olmalarına izin vermeyin, onları obeziteden koruyun. Bunun için de çocuk beslenmesinde karbonhidrat- yağ ve şekeri az

  • 0
  • 1.523
Çocuğunuza iyilik yapın, obez olmasına izin vermeyin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Yiğit, obezitenin, “vücut ağırlığındaki artış ve vücut yağı fazlalığı” olarak özetlenebileceğini ifade etti. Obezitenin yarattığı problemlerin ise vücut ağırlığı veya kütle artışından değil  vücuttaki yağ dokusu artışının sonucu olduğunu belirten Uzm. Dr. Yiğit, obez çocukları bekleyen sağlık sorunları hakkında bilgi verdi. Çocuklarda obezitenin, harcanan enerjiden fazla yiyecek tüketildiği durumda ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Yiğit şöyle konuştu:

ANNE BABALARA GÖREV DÜŞÜYOR
“Bu kural yetişkinler için de geçerli. Bu gerçeği de bilmeyen yok. Maalesef özellikle evlere kapanmak zorunda kaldığımız korona salgın günlerinde hemen herkes kilo almaktan şikayet etti. Okula gidemeyen, sokağa çıkıp oynayamayan, bilgisayar karşısında ders yapıp boş zamanlarını da TV karşısında geçiren çocuklar  yetişkinler gibi hareketsiz bir yaşama mahkum oldu, bu da obezite riskini artırdı. Ancak bu özel dönem dışında da bu sorun giderek büyüyor. Elbette ki obezitenin pek çok nedeni var; genetik, endokrin, bazı ilaçlar, çevresel faktörler, hatalı beslenme, hareketsiz yaşam gibi. Bunlardan aktivite ve beslenme en önemli ve kesin obezite etkenleridir. Anne ve baba obeziteyi engellemek, çocuğun sağlıklı gelişimini sağlamak için çocuğun yaşına göre boy ve kilosunun ideal değerlerini bilmeli ve çocuğunun gelişimini takip edebilmelidir. Çocukluk döneminde enerjisi fazla atıştırmalık besinler yerine, besin değeri yüksek kalorisi az besinler tercih edilmelidir. Bu konuda anne babalara çok görev düşüyor.”

OBEZİTENİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR
Pediatrist Yiğit, vücutta yağ dokusunun artışının çeşitli hastalıklara yol açtığını vurguladı. Obezitenin çocukta fiziksel ve duygusal açıdan pek çok olumsuzluğa neden olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Yiğit şunları söyledi:
“Obezitenin fiziksel yan etkilerinin başında yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gelir. Oluşan plaklara bağlı olarak damarlarda meydana gelen sertleşme ve tıkanmalar ileriki yaşlarda kalp krizi ve felç geçirilmesine neden olabilir. Kötü beslenmenin neden olduğu bir diğer hastalık tip 2 diyabettir. Genellikle sağlıklı gıdalar tüketilerek ve egzersiz yapılarak geri çevrilebilir. Organ çevrelerinde yağlanma, karaciğer yağlanması görülebilir, astım vs. solunum problemleri yaşanabilir. Çocuğun uyuduğu esnada anormal şekilde horlaması ve nefesinin belli aralıklarla kesilmesi şeklinde belirti veren uyku apnesi ve diğer uyku sorunları da çocukluk dönemi obezitenin sebep olduğu komplikasyonlardan biridir. Obezite çocukta hormon dengesizlikleri yaratabilir. Meydana gelen dengesizlikler çocuğun ergenliğe beklenenden daha erken girmesine neden olabilir. Buna bağlı boy kısalığı, tüylenmede artış olabilir. Obezitenin duygusal yan etkileri ise: düşük benlik saygısı ve zorbalık, davranış ve öğrenme sorunları, depresyon olarak sıralanabilir. Şişmanlık oluştuktan sonra bununla mücadele uzun ve zor olacaktır. O yüzden anne babalara sesleniyorum; çocuklarınıza iyilik yapın, obez olmalarına izin vermeyin, onları obeziteden koruyun. Bunun için de çocuk beslenmesinde karbonhidrat- yağ ve şekeri azaltmak, hareketi artırmak yeterli.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Bu uyarıya kulak verin

On Binde Bir Görülen Hastalık başarıyla tedavi edildi

MR Eşliğinde Biyopsi İşlemi

Ferhat, artık özgür yaşayabilecek!

Göz İçi Lenslerindeki Son Gelişmeler

DEÜ'DEN Kadınlar Gününe özel sağlık yatırımı

Arşiv