Cumhuriyet Dönemi Eğitiminden Seçkiler

Ege Üniversitesi “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” etkinlikleri kapsamında Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından “Cumhuriyet Dönemi Eğitiminden Seçkiler”” başlıklı panel düzenlendi.

  • 0
  • 234
Cumhuriyet Dönemi Eğitiminden Seçkiler
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” etkinlikleri kapsamında Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından “Cumhuriyet Dönemi Eğitiminden Seçkiler”” başlıklı panel düzenlendi. Panelin oturum başkanlığını Enstitü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Bircan Dindar yaptı. Panele Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ceylan Zafer, idari-akademik personel ve öğrenciler katıldı. Panele; Emekli İlköğretim Müfettişi Öğretmen Ali Türcan, Emekli Öğretmen ve Şair Günuğur İldem konuşmacı olarak yer aldı. Panelde; Köy Enstitülerinin işleyişi ve önemi anlatıldı.


Açılış konuşmasını yapan Dr. Öğr. Üyesi Bircan Dindar, “Türkiye’de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli 3802 Sayılı Yasa ile Köy Enstitüleri kuruldu. Türkiye’ye özgü olan bu eğitim projesi ve seferberliği 1936 yılında Atatürk ve özveriyle çalışan bürokratların planlamalarıyla başlayarak, 28 Aralık 1938’de Milli Eğitim Bakanı olan Hasan Ali Yücel yönetimi ile sürdürülmüştür. Buradan mezun olan öğrenciler, hem toplum eğitmeni hem öğretmenlik yaptılar. Öğrenciler aslında kendi evlerini, okullarını kışlalarını ve iş yerlerini inşa ettiler. Birlikte öğrenerek, yaparak, yaşayarak üretim ile eğitimi kaynaştırdılar” dedi.


“Pek çok aydın ve bilim insanı Köy Enstitülerinde yetişti”

Dr. Öğr. Üyesi Dindar, “Tüm Anadolu’nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu göz önüne alınarak dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün himayesinde Mili Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışması düşüncesiyle kuruldular.1940-1946 yılları arasında Köy Enstitülerinde 15 bin dönüm arazi tarıma elverişli hale getirilmiş, yüzbinlerce fidan dikilmiş ve üretim yapılmıştı. Köy Enstitüsü uygulaması, Hasan Ali Yücel’in 1946 da Milli Eğitim Bakanlığını bırakmasına kadar devam etmiştir. 1946’dan sonra Köy Enstitüsü Okullarının yerine Köy Öğretmen Okulları getirildi.1954 yılına kadar bu okullarda bin 308 kadın, 15 bin 943 erkek, toplam 17 bin 251 köy öğretmeni yetişmişti. Pek çok ünlü aydın ve düşünür bu okullarda yetişmiştir. Bununla beraber 8 bin 756 eğitmen, bin 599 sağlık memuru, milyonlarca öğrenci, sanatçı, bilim adamı ve yazar çıkmıştır” diye konuştu.


Panelde İlköğretim Müfettişi Öğretmen Ali Türcan, Köy Enstitüsünde yaşadığı anılarını anlatırken dinleyicileri duygulandırdı. Öğretmen ve Şair Günuğur İldem ise okuduğu şiirlerle dinleyicileri coşturdu. Konuşmaların ardından panele katılanlara “Teşekkür Belgesi” takdim edildi. Panel, misafirlere hazırlanan ikramların sunulmasıyla son buldu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çağlar Boyu İnsan ve Ekoloji İlişkileri

Depark'tan anlamlı dokunuş

Kursiyer olarak girdiler, Eğitmen olarak çıktılar

Kadına yönelik şiddetin engellenmesi noktasında birlikte hareket etmeliyiz

Kadınlar Dijitalde Parlıyor

Ege Üniversitesi ERASMUS+ Merkezi Projelerinde zengin örnekler