Dalga enerjisi çevre dostudur

  • 0
  • 536
Dalga enerjisi çevre dostudur
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dalga Enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarının son keşfedilen enerji türü olarak biliniyor. Masrafsız ve çevre dostu olan  dalga enerjisi güçlü ve sınırsız doğal yenilenebilir enerji kaynağı olma özelliği taşıyor.  Dalga enerjisi, dalganın yüzeyinden ya da yüzey altındaki dalgaların basıncından elde ediliyor. Dalga enerjisi makineleri rüzgârın su yüzeyinde yaptığı hareketlenme sonucu oluşan basıncı kullanarak enerji üretiyor. Deniz ve okyanus dalgalarında çok büyük enerji bulunuyor. Yeryüzünün  yüzde 70 den fazlası su ile kaplı. Buna bağlı olarak dalgaların oluşturduğu bu enerji yılda 80 bin TWh ye kadar üretim potansiyeline sahip. Bu da küresel enerji talebinin 1/5 ini karşılamak için yeterli bir rakam. Ancak dalga enerjisi günümüzde yaygın değil. Bunun nedeni, şiddetli fırtınalarda dalga enerjisi türbinlerinin çok zarar görmesi ve dalga oranının çok yüksek olduğu yerlerin kısıtlı olmasından kaynaklanıyor.

Konuyla ilgili Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Enerji Anabilim Dalı Bölüm Başkan Yardımcısı  Prof. Dr. Aydoğan Özdamar ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Şentürk’ün görüşlerine başvurduk.
Prof. Dr. Özdamar,  “Dalgalar rüzgâr tarafından hareketlendirilen deniz yüzeyinin bozulan dengesinin tekrar dengeye gelme isteğiyle oluşurlar. Dalga gücünü dalganın yüksekliği ve dalga boyu belirler. Dalga enerjisi; rüzgâr, hidrolik, biyomas, güneş, gelgit enerjileri gibi yenilenebilir enerjilerdir. Yani, tükenmeyen ve çevre dostu enerjilerdir. Dalga enerjisinden elektrik enerjisi üretilebileceği gibi, su pompalama gibi mekanik güç gereken yerlerde de yararlanılabilir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Şentürk ise  “Türkiye’de dalga enerjisi gücü, kıyılarda 30-50 kw/m’dir. Ulusal Araştırma Enstitüsü ve Türkiye Elektromekanik Sanayi A. Ş, 2008 yılında dalga türbini üretimi projesine başladılar ve 2009 yılında 5 kw gücünde dalga türbini üretmişlerdir. Sakarya Karasu’da prototip tesis kurulmuştur. Bunun dışında Türkiye’de uygulama yoktur. Ancak akademik çalışmalar sürmektedir. Dünyada dalga enerji tesisleri vardır. Özellikle İngiltere, Portekiz, Norveç ve Danimarka öncü ülkelerdendir” diye konuştu. İZMİR (Ege Ajans/Ayşegül Altıntaş/ Dilan Asmin Kaplan)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yarınların meclisi bugün kuruldu

Çocuklarımız milletimizin umut çiçekleri

EGİAD’dan 23 Nisan Mesajı

Karşıyaka’yı 23 Nisan coşkusu saracak!

23 Nisan’da Belediye Başkanı Kaan Bağçivan oldu

Eskinazi'den 23 Nisan mesajı

Arşiv