“Delikanlı” İzmir’in kurtuluş coşkusu

  • 0
  • 793
Yazı Boyutu:

9 Eylül İzmir’inKurtuluş Günü, 91. yılında büyük coşku ve heyecanla kutlandı. Türk ordusununİzmir’e girerken kullandığı tarihi güzergahta gerçekleşen “Zafer Yürüyüşü”nebinlerce İzmirli katılırken, Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlama programı da büyükcoşkuyla gerçekleşti. Başkan Kocaoğlu İzmir’i, “her zaman dik duran delikanlıbir kent” olarak tanımladı.

9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yılıtörenleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “91. yıl Zafer Yürüyüşü”ile başladı. Basmane Karakolu önünden start verilen yürüyüş, Türk Ordusu’nunİzmir’e girdiği tarihten sonra İzmirlilerin 1969 yılına kadar her 9 Eylül’de“Zafer ve Kurtuluş” yürüyüşleri yaptığı güzergahta gerçekleştirildi. İzmirBüyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıldan bu yana yeniden düzenlenmeyebaşlanan yürüyüşe, Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkanı ve AntalyaMilletvekili Deniz Baykal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu veeşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk,milletvekilleri, CHP İl Başkanı Ali Engin, belediye başkanları, sivil toplumörgütü temsilcileri, sporcular ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş, AnafartalarCaddesi ve İkiçeşmelik’i takip ederek Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.

Çelenk ve bayraktöreni
Cumhuriyet Meydanı’ndaki ilk tören; Ege Ordusu ve Garnizon KomutanıOrgeneral Abdullah Atay, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Büyükşehir BelediyeBaşkanı Aziz Kocaoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk koymasıyla başladı. AtatürkçüDüşünce Derneği İzmir Şubesi de Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Saygı duruşuve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Konak Meydanı’nda temsili bayraktöreni yapıldı. Törende, kentin kurtuluşunu canlandıran süvari birlikleriVilayet önüne geldi ve Yüzbaşı Şerafettin’i canlandıran bir asker HükümetKonağı’na Türk bayrağını çekerken Meydan’ı dolduran binlerce İzmirliylebirlikte İstiklal Marşı okundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,süvari birliklerinin komutanına plaket takdim etti.

Mustafa Kemal veİzmir türküleri
Konak Meydanı’ndaki bayrak töreninin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda resmikutlama töreni başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası İzmirtürkülerinden oluşan bir konser verirken, Mustafa Kemal Atatürk’ün kente gelişi,Atatürk’ün İzmir ile ilgili söylediği sözler eşliğinde canlandırıldı. EgeÜniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı öğretim görevlileri veöğrencileri de kutlamalar sırasında İzmir türkülerini seslendirerek folklorgösterisi sundu.

İzmir, MilliMücadele’nin kentidir
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada,“Bugün işgal edildiği gün, bir ulusun Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve kurtulduğugün o ulusun ve ülkenin doğuşunu müjdeleyen; Geleceğe doğru yürürken,9 Eylülleri, göğsünde tıpkı bir onur madalyası gibi taşıyan İzmir’in günü” diyekonuştu.

İzmir’in “Milli mücadelenin kenti” olduğunu vurgulayanBaşkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“9 Eylül, Anadolu insanı için özgür olma tarihininbaşlangıcıdır. 9 Eylül destandır, diriliştir, kuruluştur, kurtuluştur. Oyüzden İzmir, Milli Mücadele’nin kentidir. İzmir, geçmişine olduğu kadar,geleceğine de sahip çıkan önder bir kenttir. Çağdaş değerlere olaninancını, her geçen gün daha güçlü olarak hissettiren özel bir kenttir.Katılımcılık,yerel demokrasi ve uzlaşma kültürü konusunda örnek bir kenttir. Ve her zamandik duran ‘delikanlı’ bir kent. ‘İzmirlilik’ ise sözde bir kavram değil, tümdeğerleriyle bir kentlilik ve yurtseverlik göstergesidir. O yüzden İzmir’isevmek, Türkiye’yi sevmektir”.

Konuşmasında EXPO mesajı da veren Büyükşehir BelediyeBaşkanı Aziz Kocaoğlu, “Biz İzmir’i, gelecek kuşaklara, içinde yaşamaktan mutluolacakları bir kent olarak bırakmayı; tarihi, ahlaki ve vicdani bir ödev olarakgörüyoruz. O nedenle, rantı değil yaşam kalitesini öne çıkaran; Çevreci vesürdürülebilir kent hedefiyle, Oldu-bittiler yerine, projelerini katılımcıtasarlama sürecinden geçiren bir yerel yönetim anlayışıyla çalışıyoruz.Geleceğin İzmir’ini yaratma yolundaki çalışmalarımız, EXPO gibi önemli birorganizasyon sayesinde hem daha anlamlı olacak hem de güç ve hız kazanacak”dedi.

 “Barış” vurgusu
Konuşmasında, yakın coğrafyada çok tehlikeli gelişmelerin de yaşandığınaişaret eden Başkan Kocaoğlu, “Özgürlük ve bağımsızlığın ne demek olduğunu çokiyi bilen Yüce Türk Ulusu’nun, bu kaos ortamına sürüklenmemesi, elbette enbüyük dileğimizdir. Ancak kabul etmek gerekir ki, ülkemizdeki barış ve huzurortamının devam etmesi için sadece temenniler yetmez. Büyük kurtarıcımızMustafa Kemal Atatürk’ün bize gösterdiği  ‘Yurtta barış, dünyadabarış’  hedefinden asla şaşmamalıyız” diye konuştu.

İzmir’in daima Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti olduğunu veöyle kalacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı; “Sevgili Atam, İzmir’in kurtuluş kutlamaları nedeniyle,huzurunuzda olmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. İzmir ve İzmirliler olarak, hiçeksilmeyecek saygı ve bağlılıkla; sizi, silah ve düşünce arkadaşlarınızıminnetle ve özlemle anıyoruz. Cumhuriyet değerlerini ödün vermeksizinkoruyoruz. Gösterdiğiniz çağdaş uygarlık yolunda ilerliyoruz.  Vesize bir kez daha söz veriyoruz: 9 Eylül, sonsuza dek bir gurur günüolarak kutlanmaya devam edecektir. Yaşasın 9 Eylül! Yaşasın İzmir!  Yaşasınçağdaş ve aydınlık Türkiye Cumhuriyeti!”. 



YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv