Demokratik Kongo’nun EXPO oyu İzmir’in

  • 0
  • 1.063
Yazı Boyutu:

İzmir’in EXPO 2020 adaylığına Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden destek geldi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı BIE Delegesi Nzemba Aimee Nzeba Kabamba, ülkesinin oyunu İzmir’e vereceğini açıkladı.
 
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı BIE Delegesi Nzemba Aimee Nzeba Kabamba ile Uluslararası Kuruluşlar Genel Müdürü Bolangembe İyongo, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ile biraraya geldi.
İzmir’in 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu anlatan Gökçüoğlu, bugün gıdadan tekstile, otomotiv ve yan sanayinden elektrik ve elektroniğe, inşaattan petrokimya ve yenilenebilir enerjiye kadar değişen yelpazede dünya ile rekabet eden üretim gerçekleştirildiğini söyledi. İbrahim Gökçüoğlu, kentin 9 üniversitesi, nitelikli insan gücü, ekonomik ve sosyal yaşamının zenginliği ve iklimiyle yatırım tercihlerinin üst sırasında yer aldığını dile getirdi.
 
EXPO 2020 için “Dünya İçin Yeni Yollar, Herkes İçin Sağlık” temasının özellikle düşünüldüğünü anlatan İbrahim Gökçüoğlu, “Sağlık insan hayatı boyunca en önemli konu. İzmir bu tema ile EXPO 2020’ye ev sahipliği yaptığında tüm dünyaya şifa verebilecek hizmeti üreteceğiz. Bunun için sizlerin desteğini önemsiyoruz” dedi.
Sağlık konusunun Afrika ve ülkesi için büyük önem taşıdığını bildiren BIE Delegesi Kabamba, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bir MR cihazı bile yok. Hastanelerimizde hayati öneme sahip tetkik ve tedavileri yapmakta güçlük çekiyoruz. Sağlık konusunu önemsediğimiz için sizi destekliyoruz” diye konuştu.
 
Türk sanayicileri yatırıma bekliyoruz
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin adeta şantiye görünümünde olduğunu, altyapı ve inşaat çalışmaları ile sanayileşmeye büyük önem verdiklerini belirten Kabamba, şu bilgileri verdi:
“Yer altı ve yer üstü kaynaklarımız çok fazla. Devlet Başkanımız Joseph Kabila askerliğini Çin’de yaptığı için altyapı konusunda Çin’in ağırlığı vardı. Ancak son dönemlerde hem Devlet Başkanımızın hem de halkımızın Türkiye’ye karşı güveni arttı. Türkiye’nin işbirliğine ve teknolojisine ihtiyacımız var. Sizinle işbirliği yapmak, kaynaklarımızı birlikte değerlendirmek istiyoruz. Haziran ayında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması gündemde. Hükümetimiz ülkede güvenliğe büyük özen gösteriyor. ”
 
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu da, öncelikle bürokratik sorunların çözümlenmesi gerektiğini savunurken, KOBİ’ler arasında sektörel işbirliği sağlanması için çaba göstereceklerini bildirdi. Türkiye’nin özellikle makine sanayisinde büyük aşama gösterdiğini, dünyada altıncı, Avrupa’da ise üçüncü sırada yeraldığını vurgulayan İbrahim Gökçüoğlu, “Dünyada 220 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat yapmadığımız sadece Hint Okyanusu’nda küçük bir ada ülkesi kaldı. Demorkatik Kongo Cumhuriyeti ile de ekonomik ilişkilerimizi geliştirmekten memnuniyet duyarız” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiğli’de Coşkulu 1 Mayıs Kutlaması

1 Mayıs'ta çalışanlarıyla bir araya geldi

Emeğin gücüyle geleceği inşa edeceğiz!

Bize her yer Taksim

Meydanlar bizimdir

Çeşme’de 1 Mayıs coşkusu

Arşiv