DEÜ Hastanesi, meme kanserinin erken teşhisinde ileri teknolojik uygulamaya geçti

  • 0
  • 1.748
DEÜ Hastanesi, meme kanserinin erken teşhisinde ileri teknolojik uygulamaya geçti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser türü.  Yaşamları boyunca 10-11 kadından biri memekanserine yakalanma riskine sahip.  Erkenaşamada yakalandığında kuşkusuz kurtulmak mümkün. Ancak gerçekte erken teşhishiçte kolay değil. Zorluk, radyolojik incelemede beliren küçük tümörüncerrahide bulunup çıkartılmasından ya da örneklenmesinden kaynaklanıyor. Ortadaçok sayıda biyopsi şekli var ve uzmanlar biyopsi konusunda birbirinden farklıyöntemleri önermekte ve memesinde şüpheli kitlesi bulunan hastaların kafasıçoğu zaman karışmaktadır. Örneğin mammografi veya meme sonografisi sonrasındakansere benzer küçük bir bulguyla karşılaşıldığında, hastaya doğrudan tellibiyopsi, vakumlu biyopsi, kalın iğne biyopsisi sonrası gerekirse telli biyopsigibi çok farklı uygulamalar önerilmekte; hastalar kendisi için doğru olanuygulamanın ne olduğu konusunda ciddi endişe yaşamaktadır.  Aslında her bir yöntem kendi içinde doğru vegüvenilir durumda. Sorun doğrular içerisinde daha doğrusunu belirlemek.
 
 
Erken evre kanserlerin teşhisi konusunda geniş deneyimesahip olan DEÜ hastanesinde, genişletilmiş ROLL (radio-guided occult lesionlocalization) isimli yeni bir yöntem, diğerlerine ek olarak uygulamaya girdi.Yöntem cerrahi, nükleer tıp ve radyoloji uzmanlarından oluşan ekipgerektiriyor.  DEÜ Hastanesi GenelCerrahi Anabilim Dalından Prof. Dr. Mehmet Ali Koçdor,  erken evre kanserlerin teşhisindeki püfnoktalar, mevcut yöntemler ve yeni uygulamalar ile ilgili olarak şu bilgileriverdi:

 “Memesinde kitleolduğu söylenen bir hastanın hangi biyopsi yöntemini tercih etmesi gerektiğikonusunda basında yeterince bilgi yer almamaktadır.  Erken teşhis olguların çoğunluğunda hastanınyakınması ya da hekimin müspet muayene bulgusu olmamaktadır. Yani çoğu zamanyalnızca mammografide saptanan, kanser kuşkulu bulgu söz konusu olmaktadır. Buşekilde muayenede yeri belirsiz meme kanserlerine ya ultrasonla iğne biyopsisiile tanı konulmakta veya kitle, kanca şeklinde özel bir telle işaretlenmekte,daha sonra hasta ameliyata alınarak meme kitlesi telle birlikteçıkarılmaktadır. Bu tel cerraha kitleyi bulma konusunda kılavuz işlevigörmektedir. Ameliyatla kuşkulu kitlenin tamamen çıkarılması işlemi, diğerbiyopsi yöntemlerine kıyasla daha garantilidir. Böylece hasta, kanser ya daselim olsun meme kitlesinden tamamen kurtulmuş olur. Ancak bu tip yönteme kararverirken deneyimli bir radyoloğun ve genel cerrahın birlikte hareket etmesi sonderece önemlidir. Ülkemizde ilk kez DEU hastanesinde uygulanan ROLL yöntemi de,telli biyopsi kadar güvenilir bir yöntemdir. Dünya genelinde de çok yaygınolarak kullanılmaktadır. Yöntemin bazı teknik kolaylıkları ve üstünlüklerivardır. Burada kılavuz tel yerine zararsız dozda özel radyoaktif maddekullanılmaktadır. Daha az doku çıkarıldığından dolayı, memede biyopsisonrasında estetik sorun oluşmamaktadır.” DEÜ Hastanesi’nde biraz dahageliştirilen bu yöntemi Prof. Dr. Mehmet Ali Koçdor, Nükleer Tıp AnabilimDalı’ndan Prof. Dr. Recep Bekiş ve Radyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. PınarBalcı’dan oluşan ekip, 2 erken evre meme kanseri hastasında uyguladı. ROLL yöntemiile hem kanser kitleleri çıkarıldı hem de ameliyat sırasında özel gama kamerakullanılarak kanser yayılımı belirlendi. Böylece hastalar bir seferde memekanseri ile ilgili tüm cerrahi işlemleri tamamlamış oldu. Estetik açıdan dacerrahi işlem mükemmel olarak tamamlandı.   


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv