Dijital mesleklerde çalışan kadın sayısı artacak

Avrupa Birliği Mali Destek Programları kapsamında hayata geçen “Digiway - İstihdamın Dijtal Yolu” projesi ile işsiz veya kariyerine ara vermiş 15-29 yaş aralığındaki kadınlara destek verilerek dijital mesleklerde istihdam edilmeleri sağlanacak.

  • 0
  • 285
Dijital mesleklerde çalışan kadın sayısı artacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde yer alan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” hedefine ilişkin olarak AB Mali Destek Programları kapsamında geliştirilen “Digiway - İstihdamın Dijtal Yolu” projesi ile kadınların dijital dünyada daha fazla var olması hedefleniyor. İspanya Valensiya’daki Quart De Poblet Belediyesi koordinatörlüğünde, Malta, Hollanda ve Bulgaristan’ın da dahil olduğu proje ekibinde, Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çağrı Bulut proje koordinatörü, İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Kahraman ise proje uzmanı olarak yer aldı. Yerel yönetimler ve politika yapıcılarının, kadınların dijital mesleklere geçişini teşvik eden yenilikçi bir öğrenme yöntemi sağlamasıyla onları güçlendirmeyi amaçlayan ve yaklaşık 138 bin Euro fon desteğine sahip “İstihdamın Dijital Yolu” projesinin, Ekim 2023’te tamamlanması bekleniyor.

Proje kapsamında 4 ülkeden toplam 10 rol model belirlenerek söz konusu rol modellerin kariyer yolculuğunun anlatılacağı kısa filmler çekilecek ve dijital sektörde kariyer yolculuğunu anlatan 5 yol haritasının hazırlanacak. Dört ülkeden minimum 40 katılımcının pilot eğitimlerle sertifikalandırılması hedeflenen projenin, online eğitim platformuna en az bin 500 dijital sektör uzmanı, işveren ile yerel ve ulusal sektör temsilcilerine ulaşacak.

KADINLAR DİJİTAL KARİYERLERİNE ADIM ATACAK

Proje ile dijitale yönelik anlayış ve tutumlara katkıda bulunmak amacıyla, işsiz veya kariyerine ara verdikten sonra geri dönmek isteyen, iş gücü piyasasından dışlanma riski altındaki 15-29 yaş aralığındaki kadınlara yönelik olup kadınların kariyer sahibi, yüksek ücretli ve yüksek vasıflı alanlara katılımlarını, istihdam edilebilirliklerini ve ekonomik güvenliklerini artırmayı amaçlıyor. Projeye dahil olan kadınlara, dijital hikaye anlatımı, yönlendirme ve kolaylaştırma, destek ve dahil etme eylemlerine dayalı yüksek kaliteli kariyer rehberliği sağlanacak. Kadınların dijital kariyerlerinin temellerini atmalarına yardımcı olan proje, kadınlara, başarılı adımlar atmaları için motive etme, eğitme, tavsiye verme ve destekleme konusunda kapasitesini geliştirme amacıyla yenilikçi bir uygulamalı öğrenme yolculuğu sunmayı hedefliyor.

“OLUMSUZ ALGILARI VE KLİŞELERİ KIRMAYA YARDIMCI OLABİLİR”

Proje ortağı olan ülkelerde ‘dijital sektörde kadın’ analizine dayanan araştırma sonuçlarının benzer özellikler gösterdiğini söyleyen Doç. Dr. Serpil Kahraman, “Türkiye özelinde değerlendirdiğimizde, dijital sektörde kadınların daha fazla yer almasının, özellikle farkındalık ve ilgili alanda eğitim ve algıları yıkmada etkili olabilecek rol modellerle mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Ülkemizde, cinsiyet eşitliğine yapılan vurgu diğer ülkelere göre çok daha dikkat çekici. Dijital sektörde kadınları teşvik etmek sadece ekonomik zorunluluk değil, aynı zamanda eşitlik, çeşitlilik ve denge meselesi. Bunlar aynı zamanda engelleri, sosyo-fizyolojik faktörleri, olumsuz algıları veya ‘erkek işi’ gibi klişeleri kırmaya yardımcı olabilir” dedi.

Prof. Dr. Çağrı Bulut ise “Halihazırda dijital sektör, dünya genelinde kadın istihdam oranının en düşük olduğu üç sektörden biri. Yazılım ve bilişim sektöründe kadın istihdam oranı OECD ülkeleri ortalaması yaklaşık yüzde 17 iken, Türkiye’de bu oran yaklaşık yüzde 10” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv