Dikkat! Bu vapurda Mustafa Kemal var

Çocuk kitaplarının cönemli isimlerinden Mehtap Temiz’in  “VAPURDA KİM VAR?” adlı masal kitabı, Yağmur Yayın Grubu markalarından Parmak Çocuk Yayınları farkıyla minik okuyucularıyla buluştu.

  • 0
  • 1.308
Dikkat! Bu vapurda Mustafa Kemal var
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Çocuk kitaplarının cönemli isimlerinden Mehtap Temiz’in  “VAPURDA KİM VAR?” adlı masal kitabı, Yağmur Yayın Grubu markalarından Parmak Çocuk Yayınları farkıyla minik okuyucularıyla buluştu. 

DÜŞÜNCE EĞİTİMİNDE ATATÜRK: VAPURDA KİM VAR?
Kitabı ile ilgili bilgi veren Mehtap Temiz, felsefenin kaynağının merak, merak duygusunun kaynağının sa çocukluk olduğuna dikkat çekerek, “Felsefenin merkezinde soru sormak vardır. Bu yüzden kitabın kapağının bir soru ile başlaması tesadüf değildir?” dedi.

“ VAPURDA KİM VAR?”
Atatürk bir devlet adamı ve lider olmasının yanında bir düşünce adamıdır. Çocukların küçük yaşta bu yanını fark etmeleri de oldukça önemlidir. Gerçekleşmesi çok zor bir masalın bir yaşam gerçeğine dönüşmesi, ama bunun aşama aşama gerçekleşmesi ile çocukların bunu bir anda görmesi değil duygu geçişiyle içselleştirmesi söz konusudur. Çocuklar için felsefe, çocukların, bir metin, öykü ya da örnek olaydan yola çıkarak bilgi, doğru, gerçek, güzel, adalet gibi felsefi kavramları bir yetişkin rehberliğinde tartışmaları olarak açıklanabilir. Bu metin tüm bu olanaklara sahip bir kurgudur. Felsefe, hem onu ele alış biçimi hem de konusu itibariyle insan yaşamını kucaklamaktadır. Metin duygu geçişlerindeki alegorik anlatımla çocuğun duygu ve düşünce dünyasında Atatürk’ü kucaklamasını sağlıyor.

 Süt Beyaz Martı, bir metafor olarak karşımıza çıkıyor. Kaybedilenlerle dünyamızı dolduran karanlık; kapkara her yer. Süt Beyaz Martı, umudun, özgürlüğün, azmin simgesi olarak çıkıyor karşımıza. Metnin bir bölümünden sonra tüm renkler, duygular, düşünceler değişiyor. Bu da düşünce eğitimine elverişli bir metin olarak işlenmesini kolaylaştırıyor. Bir masal metni olması yanında diyaloglarla ilerlemesi, içsel diyaloglara da zemin hazırladığından felsefi bakış açısıyla yorumlanabilmesini sağlıyor. Bir masal metin olması felsefi düşüncenin beslendiği ikinci beceriye de hizmet ediyor: Yaratıcı düşünme. Yaratıcı Okumanın da tüm aşamalarına uygun yazılmış metin etkileşimli ve canlandırmalı okumaya oldukça elverişli. Özetle çocuklar bir felsefe olarak Atatürk’ü buluyor karşısında. Atatürk karşılarına bir bilgi yükü olarak değil önce bir duygu; sonra bir düşünce olarak çıkıyor”diye konuştu.

Hem çocuklar hem de yetişkinler için başucu kitabı, son yıllarda Atatürk için yazılmış en çarpıcı eserlerden olan “Vapurda Kim var?” Hale Gökalpsezer muhteşem çizgileriyle daha bir farklı kılarken, Grafik Tasarımını Asiye Sözerli üstlendi, Ercan Günaydın, M.Turgut Gülpınar, Fatma P. Dirican ise  yayına hazırladı.

Mehtap TEMIZ
Karlı ve soğuk bir günün ikindi vaktinde baskent Ankara' da doğdu. Kırmizı kurdelesini taktiği günden bu yana okuma, yazma yolunda yaş almayı sürdürüyor.
Farklı alanlardaki üniversite mezuniyetlerinin yanı sira Ankara Universitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Yüksek Lisans Programı kapsaminda 'Cocuk Edebiyat ve Okuma Kültürü' ne yönelik lisansüstü dersler aldı. Yaratici drama eğitmeni olarak çeşitli kurum ve kuruluşlarda uzun süre eğitmenlik yaptı. Çocukluktan bu yana katildiğı yarışmalarda çeşitli edebiyat ödüllerine layık görüldü. Tiyatro oyunları kaleme aldi. Hâlen çocuklar için yazmaya, çizmeye ve okumaya devam ediyor.
 
 
Hale GÕKALPSEZER
1970 zmir doğumlu sanatçi, yüksek öğrenimini 1992 yılinda DEU Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Anasanat Dalında tamamladiktan sonra kendi atölyesini kurdu. Ozel okullarda resim öğretmenliği yapti. 2005 yilinda Izmir Devlet Opera ve Balesinin açtiğı sinavı kazanarak sahne ressamı olan Gökalpsezer es zamanli olarak "Bütün çocuklar sanaiçi doğar." ilkesi ile "Hayal Atölyesi Düsler Kumpanyasi ni kurdu. Operadaki görevinin yani Sira çocuklarla atölyesinde disiplinler arast sanat çalişmaları yapmakta ve sosyal sorumluluk projelerinin hayat bulduğu TOBAV Izmir Subesinde yönetim kurulunda yer almaktadır 2002 den bu yana çocuk oyunları, öyküleri yazmakta ve resimlemektedir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv