Dil Bayramı’nın 89. yılı Konak’ta kutlandı

Dil Bayramı’nın 89. yılı, Konak Belediyesi ve Dil Derneği İzmir Şubesi işbirliği ile 17. kez Konak’ta kutlandı. Törende; Dil Derneği’nin 2020 yılı Ömer Asım Aksoy Ödülü yazar Gönül Çatalcalı’ya, 2021 Emin Özdemir Ödülü ise gazeteci, yazar, şair, tarihçi Yaşar Aksoy’a verildi.

  • 0
  • 465
Dil Bayramı’nın 89. yılı Konak’ta kutlandı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dil Bayramı’nın 89. yılı, Konak Belediyesi ve Dil Derneği İzmir Şubesi işbirliği ile 17. kez Konak’ta kutlandı. Törende; Dil Derneği’nin 2020 yılı Ömer Asım Aksoy Ödülü yazar Gönül Çatalcalı’ya, 2021 Emin Özdemir Ödülü ise gazeteci, yazar, şair, tarihçi Yaşar Aksoy’a verildi. 

Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle kutlanamayan Dil Bayramı, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yanındaki parkın içinde bulunan Türkçe Taşı anıtı önünde sade bir törenle kutlandı. Törene; Dil Derneği İzmir Şube Başkanı Gürsel Gezen, Konak Belediyesi Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, şairler, yazarlar, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Gezen: Türkçenin gücünü sürdürmeye andımız var
Dil Derneği’nin 1987 yılında kurulduğunu ve Atatürk'ün Dil Devrimi yolunda attığı adımları sürdüren, Türkçenin gücünü, varsıllığını koruması, geliştirmesi için çalışan bir dernek olduğunu dile getiren Dil Derneği İzmir Şube Başkanı Gürsel Gezen, Türkçenin bozulmasını da eleştirdi. Gezen, “Yaşıyorsak bu dille yaşıyoruz. Bu dil olmadan hiçbir şey üretmek mümkün değil.  Atatürk’ün kurduğu Dil Derneği, ‘devrimci’ bir anlayışla Dil Devrimi’ni sürdürme andını tutan, en değerli dil kurumudur” dedi. Gezen, dernekle dayanışma içinde olan Konak Belediyesi’ne ve Belediye Başkanı Abdül Batur’a duyarlılıkları ve her zaman omuz omuza oldukları için teşekkür etti.  

Çatalcalı: Dilimizin bilincinde olalım
Konuşmanın ardından Dil Derneği’nin Türkçenin önemli yazar ve araştırmacıları; Ömer Asım Aksoy ve Emin Özdemir adına verdiği ödüller de iki İzmirli yazara verildi. Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle ödünü alamayan eğitimci, yazar Gönül Çatalcalı, 2020 Yılı Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü Konak Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Anıl Feroğlu’nun elinden aldı. ‘Hamdüsena Sokağı Kadınları’ kitabıyla alan Çatalcalı, tüm yapıtlarında dile ve Türkçenin kullanımına önem veren bir yazar olduğunu belirterek, dilimiz batı dillerinin boyunduruğu altında olduğunu belirtti. Çatalçalı, “Türkçe karşılıkları olan kelimelerin yerine yabancı dilde bir kelime kullanmanın kişiyi daha bilgili, daha kültürlü yaptığı sanılıyor bugün. Hatta Türkçe-İngilizce karması garip bir dil ortaya çıkmak üzere. Dil Devrimi’ni baltalamak için son yıllarda kullanımdan kalkmış eski sözcükler de bilinçli olarak yeniden kullanılmaya başlandı. Bu konuda tüm yazarlara, okurlara ve öğrencilere çok iş düşüyor. Türkçemize değer verelim, dilimizin bozulmasını önlemeye çalışalım. Dilimizin bilincinde olalım” dedi.  

Hasan Tahsin kitabı film olabilir
İzmirli bir diğer gazeteci, şair, yazar Yaşar Aksoy da ‘Hasan Tahsin’ isimli kitabıyla 2021 Yılı Emin Özdemir Ödülü’nü aldı. Aksoy’a ödülünü Konak Belediyesi Meclis Üyesi Mahmut Esat Aslan ve Dil Derneği üyesi şair Mehmet Sadık Kırımlı’nın elinden aldı. Yaşar, ‘Hasan Tahsin-Yürekler Selanik’ kitabını yıllar önce Türk sinemasının efsane ismi Yılmaz Güney’in isteği üzerine yazdığı film senaryosunun ana taslağı olduğunu belirterek, “Yılmaz Güney hapishaneden bu görevi bana verdi. Senaryoyu yazıp kendisine teslim ettim. Yılmaz Güney senaryoyu alınca bana; ‘kardeş, dilini çok sevdim’ dedi. Aradan bunca yıl geçti ve dil derneğinden bu ödülü alıyorum. O yüzden bu ödül benim için çok anlamlı. Yılmaz Güney af bekliyordu ama ne yazık ki af çıkmayınca hapishaneden kaçmak zorunda kaldı ve hayali olan film olmadı. Günün birinde onun oynayamadığı Hasan Tahsin filminde umarım başka bir sanatçı oynar ve bu kitabım o filme kaynaklık eder” dedi.

Atatürk Lisesi mezunu öğrenciler yaptıkları müziklerle etkinliğe renk katarken; Yücel Tonguç Okulları öğrencileri ellerinde taşıdıkları Türkçenin önemini vurgulayan özdeyişleri seslendirdiler. Çakabey Okulları öğrencileri de Türkçenin önemini özlü sözlerden düzenledikleri söz korosunu sundular.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv