‘Dilek ağacı’ ve ‘Su damlası’ ödül getirdi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü mezunları Nurdan Ahsen Fıçıcı ve Gözde Ağca, bu yıl 12’ncisi düzenlenen Gelinlik Tasarım Yarışması’nda ödülleri topladı. ‘IF Wedding Fashion-İzmir Gelinlik Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı’ kapsamında gerçekleşen yarışmada İEÜ’lü Fıçıcı, ‘Dilek ağacı’ isimli tasarımıyla birincilik elde etti. Yarışmanın üçüncüsü ise, Japon Shibori tekniğinden esinlenerek ‘Su damlası’ isimli gelinliği hazırlayan Gözde Ağca oldu.

  • 0
  • 10.840
‘Dilek ağacı’ ve ‘Su damlası’ ödül getirdi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bu yıl, pandeminin değiştirdiği moda sürecini vurgulayan ‘uyanış’ isimli temayla gerçekleştirilen Gelinlik Tasarım Yarışması, büyük heyecana sahne oldu. Türkiye genelinden yoğun katılımın olduğu yarışmada, finale kalmaya hak kazanan birbirinden iddialı 15 tasarım yer aldı. Jürinin yaptığı değerlendirme neticesinde İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden 2020 yılında mezun olan Nurdan Ahsen Fıçıcı (24), yün kullanarak oluşturduğu sıra dışı tasarımıyla birinciliğe ulaştı. Aynı bölümden 2017’de mezun olan Gözde Ağca (27) da doğadan beslenerek hazırladığı tasarımla üçüncülüğe layık görüldü. Fıçıcı’ya ödülünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer; Ağca’ya ise ödülünü İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener takdim etti.

DİLEK AĞACININ DALLARI VE TOHUMU
İtalya’daki Nuova Accademia di Belle Arti’de moda ve tekstil tasarımı alanında yüksek lisansına devam eden Nurdan Ahsen Fıçıcı, ‘Dilek ağacı’ isimli gelinliğin tasarımını bir haftada tamamladığını söyledi. Fıçıcı, “Gelinlik tasarımı için dilek ağacının dallarından ve tohumlarından ilham aldım. Motiflerimde enerjiyi, umudu simgelemek istedim. Gelinlikte çok az kullanılan yün kumaşları tercih ettim. Üretim aşamasında da yünü, saf ipekle işledim. Yünü kullandığım sırada hiç atık çıkmadı. Tasarımın bir kısmını da İtalya’da tamamladığımı söyleyebilirim. Kendime güveniyordum, birinci olmayı bekliyordum. Elbette böylesine önemli bir yarışmada birinci olmak tarifsiz bir duygu. Çok mutlu oldum, hayatım boyunca bu anı unutmayacağım” dedi.   

JAPON TEKNİĞİNDEN YARARLANDIM
Su damlası’ ismini verdiği gelinliğe ilişkin detayları paylaşan Gözde Ağca ise, “Gelinliği hazırlarken su damlacıkları ve doğal örüntülerden ilham aldım; Japon Shibori tekniği ile de bunları yansıttım. Shibori tekniği; kumaş yüzeyini sıkıştırma, bükme, katlama gibi farklı tekniklerin biri ya da birkaçı kullanılarak uygulanan kumaş boyama ve desen verme yöntemi. Gelinlik için geleneksel teknikten farklı olarak modern bir yaklaşım ile sentetik kumaş tercih ettim. Kumaş yüzeyinde sıkıştırma, kaynatma ve eritme tekniklerini birleştirdim. Damla etkisini de farklı dokular ile birleştirerek uyumlu bir yüzey tasarımı elde ettim. Su gibi transparan, hayat dolu ve bir arada akış oluşturan parçalar, ‘uyanış'ın bir parçası oldu. Sanatta yeterlilik seviyesine ulaşan eğitimim ve deneysel yaklaşımlara hevesim, yarışmada beni öne çıkarttı. İkinci kez finalist olduğum bu yarışmada dereceye girmek, beklediğim ve gurur duyduğum bir başarı oldu. Yarışmadaki tüm tasarımlar çok başarılıydı. Güçlü rakipler ile yarışmak oldukça güzel ve heyecanlıydı" diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Atıksız moda

Suudi Arabistan'da 4 Yeni Mağaza

Fashion Week rüzgarı

Muhteşem başlangıç

10. kez IFW

Genç modacı ‘İtalya’daki finale kaldı

Arşiv