Dinlemekten yorulduk artık

  • 0
  • 1.201
Dinlemekten yorulduk artık
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ekonomi Bakanı NihatZeybekçi’nin de katıldığı ‘İzmir Ekonomi Zirvesi’nde konuşan BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 3 yıldır hiçbir gelişme sağlanamayan 6 önemlikent sorununu dile getirip İzmir’e “samimi” destek istedi. Bakan Zeybekçi,“İhmal edilmişlikten dolayı sizlerin de sabırsızlandığını biliyorum. İzmir’denokta atışı yapalım” diye konuştu.

 

 

İzmir iş dünyasının bir araya geldiği İzmir EkonomiZirvesi’nde kentin ekonomisi masaya yatırıldı. Swissotel Büyük Efes’tegerçekleştirilen, moderatörlüğünü İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı RebiiAkdurak, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Meclis Başkanı Salih Esen, İzmir TicaretBorsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz ve Ege İhracatçı Birlikleri eski BaşkanıMustafa Türkmenoğlu’nun yaptığı zirvede ‘Uluslararası Yatırımlar’, ‘YabancıSermaye’, ‘Yatırım Teşvik Sistemi’, ‘İhracat Teşvikleri’, ‘Döviz KazandırıcıFaaliyetler’ ve ‘Serbest Bölgeler’ konuları tartışıldı.

Zirvede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,“2011 yılında Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nin açılışında, SayınBaşbakanımız, ana muhalefet partisi liderimizin, altı tane bakanımızın, bir çokmilletvekilimiz ile işadamlarımızın bulunduğu katılımcılara hitaben yaptığımkonuşmanın aynısını yapmak istiyorum. O gün üç tane şey söylemiştim, aynılarınısöyleyeceğim ve 3 senede ne yaptığımızı hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.İzmir ile Manisa arasındaki teşvik adaletsizliğinin mutlaka ortadankaldırılması gerektiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Efendim ‘şöyle olursa 3.bölgeden, böyle olursa 5. bölgeden vereceğiz; ihracat olursa şöyle yapacağız,ithalat olursa böyle yapacağız’ Bunların hepsini dinlemekten yorulduk. Bu işiartık Manisa’yla eşitleyin! İzmir'in toprağı zaten sınırlı, alt yapıyatırımları yapılmış. Daha fabrika kurulmadan yolları eskimiş, şimdi bizBüyükşehir Belediyesi olarak asfalt yapıyoruz. Kemalpaşa OSB kilitlenmişti,önünü açtık, çoğu boş duruyor” dedi.

İzmir Limanı’nın büyütülmesinin İzmir için önemine dikkatçeken Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerine şöyle devam etti:

“Limanın büyütülmesi konusunda ve dünyanın en büyük çevreyatırımlarından birisi olan körfeze sirkülasyon kanalının yapılması konusundakiprojemizi hazırlayıp 15 sayfa halinde Binali Bey’e verdim. O günden bugünekadar tam 5 yıl geçti. Devlet Demiryolları yaklaşma kanalını büyütecek,derinleştirecek. Bunun için geri sahasını tarama malzemesi ile dolduracak, gerisahası iki-üç kat büyüyecek. İzmir Limanı’nın kapasitesi üç kat artacak, üçüncünesil gemiler girecek, ticaretimiz ve lojistiğimiz canlanacak. Biz de İzmirBüyükşehir Belediyesi olarak kuzeye sirkülasyon kanalı yapacağız Bizimyapacağımız yatırım iki, iki buçuk misli daha pahalı ama İzmir’i, Körfez’ikurtaracağız”

 

‘300 dönümedokunamazsın Aziz!”

3 yıl önce Başbakan’a arz ettiği üçüncü konunun iseİnciraltı olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “450 hektar alanı sağlıkkampüsü olarak belirliyorsunuz, içine 300 dönüm AVM koyuyorsunuz. Şu andaBalçova alışveriş merkezlerinin kapladığı toplam alan 70 dönüm, trafik nasılsıkışıyor, yaşanmaz hale geliyor! 300 dönüm AVM’nin yapıldığı yerde sağlıkturizmi olmaz, sağlık da olmaz. Oranın yaşaması için kaç bin araba girecek. ‘Efendimilla bu olacak, bu kaçınılmaz’ diyorlar. Turizm Bakanlığı'nda plan yapıyorlar,biz de aman düzgün olsun diye gidiyoruz. Bakan, ‘Bu 300 dönüme dokunamazsınAziz’ diyor. Doğal sit olduğu için Çevre Bakanlığı’na geçti. Gittim; Bakan,‘‘Bu 300 dönüme dokunamazsın Aziz’ dedi. Bu 300 dönüme dokunamazsak buradasağlık turizmi de olmaz. Termal su tamam, her şey tamam ama olmaz. Birbirinezıt iki tane şey aynı alanda olmaz. Akıl ve bilim ne diyorsa onu yapmamızgerekiyor. Bizim istediğimiz tek şey bu” diye konuştu.

 

Niye engellenir,anlamak mümkün değil!

Seferihisar’da hiç kullanılmadan bütün ömrünü bitirenkuyuların yanına 7 milyon lira para harcayarak yeniden kuyu açtıklarınıhatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  3.5 sene öncebu kuyulardan su çıkardıklarını belirtti.  Minimum 800 dönüm serayıısıtacak su ve 4.5 megavat elektrik üretecek enerji bulunduğunu söyleyen BaşkanKocaoğlu şöyle devam etti:

“İzmir Jeotermal A.Ş.’nim yönetim kurulu başkanı İzmirValisi, Büyükşehir Belediye Başkanı da yönetim kurulu başkan yardımcısı, yüzde50’şer ortağız. Sera yapımına uygun 49 dönüm hazine arazisi bulduk. Vali Bey’inimzası ile bu arazinin tahsisini istedik. Tarımı seracılığı kalkındıralım diye.Bir dönüm serada bir kişi çalışıyor. Yanında da 39 bin dönüm tatbikat alanıvar, oradan da 500 dönüm verilerse, bacasız 1000 kişinin çalışacağı, ihracatyapılacak bir seracılık, üretim faaliyetine başlayacağız. Bunu kentinkalkınması için yapacağız. Hadi Büyükşehir Belediyesi muhalif, bunu gündemegetirmiyorum. Ama Vali ile ortağız, devletle ortağız. Valilik de kamu kurumu,biz de kamu kurumuyuz. Bu niye engellenir, bu niye tahsis edilmez? Bu garip biriştir” dedi.

 

Allah razı olsunama..

İzmir’de hizmet sektörünün, turizmin, sanayinin, tarımıngelişmesi için her türlü katkıyı koyduklarını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu,Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığınıhatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Bakınım; siz hiç bir metropol kentin belediyesinin,öz kaynaklarıyla 400 milyon lira harcayarak memleketin en büyük fuar alanınıyaptığını gördünüz mü, işittiniz mi?  Yeni fuarımız bu sene sonundabitiyor.  Bunu kenti kalkındırmak, yerelde kalkınma için yapıyoruz.Merkezi hükümet, otobanlar, bölünmüş yollar ve yap-işlet-devretle havaalanıyaptı, Allah razı olsun ama ekonominin canlanması sadece yola, havaalanınabağlı değil. Bu cennet Ege Bölgesi turizmde büyüyecekse yatırım yapılması,turizme teşvik sağlanması gerekiyor. Sağlık turizmine teşvik verilmesi, kongreturizmine, fuar alanına, kongre turizmine destek olunması gerekiyor. Başkatürlü olmaz. Bir Adnan Saygun kültür merkezi yaptık, bugün 100 milyon lirayayapamazsınız.”  

 

6 aydır randevubekliyorum

İzmir’in gündeminde Göztepe ve Karşıyaka’da iki tane statolduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Örnekköy’deki sporkompleksi projesini gündeme getirerek, “Ama anlatamadık. Sayın Başbakan’a damektup yazdım, spor bakanlarına yazdım. Bu kentin olmayacak yerine stat yapıptrafiği, kenti kirletmeyin dedik. Yok! 6 aydır, Bakan değiştiğinden berirandevu istiyorum. bunu konuşacağım, ‘gelin bakın inceleyin, bir karar verelimdiyeceğim’ ama yok! Bir kenti en iyi yerel yönetim, belediye başkanı bilir.Planını da programını da geleceğini de o bilir. Eğer bir kentte önemli birproje yapılacaksa mutlaka yerel yönetimlerle bunun planının tartışılması,görüşünün alınması ve haklı gerekçelerinin nazarı dikkate alınmasa gerekir.Öbür türlü kaynak israfından başka bir yere gidemeyiz” diye konuştu.

 

Yine sıfır çektik

İzmir’in İl Genel Meclis üyeleri, İzmir’in valilerininçalışıp tasarruf ederek, 150 senede toplam 1704 tapu edindiğini hatırlatanBaşkan Kocaoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“İl Özel İdareleri kapatıldı. Bu 1704 tapudan SayınValimizin kurduğu, Sayan Vali Yardımcısı’nın başkan yardımcılığını yaptığı, 8tane İl Müdürü ile Büyükşehir Belediye Başkanı’nın olduğu komisyonda İzmirBüyükşehir Belediyesi’ne bütün görevler verildiği halde 1 tane tapu verilmedi.Yani komisyon ve Valilik sıfır çekti. Bunun belediye başkanlığı yapmış SayınBakanımız tarafından sorgulanması ve masaya yatırılması, Bakanlar Kurulu’nagetirilmesi gerektiğine inanıyorum”

 

İzmir bir başkenttir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İzmir ekonomi zirvesi ileİzmir'in röntgeninin çekildiğini söyledi. İzmir’in çok zengin olduğunu kaydedenZeybekçi, “Manisa şöyle oldu, biz böyle olduk demek İzmir’e haksızlık olur.İzmir bir başkenttir. Bölgesel planlarda şehir ayrımı yoktur. Bölgenin birplanını yaparsınız, hepsi bir bütün olarak planlanır. Zamanında tarihte öyleyapmışlar. İzmir, Denizli’yle,  Manisa’yla, Aydın’la, Uşak’la birdir,bütündür, bir şehir olarak görmek zorundayız. Burayı bir bölge merkez olarakdüşünürsek, İzmir bu coğrafyanın tartışmasız başkentidir. Dünyada kümeleşmelerçok önemli. Her yerde liman olsun, bir anlam ifade etmiyor; karlı, piyasadakarşılığı olan bir şey değil. Bir tek yapalım, çok güçlü olsun, bölgeye hitapetsin. En potansiyel yerlerden biri Ege’dir. Dünyanın en zengin hammaddekaynaklarının, Avrupa’nın giriş kapısı Ege’dir. İzmir’le ve bölgeyle ilgili çokgeniş düşünmemiz lazım” diye konuştu.

 

Bakan “ihmaledilmişlik” dedi

Mevcut teşvik sistemini savunan Bakan Zeybek şöyle devametti:
“Manisa’da sanayi var, İzmir’de de sanayi var. Öyle değil. Denizli’de aynısıkıntı vardı. Çardak Havaalanı’na 3 kilometre uzakta Afyon’dayatırım yaparsanız teşvik oranları farklıydı. Umursamadık ama. Eğer ki, buradabir yatırım Manisa’ya gidiyorsa, bunu engelleyemezsiniz. Ne kadar teşvikverirsek verelim, bazı yerlere 6. derece teşvik veriyoruz. Oraya giden var mı?Denizli 1 iken Afyon 5-6 idi. Teşvik ederken farklı şekilde olmalı. Bugünyaptığımız teşvik sistemi doğrudur, bazı şeyler düzeltilebilir ama mantığıitibariyle doğrudur. Sayın Başkanımdan rica ediyorum, İzmir Körfezi’ni doğalkoruma alanları dışındaki tüm alanları birlikte elbirliğiyle yapalım, sonraburada turizm yatırımlarını 5. bölgeden destekleyelim. Termal turizmbölgelerini olabildiğince genişletelim. İzmir'le ilgili en önemli yaptığımızçalışma, İzmir’in bir serbest bölgeler şehri olmasını istiyoruz. Oturalım,İzmir’i yeniden planlayalım; limanları, çıkışları olsun, sağlık serbestbölgeleri olsun. Aydın’ı, Manisa’yı, Uşak’ı, Denizli’yi de içine alarak genişbir havzada olsun. Birinci önceliğimizin İzmir olması gerektiğini biliyorum.İhmal edilmişlikten dolayı sizlerin de sabırsızlandığını biliyorum. İzmir’denokta atış yapalım. İzmir’de özel konfeksiyon üretimi yapmaya hazırız.  İzmir’inküllerini üstünden kaldırdığınız zaman altında müthiş bir zenginlik var. Burasıkadim bir kent. Şehirleşme anlamında Sdney çok düzenli bir kent olabilirama sıkıcı bir şehir. İzmir’in heyecanları var. İzmir güzel bir şehir. İzmir’deyapılacak çok şey var, bunları da hep beraber yapacağız. İzmir’i körfezin içinesıkıştırarak değil, coğrafi sınırları tarihi kültür sınırlarını içinedağıtarak, büyüyeceğiz. İzmir pastayı büyütmeden 21.yüzyıl için hedefkoyduğumuz o İzmir olamaz” dedi.

Ekonomi Bakanı NihatZeybekçi sözlerini şöyle tamamladı:

“Değerli başkanımızın şikayetlerini dikkat aldım, üç konuyuda dile getireceğim. Büyükşehir Belediyemiz üst ölçekli planlarda etkin. Öncealt ölçekli bir çalışma yapalım. Nerelerde ne yapacağız, serbest bölgelerdehangi sektörler olacak karar verelim. Sağlık serbest bölgesi, sosyal güvenlikserbest bölgesi gibi çeşitli serbest bölgeler kuralım.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir-Cape Town iş birliği

Hıdırellez dileği barış, adalet ve refah

Karabağlar Hıdırellezle coştu

Başkan Mutlu Hıdırellez Şenliği’ne katıldı

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Arşiv