Diş fırçalama alışkanlığı okul öncesi dönemde başlanmalı

  • 0
  • 862
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tancan Uysal ve Dekan Yrd.Doç.Dr. Dr. Esra Uzer Çelik’in gözetiminde, Araştırma Görevlisi Diş Hekimi Ayşe Tuğçe Turaç’ın katılımıyla anaokullu miniklere diş taraması yapıldı.
Minikler Araştırma Görevlisi Diş Hekimi Ayşe Tuğçe Turaç tarafından hem diş muayenesinden geçirilirken hem de miniklere diş fırçalama eğitimi verildi. Diş Hekimi Turaç, miniklere ağız ve diş sağlığını korumaları gerektiğini belirtirken, diş fırçalamanın nasıl gerçekleştirileceğini bir maket üzerinde uygulamalı olarak anlattı.
 
“Önemli olan çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak”
Diş eğitiminin küçük yaşlardan itibaren kazanılması gereken bir alışkanlık olduğunu vurgulayan Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tancan Uysal ‘Pedodonti’ yani ‘çocuk diş hekimliği’nin çocukların doğumdan başlayıp tüm dişlerinin değişiminin tamamlandığı 12-13 yaşına kadarki dönemi kapsayan önemli bir dal olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Uysal, “Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra Anne-Babanın kontrolü gerekmektedir” dedi.
 
“Bebeğinizin ilk dişleri çıkmaya başlayınca Diş Hekiminizle tanışın”
Çocukların ileriki yaşlarda bu alışkanlığı sürdürmesinin en kolay ve etkili yöntemi erken yaşlarda dişlerin fırçalanmaya başlanması olduğunu vurgulayan Dekan Prof.Dr. Uysal, “Diş hekimleri olarak; anne-babalara bu konuda önereceğimiz yöntem; bebeğinizin ilk dişleri çıkmaya başlar başlamaz dişlerin temizlenmesi olacaktır. İlk dişlerin ağızda görülmesi ile çocuk diş hekimine gidilmesi, bebeğinizin ağız ve diş sağlığı sorunlarının oluşmaması için doğru bir yaklaşım olacaktır. Diş temizliği ve fırçalama okul çağına kadar aile kontrolünde yapılması önerilir” diye konuştu.
 
“Diş fırçalama alışkanlığı okul öncesi dönemde başlanmalı”
Okul öncesi çocuklarda 20 adet süt dişi bulunduğunu belirten Prof.Dr. Uysal, süt dişlerinin bu dönemde mutlaka anne-babalar tarafından temizlenmesi ve aynı zamanda diş fırçalama alışkanlığının da bu dönemde kazandırılması gerektiğinin sözlerine ekledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Gezegensel Sağlık Karnesi sıralamasında Türkiye birincisi

İKÇÜ Akredite Oldu

Dernek yöneticilerine Yeni Nesil Derbis eğitimi

26.Tanıtım Günleri başlıyor

Zeytin Fidanından Bilim Ormanına

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Arşiv