Diyalizsiz nakilde büyük avantaj

  • 0
  • 752
Diyalizsiz nakilde büyük avantaj
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Nefroloji ve Böbrek Nakli Uzmanı Dr. Ebru Sevinç Ok,  tüm dünyada, böbrek naklinin, son dönem böbrek hastalığının en ideal tedavisi olarak kabul edildiğini söyledi. Böbrek naklinin başarısını belirleyen faktörlerden birisinin diyalize hiç başlanmadan yapılan nakiller olduğunu belirten Uzm. Dr. Ok, “ Hastaların bir kısmına, diyalizde geçen uzun bekleme süresince bozulan sağlıkları nedeniyle uygun verici bulunduğunda bile artık nakil yapılamamaktadır.  Bu nedenlerden ötürü, tüm dünyada ‘hiç diyaliz olmadan böbrek nakli olan’ hastaların oranı giderek artmaktadır. Biz de hastalarımıza bunu öneriyoruz” dedi.

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ
Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü kutlanan Dünya Böbrek Günü, hiç diyalize girmeden İzmir Kent Hastanesi’nde böbrek nakli olan hastalarla doktorlarını buluşturdu. Diyalize mahkum olmadan yakınlarından nakledilen böbreklerle yeni bir hayata başlayan hastalar bu özel günlerini pasta kesip kutlarken, nakil öncesi ve sonrası süreçleri birbirlerine anlatıp deneyimlerini paylaştı. Kutlamaya İzmir Kent Hastanesi Böbrek Nakli Bölümü Başkanı Opr. Dr. Işık özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, nefrolog Ebru Sevinç Ok, koordinatör hemşire Havva Kara ve hemşireler katıldı. Kronik böbrek hastalığının, ülkemizde ve dünyada giderek artan bir sağlık sorunu halini aldığını belirten Uzm. Dr. Ok, yakın zamanda ülkemizde yapılan bir çalışmayla, her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı bulunduğunun ortaya çıktığını söyledi. Bu hastalığın ilerlemiş evresine  “son dönem böbrek hastalığı” denildiğini vurgulayan Uzm. Dr. Ok, “Bu hastalar ya böbrek nakli olarak, ya da diyaliz ile yaşamlarını sürdürebilir. Ülkemizde de eski yılara oranla böbrek nakli olan hasta sayısı artsa da, halen yaklaşık  60 bin hasta diyalize girmek zorunda kalıyor” diyerek şöyle konuştu:

BÖBREK NAKLİ; EN İDEAL TEDAVİ YÖNTEMİ
“Bugün tüm dünyada, böbrek naklinin, son dönem böbrek hastalığının en ideal tedavisi olduğu kabul edilmektedir. Çünkü böbrek nakli diyalize kıyasla hem yaşam süresini uzatmakta, hem de daha kaliteli bir yaşam sağlamaktadır. Üstelik topluma, ülkeye ekonomik maliyeti de belirgin olarak daha düşüktür. Bu noktada böbrek naklinin başarısını belirleyen faktörlerden birisi de, diyalize hiç başlanmadan yapılan nakillerdir. Yapılan pek çok çalışma göstermiştir ki, “bir süre diyaliz olup, sonradan nakil olanlar”a kıyasla, ‘hiç diyaliz olmadan direkt böbrek nakli olan hastalar’da vücudun organı reddetme ihtimali daha düşüktür, nakil edilen böbreğin sağlıklı çalıştığı süre daha uzundur. Ek olarak bu hastalar diyalize girmiş olan hastalar kıyasla kalp damar hastalıkları ve enfeksiyon hastalıklarına da daha nadiren yakalandıklarından hastaların yaşam süreleri de daha uzundur. Hastaların bir kısmına, diyalizde geçen uzun bekleme süresince bozulan sağlıkları nedeniyle uygun verici bulunduğunda bile artık nakil yapılamamaktadır.  Bu nedenlerden ötürü, tüm dünyada ‘hiç diyaliz olmadan böbrek nakli olan’ hastaların oranı giderek artmaktadır. Böbrek yetmezliğinin son evresine gelmiş ve takip altında olan kişilerin diyalize başlamaları için genelikle birkaç aylık süreleri olur ve bu süreçte seçilen diyaliz tipine göre hazırlık yapılır. Biz işte bu sürece girmiş ve uygun böbrek vericisi olan hastaların nakil hazırlıklarını yaparak diyalize başlanmasına gerek kalmadan yeni bir böbrekle hayatlarına devam etmelerini hedefliyoruz. Burada hasta ve yakınlarına da önemli görevler düşüyor. Bu nedenle Kent Hastanesi Böbrek Nakli Ekibi olarak; bu hastalığa sahip kişiler ve yakınlarında farkındalığı artırmanın oldukça önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz.”

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv