Doğanata Özel Ödülü İstanbul’a gitti

  • 0
  • 1.269
Yazı Boyutu:

Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir Üniversitesi ve İzmir Özel Fatih Kurumları tarafından bu yıl ikincisi merhum eğitimci Necdet Doğanata adına düzenlenen Türkiye Liselerarası Proje Yarışması muhteşem kapanış töreniyle sona erdi.
 
Törene İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata, DEKVA Başkanı Selim Doğanata, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Merhum eğitimci Necdet Doğanata’yı selamlayarak konuşmasına başlayan DOESEF Jüri Başkanı Prof. Dr. Mithat Yüksel, eserlerin nasıl değerlendirildiği hakkında bilgi verdi. Yüksel, ödül alamayanların üzülmemesi gerektiğini belirterek bundan sonraki yarışmalarda proje hazırlamak isteyen öğrencilere çalışmaları hakkında eksiklikleri konusunda yardımcı olabileceklerini kaydetti.
 
İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata da, DOESEF’te sergilenmeye layık görülen tüm projelerin “kalburüstü projeler” olduğunu belirterek katılımcıları tebrik etti. Atatürk’ün söylediği gibi Türk milletinin çalışkan olduğunu belirterek, “Biz eğitimcilerin görevi de öğrencilere kılavuzluk yapmak, kendilerini keşfetmelerini sağlamak dedi. Babası Necdet Doğanata’yı da rahmetle andıklarını söyleyen Ali Rıza Doğanata, “DOESEF’i ülkemizde saygın, tarafsız bir yarışma olarak yaşatmak bizim görevimiz.” dedi.
 
DOESEF Koordinatörü Ümit Karademir de yaptığı konuşmada 400 proje arasından jüri ön değerlendirme ile 30 Biyoloji, 26 Fizik, 23 Kimya, 16 Mühendislik ve 10 Enerji projesini sergiye davet ettiğini belirterek, “Amacımız ulusal bir yarışma olan DOESEF’i daha geniş kitlelere yaymak ve uluslararası platformda duyurmaktır. Bu kapsamda Brezilya ve Ürdün’den de katılımcılara ev sahipliği yaptık. Yarışmamız ayrıca uluslararası bilim yarışmalarının da temsilcisidir. ICYS, MOSTRATEC, GENIUS OLYMPİAD, HONG KONG ULUSLARARASI BİLİM FUARI, MİLSET ASYA’da Türkiye adına yarışacak projeleri seçiyoruz” dedi. Karademir ayrıca İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne destekleri için teşekkür etti.
 
İzmir Üniversitesi öğrencileri açılış töreninde olduğu gibi kapanışta da muhteşem bir gösteri sahneledi. “İzmir’i Dinleyin” adlı fotoğraf, müzik, dans sanatlarıyla süslenmiş gösteri ayakta alkışlandı.
Üç gün süren yarışma boyunca yurtdışından ve Türkiye’nin 43 ilinden gelen yarışmacılar ve konuklar İzmir’i tanıma ve eğlenme fırsatı da buldu. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da DOESEF Yarışmacıları’nı yalnız bırakmadı ve ev sahipliği yaptı. 
Yarışma sonunda Doğanata Özel Ödülü İstanbul’a gitti. İstanbul Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden Yağmur Karalar ve Alican Şafak Özdek “Doğanata Özel Ödülü”nü kazandı.
 
Diğer dallarda da dereceler şu şekilde oluştu:
BİYOLOJİ: Birinci; İzmir Atatürk Lisesi, Umut Onbaşılar, Feyza Özel. İkinci; Amasya Bilim ve Sanat Merkezi, Furkan Enes Çiçek, Üçüncü; Uşak Orhan Dengiz Anadolu Lisesi, Kübra Yıldız ve Müşerref Akçay.
ENERJİ: Birinci; İstanbul Özel Musevi Lisesi, Hayim Vedat Levi ve Treysi Aşkın. İkinciliğe layık proje seçilemedi. Üçüncü; Maltepe Askeri Lisesi, Hacı Mustafa Akyol ve Muhammed İleri.
FİZİK: Birinci; Beşikdüzü Ticaret Meslek Lisesi, Ömer Günaydın. İkinci; Karşıyaka Anadolu Lisesi Kadriye Yüsra Sert ve Ömer Furkan Borca. Üçüncü; Bayrampaşa Bilim Merkezi, Sinan Aslan ve İbrahim Hata.
KİMYA: Birinci; Edirne Süleyman Demirel Lisesi, Merve Elipek ve Ayşenur Melek Koyuncu.İkinci; Eskişehir Mat-FKB Özel Gelişim Fen Lisesi, İpek Efe ve Gökçe Pişiren. Üçüncü; Maltepe Askeri Lisesi, Cihat Savaş, İbrahim Hakkı Bayrak.
MÜHENDİSLİK: Birinci; Bursa Polis Koleji, Har un Güleç, Selim Yıldız. İkinci; Tarsus Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Suzan Turhan, Halim Ergül.
 
Yurt dışında Türkiye’ temsil edecek projeler ise şöyle belirlendi:
Brezilya-MOSTRATEC’de  Adana Özel Burç Fen Lisesi’nden Hakan Ünal, 2014 de yapılacak ancak henüz ülkesi belli olmayan ICYS’de Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nden Hilal Nur İşcen ve Merve Torun, ABD’de gerçekleşecek GENIUS’da Muğla Anadolu Lisesi’nden Begüm Ünal ve Meltem Özen, İzmir Anadolu Lisesi’nden Yeşim Türkkal ve Sezil Şirin, Hong-Kong Bilim Fuarı’nda Balıkesir Özel Özcan Anadolu Lisesi’nden Tuğçe Karabulut, yine Hong-Kong’da Manisa Bilim ve Sanat Merkezi’nden Mehmet Kutanoğlu ve Samet Berin, Meksika EXPO SCINCES’da Tekirdağ Ebru Nayim Fen Lisesi’nden Yeliz Ateş ve Ece Özkaya, Abu-Dabi’de düzenlenecek olan MILSET ASIA’da İzmir Özel Çağdaş Eğitim Fen Lisesi’nden Kasım Özkul ve Halil Dağaşan, yine MILSET ASIA’da İstanbul Özel İhlas Fen Lisesi’nden Ahmet Sadık Güleç ve Yusuf Berk Güçlü.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İlk 500’deki yerini korudu

YÖKAK’tan kurumsal akreditasyon

Uluslararası yükselişe devam

İYTE'ye Yılın Liderlik ve Yönetim Ekibi Ödülü

13 yıl sonra yeniden

Orhun Değişim Programı: Azerbaycan Deneyimi

Arşiv