Doktor annenin, hayat sınavı

  • 0
  • 833
Yazı Boyutu:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Bahar Baykal,(33)  8 ay önce dünyaya getirdiği kızıİnci’ye karaciğer donörü olabilmek için diyet ve sporla 6 ayda 20 kilozayıflamayı başardı. Kendisi kilo verirken nakil için minik kızına da kiloaldırmaya çalışan doktor anne, “Kadın doğum uzmanı olmama rağmen oldukça kiloalmıştım. Zayıflayamasaydım eğer İnci'ye karaciğerimi veremeyecektim. Kilo veremeseydimkendimi affetmezdim. O yüzden elimden geleni yapmış olmanın huzur ve mutluluğuvar” dedi.

HAMİLELİĞİN 5. AYINDA İÇLERİNE KURT DÜŞTÜ
Antalya’da özel bir hastanede çalışan KadınHastalıkları ve Doğum Uzmanı Bahar Baykal ile bir özel şirkette yönetici olanKerim Baykal’ın (38) minik kızları İnci 19 Mayıs 2013 günü dünyaya geldi.Annenin hamileliğinin 5. ayında çekilen ultrasonda İnci bebeğin sağlığıylailgili soru işaretleri çıksa da anlamlı bir sonuca varılamadı. Sağlıklı birhamilelik döneminin ardından İnci bebek doğdu. Ancak bebek İnci sarardı,sarılığı geçmek bilmedi, kan değerleri yükseldi. Ultrasonda anlam verilemeyenşüphelerin arkasından “bilier atrezi” denilen doğuştan safra kanallarıtıkanıklığı olduğu ortaya çıktı. Tetikte bekleyen çift, soluğu HacettepeÜniversitesi Hastanesi’nde aldı. İnci bebeğe henüz 45 günlükken “kazai” denilenoperasyon yapıldı, geçici de olsa safranın atılımı sağlandı. Bu ameliyatla bebeğinyaşam süresinin uzatılması, bu arada da kilo almasının sağlanması amaçlandı.Doktorlar bebeğin karaciğer nakli olması gerektiğini söyledi. Kadavra bebektenorgan bağışı ümitsizdi, şansı çok düşüktü. Anne ve baba verici olmak istedi.Kan grubu uyan anne oldu. Bu kez doktor annenin hamilelikte alıp doğum sonrasıveremediği fazla kiloları sorun olarak karşılarına çıktı. Doğum sonrasıtartının ibresi 90’ın üzerinde gösteren anne Baykal kızı için ciddi bir sınavverecekti. Hem kilo verecek aynı süreçte de minik kızını ameliyata girecekkiloya ulaştırma çalışacaktı. O zayıflayacak, kızı kilo alacaktı. Nitekim anneBaykal en az 20 kilo vermesi gereken bir diyet-spor programına start verirken,minik kızına da kilo aldıracak özel diyet başlatıldı.  Anne Baykal 6 ayda 20 kilodan fazla verdi,  3.800 gram doğan, ameliyatın ardından kilokaybeden İnci bebek de 8 kiloya çıktı. Donör anne Bahar Baykal ile minik kızıinci, nakil için Antalya’dan izmir’e, Kent Hastanesi’ne yattı. Anne ve bebeği, 8Ocak 2014 günü  İzmir Kent Hastanesi’nde Doç. Dr. Murat Kılıçve  Doç. Dr. Murat Zeytunlubaşkanlığındaki Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Prof. Dr. Mehmet  Alper, Opr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. ZaferÖnen, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu’dan ekip tarafından nakiloperasyonuna alındı. Başarılı geçen operasyonun ardından yoğun bakımsüreçlerini de atlatan anne- kız yeniden servisteki odalarında bir araya geldi.Baba Kerim Baykal,  birlikte gönderdiğinakil operasyonun ardından hem eşine hem kızına kavuşmanın mutluluğunuyaşarken, evladı  için çok büyük birmücadeleye giren doktor anne duygularını şöyle dile getirdi:

KİLO VERMEK DE ZORDU ALDIRMAK DA
“Ben kilo verirken,kızımın da kilo alması gerekiyordu.  Amakilo aldırmak çok zordu. Bizi Antalya'da takip eden doktor, bu konuda çok yardımcıoldu. Sürekli mamaların kalorisini artırmak, sürekli yemek yedirmek içinuğraştık. Zor ve sıkıntılı bir dönemdi. Çok şükür sekiz kiloya kadargetirebildik. Ben kadın doğum uzmanı olmama rağmen oldukça kilo almıştım. 90kilonun üzerindeydim. Karaciğerimde yağlanma vardı, bu donör olmama engeldi.Zayıflamasaydım eğer İnci'ye karaciğerimi veremeyecektim. Spor, diyet yaparaken az 20 kilo verdim. Benim ameliyatım 4, İnci’nin ki 6 saat sürdü. Çokbaşarılı bir nakil operasyonu geçirdik. Bu hastalığın tam ve kesin tedavisi karaciğer nakli. Karaciğer nakliolmadığı zaman bu çocuklar kaybediliyor. Kadavra şansları da yok denecek kadardüşük. Canlı veri gerekiyor. İnci yatağında bizlerle oynuyor, gülücükleratıyor. Ufak tefek sorunlarımız var ama aşabileceğimize inanıyorum. Mutluyum,huzurluyum. Kilo veremeseydim kendimi affetmezdim. O yüzden elimden geleniyapmış olmanın huzur ve mutluluğu var. Organ nakliyle, yüzde yüz ölümlesonuçlanacak bir hastalığı, inşallah hayat boyu, uzun bir ömür sahibiolabilecek şekilde değiştirmek mümkün" diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv