Dokuz Eylül, 33. kez kapılarını öğrencilere açtı

  • 0
  • 644
Dokuz Eylül, 33. kez kapılarını öğrencilere açtı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi, 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı açılışı, Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün ev sahipliğinde Sabancı Kültür Sarayı’nda törenle gerçekleşti.
 
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Füzün, üniversitelerin temel amacının aydınlığa yürümek olduğunu belirterek, Başarının A, B, C, ǒsini, “Sevgili Gençler, daima Aklınızı kullanın, kesinlikle Bilimin ışığında yürüyün, hep Cesur olun, her zaman Çalışkan olun” sözleriyle anlattı. Akademik yıl açılış töreninde, 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı’nda fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını birincilikle bitiren 11 mezun ile 2014-2015 Eğitim – Öğretim Yılı’nda Dokuz Eylül Üniversitesi’ne en yüksek puanlarla kayıt yaptıran 12 öğrenci, ödüllerini Rektör Prof. Dr. Füzün’ün elinden aldı. Törende,  Dokuz EylülÜniversitesi Devlet Konservatuarı’nın müzik dinletisine de yer verildi.

Törene; Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Celal Kocabaş, Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi ve Büyükelçi Fatma Serpil Alpman, Kültür eski Bakanı ve KİTVAK Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Suat Çağlayan, DEÜ önceki Rektörlerinden Prof. Dr. Namık Çevik ve Prof. Dr. Fethi İdiman, Ege Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Refet Saygılı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Vekili Prof. Dr. Serdar Kale, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Geza Dolog, Türkiye İstatistik Kurumu Bölge Müdürü Ökkeş Kulakoğlu, İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil Köse, Prof. Dr. Recep Yaparel, Prof. Dr. Murat Özgören, Mali İşler Koordinatörü Prof. Dr. Alp Timur, Genel Sekreter Prof. Dr. Can Karaca, dekanlar, müdürler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet  Füzün, üniversitenin 3 bin 50 akademik, 3 bin 412 idari, bin 722 hizmet alımı ile çalışanı olmak üzere yaklaşık 8 bin 384 çalışanı olduğunu belirterek,  68 bin 215 öğrencisi ile İzmir’in öğrenci sayısı açısından en büyük üniversitesi olduklarını söyledi.  Üniversitede 154 öğrenci topluğu bulunduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Füzün, bugüne kadar yaklaşık 189 bin 791 öğrenciyi mezun ettiklerini hatırlattı. Basılı kitap sayısının 43 bin,  e- kitap sayısının ise 224 bin 194’a ulaştığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Füzün, şöyle konuştu: “Üniversitemizin,  toplam alanı 5 milyon 731 bin 800 metrekaredir.  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden sonra İzmir’in ikinci büyük katma değerli bütçesine sahibiz. 632 milyon 693 bin 478 lira bütçemiz var. Atatürk, ‘ bilim ve teknik nerede ise oradan alacağız ve herkesin kafasına koyacağız. Bilim ve teknik içinkayıt ve şart yoktur’  demiştir. Üniversitelerin temel amacı aydınlığa yürümektir. Biz de bu sözden hareketle 3 Ocak 2013 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi(DEPARK)’ni kurduk. Türkiye’nin en büyük İleri Biyomedikal Ar-Ge Merkezi’ni çok yakında tümüyle hizmete açacağız” dedi. 

Türkiye’nin hızla gelişen bir ülke olduğunu ve dünyanın en önemli kuruluşlarının Türkiye’yi yatırım alanı olarak gördüklerini belirten Rektör Prof. Dr. Füzün, şöyle konuştu: “Genç nüfusumuz artıyor. Başarılarımızda her alanda artmaya başladı. Sinemacılarımız dünyanın en önemli festivallerinden ödüllerle dönüyorlar. Sporcularımız dünyanın her yerinde ülkemizi başarıyla temsil ediyorlar. Bilim adamlarının başarılarını okuyoruz.Tıpta yaşanan umut verici gelişmelerde Türk hekimlerinin imzasını sıkça görüyoruz. Sözlerim çok iyimser olmasına rağmen, kendimizi acımasızca eleştiriyoruz. Çünkü insanlarımızın bizden beklentisi çok yüksek. Türkiye’de yüksekokul ve fakülte mezunlarının sayısı 5 milyon 913 bin 187’dir. Yüksek lisans mezunlarının sayısı 416 bin 741, oran yüzde 1’dir. Türkiye’de 15 yaş üzeri okuma yazma bilmeyen kişi sayısı maalesef 2 milyon 784 bin 257, oran ise yüzde 5’tir. Yıl 2014 ve halen okuma yazma bilmeyen nüfusumuz hiç de azımsanamayacak sayıdadır”  
 
Törende mezun öğrenciler adına konuşmayı Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencisi Özge Ünlütezcan yaptı.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv