Dönemi Bülent Şenocak söyleşisi ile kapattı

  • 0
  • 571
Yazı Boyutu:

Bornova Rotary Kulübü 2012-2013 dönemini Yazar BülentŞenocak’ın gerçekleştirdiği söyleşi ve imza günü ile sonlandırdı. Katılımcılara “Levant’ın Yıldızı İzmir 2003” ve  “ Düş Yollarda Kırıldı” isimli kitaplarınıimzalayarak veren Bülent Şenocak söyleşisinde de “Düş yollarda kırıldı”romanının öyküsünü anlattı.

“Düş Yollarda Kırıldı” kitabının kahramanlarından birininannesinin büyük amcası Hasan Tahsin Uzer olduğunu anlatan Şenocak, “Atatürkvermiş soyadını. Selanik'ten yakın arkadaşı. Kitabın başlangıç noktası, HasanTahsin'in hayatını araştırmak. Araştırma üzerine giderken, olay romana dönüştü.2003'te Yahudileri, Ermenileri araştırırken İzmir'de yoğunlaştım, İzmir'e aitkitap olsun dedim, ‘Levant'ın Yıldızı İzmir’ortaya çıktı. Bu kitabı yazarken,baktım çok bilgi birikti. Bunları da derli toplu şekilde sunayım dedim. 1918'deAydın Valisi Hasan Tahsin Bey'den bahsediyor. İsmi görünce, anneannemin banayıllar önce, ‘Amcam Şam Valisiydi, Aydın Valisiydi’ diye anlatmalarınıhatırladım. Heyecanlandım. Biyografi için yola çıktım 5 yıl önce Hasan Tahsinüzerine. Makedonya Eşkiyaları ve son Osmanlı yönetimiyle ilgili bir kitabınıMalta'da sürgündeyken kaleme almış. Bu kitabı buldum ve onun sayesinde, hayatıhakkında çok derinlemesine bilgi sahibi oldum. Bu yetmedi, başka kaynaklardan,Malta günlüklerinde, nerede rastlayabilirsem bir şeyler aldım. Romanadönüştürmeye karar verdim. İnternet üzerinden de, ‘Hasan Tahsin ile ilgili birkitap yazıyorum. Bu konuda bilgisi olan varsa benimle temasa geçsin’ diyeyazdım. İngiltere'de tanımadığım Vasıf Galip diye biri mail attı, ‘Ben sizinakrabanızım’ diye. Kıbrıslı. Aileden adını o güne kadar hiç duymadım. 1876'da,Selanik'te, Fransız ve Alman konsolos öldürülüyor. Bundan dolayı, HasanTahsin'in küçük dayısını idam etmişler Makedonya Eşkiyaları kitabına göre.‘Hayır öyle olmadı, kaçtı’ dedi. Söylediklerini hep anneannemin anlattıklarıylakarşılaştırdım, anneme sordum. Doğru söylediğini anladım. Anlattıklarını, Maltagünlüklerini, konsolos olaylarını birleştirip, bu romanı meydana çıkardım.Belki de Vasıf Galip ile tanışmasaydım, roman başka şekilde bitebilirdi.Romanın seyrini değiştirdi. Bu romanın yazılışı sırasında kardeş torunlarınıntorunları tanıştı. Kitapta tüm kurguyu, gerçek olaylar üzerinden yaptım.İsimler bile gerçek” diyerek kitaplarının öyküsünü anlattı.

 Şenocak “Düş Yollarda Kırıldı” kitabını baskıya göndermedenönce 15 değerli Yazar ve dostuna okuttuğunu bundan sonra baskıya gönderdiğinide sözlerine ekledi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Marmaris Festivali 2 mayıs'da başlıyor

Aynı sahneyi paylaştılar

EGİAD Kitap Kulübü’nde Cumhuriyet ve Atatürk Rüzgârı

İlber Ortaylı anısına duygusal buluşma

Halktan Biri'nin prömiyeri 22 Nisan’da

Edebiyatla dolu hafta sonu

2022-09-24-1664012764330-banner.jpg