Dünya bilim literatürüne iki yeni tür daha kazandırıldı

  • 0
  • 1.460
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi(EÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nde görev yapan uzman personelin 2011 yılında yapmış oldukları çalışmalar neticesinde, dünyada ilk defa tanımlanan 2 yeni sucul canlı türü daha bilim literatürüne kazandırıldı. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özdemir Egemen tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, görevli uzman personel 2005-2010 yılları arasında dünya literatürüne ilk defa kayıt edilen 21 yeni sucul canlı türü bulmuştu.

 Dünyada ilk defa tanımlanan 2 yeni sucul canlı türüne Megamphopus katagani ve Dikerogammarus istanbulensis adı verildi. Canlılardan ilkinin deniz ortamında, ikincisinin ise tatlısu ortamında yaşadığı tespit edildi. Boyu 3mm olan Megamphopus katagani türü Marmara Denizi’nin Çanakkale Boğazı girişinde bulundu. Boyu 15mm olan Dikerogammarus istanbulensis türü ise İstanbul Silivri’de tespit edildi. Her iki canlı da karideslerin uzak akrabaları olan Amphipoda grubuna ait.

E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özdemir Egemen ve Doç. Dr. Murat Özbek, 2003 yılından beri çalışma gerçekleştirdiklerini ve bugüne kadar 21 farklı tür bulduklarını 2011 yılında gerçekleştirdikleri bu çalışma ile 2 yeni tür daha bulduklarını bununla birlikte dünya literatürüne kayıt edilen toplam 23 sucul canlı türü ortaya çıkardıklarını belirttiler.
Prof. Dr. Özdemir Egemen, “Canlı kaynakları bir ülkenin zenginliğidir. Bu kaynaklar korunmalı ve ortaya çıkarılmalıdır. Bu konuda biz bilim adamları üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz ve ilerde de çalışmalarımız sürecek. Ülkemizin zenginliklerini ortaya çıkarmada destek bekliyoruz. Destek artıkça yeni buluşlar devam edecektir. Tabii ki bu çalışmaların devam edebilmesi için konusunda uzman kişilerin görev alması gerekir ve biz Ege Üniversitesi akademisyenleri olarak bu konuda eğitime büyük önem veriyoruz ve böyle de devam edeceğiz” dedi.

Doç. Dr. Murat Özbek ise, “Megamphopus katagani ve Dikerogammarus istanbulensis türlerinin bilimsel değer kazanması için buluşları, dünyaca ünlü bilim dergisi Zootaxa dergisine gönderdik. Zootaxa dergisi bu iki yeni türü onayladıktan sonra dergilerinde yer verecek. Böylelikle buluşlarımız uluslararası bir nitelik kazanacak. Türkiye zoocoğrafya açısından çok önemli bir yerde. Bu tür çalışmaların artmasıyla birlikte Türkiye’nin bilimsel açıdan önemi daha da artacaktır.” dedi.

Dünya literatürüne ilk defa kazandırılan bu canlıların Türkiye’nin biyolojik zenginliğinin ortaya çalışmalarına önemli birer katkı olarak gördüğünü söyleyen Doç. Dr. Özbek, “Bu canlılar gibi özellikle ülkemize endemik(sadece ülkemizde yaşayan) canlıların korunmasında bizlere büyük sorumluluk düşmektedir. Zira canlı kaynaklar bir ülkenin demirbaşları olarak nitelendirilmektedir. Konu hakkında yapılan ve yapılacak olan bilimsel araştırmalara verilecek destekler ile doğal mirasımız olan biyolojik çeşitliliğimizin daha net bir şekilde ortaya çıkarılabileceği açıktır” diye konuştu.İZMİR(Ege Ajans/ Fatih Vargeloğlu)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv